Karbanátky sice nejsou zrovna slavnostní krmě, ale doma i na výletech zpravidla potěší. Když je navíc nastavíte zdravou kapustou, dodáte si s masem do jídelníčku i něco vlákniny a vitaminů.

Kapustové karbanátky jsou upřímně nejlepší klasicky smažené, ale dost šťavnaté jsou i pečené v troubě. Kapustu si v nich navíc s chutí dají i ti, co si o sobě jinak myslí, že tuto vitaminy a minerály nabitou zeleninu nejedí.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Kapustové karbanátky z vepřového masa (z trouby či smažené)

Na asi 10 karbanátků potřebujete: 

  • 500 g kapusty (½ velké nebo 1 malá hlávka)
  • 1 velká cibule
  • Sádlo či řepkový olej
  • 70 g strouhanky
  • 80 ml mléka
  • 500 g mletého vepřového masa
  • 2 vejce
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 špetka muškátu
  • Sůl & pepř
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Hmotu na karbanátky můžete připravit den nebo alespoň hodinu předem, placky se vám budou lépe formovat a držet tvar.
  2. Do velkého hrnce dejte vařit osolenou vodu. Z kapusty odstraňte svrchní poškozené listy, pak hlávku rozčtvrťte, vykrojte tuhý středový košťál, odvažte si cca půl kila (zbytek použijte do colcannonu nebo zelených lasagní), pokrájejte ji na větší kusy či rozeberte na listy a asi 5 minut je zprudka povařte. 
  3. Kapustu propláchněte studenou vodou, aby si uchovala barvu, nechte okapat a nasekejte najemno. Mezitím dozlatova orestujte najemno pokrájenou cibuli na troše sádla či oleje. Opékání cibule můžete vynechat, ale karbanátkům dodá mnohem lepší chuť.
  4. Strouhanku nebo nastrouhanou suchou housku v míse pokropte mlékem, přidejte maso, vejce, prolisovaný česnek, majoránku, zastrouhněte muškátem, dost osolte, opepřete čerstvě mletým pepřem, přidejte kapustu a cibuli a rukama pořádně propracujte.
  5. Směs buď nechte odležet v lednici, nebo z ní rovnou naolejovanýma rukama tvarujte 8 až 12 karbanátků. Uprostřed je dělejte trochu tenčí, při smažení se střed vyboulí.
  6. Placky můžete ještě zlehka obalit ve strouhance (lze dát i klasický trojobal) a poté je smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného tuku z obou stran dozlatova. Karbanátky na chvíli položte na papírovou utěrku, aby odsála přebytečný tuk, a jezte jen tak s chlebem a hořčicí nebo s bramborovou kašíkyselou okurkou.

Nesmažené karbanátky z trouby: Placky tvořte spíše tenčí, rukama je naolejujte, položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 200 °C asi 20 minut.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič