Tradiční roláda je často obávaným dezertem – může popraskat, být suchá nebo naopak krém moc řídký. Ničeho z toho se však nemusíte bát s tímto receptem. Dokonalá osvěžující jahodová roláda s kyselým citronem je jedním z těch dezertů, který budete v jahodové sezoně připravovat ještě mnohokrát.

Základní piškotové těsto je ovoněné vanilkou a citronovou kůrou a doplněné lyofilizovanými jahodami, které nejenže dodají skvělou chuť, ale také barvu. Pokud chcete ještě větší „wow“ efekt, doporučuji do těsta přidat i pár kapek potravinového barviva. Místo jahod můžete vyzkoušet i borůvkovou či malinovou variantu, obě budou chutnat výborně.

Zbyla vám ještě doma kopa jahod? Vyzkoušejte také sametový jahodový dort či osvěžující cheesecake do skleničky.

info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Jahodová roláda s citronem

Na 1 roládu potřebujete:

  • 5 vajec
  • 100 g krupicového cukru
  • 140 g hladké mouky
  • 30 g lyofilizovaných jahod
  • 40 g rozpuštěného másla
  • 1/3 lžičky mleté vanilky
  • Špetka soli

Na krém a ozdobu:

  • 500 g jahod
  • 130 g změklého másla
  • 500 g smetanového sýru
  • 75 g moučkového cukru
  • 1/3 lžičky mleté vanilky 
  • Kůra z poloviny citronu
  • Jahody a citron na ozdobu
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Postup

  1. Troubu předehřejete na 160 °C a plech o rozměru asi 40 x 30 vystelte pečicím papírem. Jahody sušené mrazem rozmixujte na prach, pak přes jemné sítko, které zachytí zrníčka, prosejte k mouce a vanilce a promíchejte. Začněte s přípravou těsta. Vajíčka společně s cukrem a špetkou soli vyšlehejte v robotu či ručním šlehačem do světlé a nadýchané pěny, na střední rychlost to trvá 5 až 10 minut. Jakmile jsou vajíčka dokonale vyšlehaná, přidejte rozpuštěné máslo a rychle zašlehejte dohladka. Nyní začněte postupně přidávat směs hladké mouky a pomocí cukrářské stěrky ji zapracujte do těsta. S těstem pracujte opatrně, abyste neporušili vzduchové bubliny.
  2. Hotové těsto přelijte na připravený plech a rozetřete do rovnoměrné vrstvy. Vložte do předehřáté trouby a pečte 15 až 18 minut, těsto by po upečení mělo být lehce zlatavé a měkké. Ihned po vyndání z trouby těsto překlopte lícem (vrchem těsta) na čistou utěrku. Opatrně odlepte pečicí papír, mělo by to jít velice snadno. Horké těsto zarolujte do rolády i s utěrkou kratší stranou tak, aby bylo těsto více zatočené a roláda silnější. Nechte zcela vychladnout.
  3. Během pečení pokrájejte jahody na malé kousky, nasypte do hrnce a pomalu zahřívejte, dokud zcela nezměknou a nepustí šťávu, trvá to několik minut. Směs rozmixujte a dál vařte asi 5 až 8 minut, dokud nevznikne hustá omáčka. Přeceďte přes jemné sítko, které zachytí zrníčka, a nechte kompletně vychladnout.
  4. Jakmile jsou roláda i jahodová omáčka již studené, připravte krém. Změklé máslo vyšlehejte společně cukrem do světlé a nadýchané pěny, trvá to pár minut. Přidejte smetanový sýr a vyšlehejte do hladkého a hustého krému, nakonec přidejte jahodové pyré, vanilku a citronovou kůru a finálně prošlehejte.  Pokud je krém příliš řídký, přesuňte ho na 20 minut do lednice.
  5. Studenou roládu rozviňte a kompletně promažte krémem, nějaký krém si nechte i na ozdobu. Promazaný korpus opět zatočte stejným směrem, kterým byla roláda zatočena předtím.
  6. Nakonec ozdobte krémem pomocí cukrářského sáčku a poklaďte jahodami a kousky citronu. Nechte odležet v lednici alespoň 2 hodiny.
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová