Staročeská natřásanka potvrzuje rčení, že méně znamená někdy více. Z prostých surovin, které máte běžně při ruce – brambor a jablek – dokážete vykouzlit překvapivě lahodný moučník.
Podstatou natřásanky je důkladné obalení nastrouhaných brambor v mouce. Nejlépe toho docílíte právě postupným natřásáním brambor za pomoci rukou. Vrstvy brambor pak už jen proložíte tenkými plátky ochucených jablek a dáte péct. „Luxusnější“ verzí natřásanky je podobný staročeský pokrm nesoucí název Rozcuchaná nevěsta, který je obohacen o vejce a smetanu.
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič
Staročeská natřásanka – jablečný dezert s bramborami
Na formu 16×22 cm potřebujete:
- 650 g brambor
- 220 g hrubé mouky
- Špetka soli
- 5 menších jablek
- 1 lžíce citronové šťávy
- 60 g rozinek
- 1 balení (20 g) skořicového cukru
- 40 g másla + na vymazání
- Moučkový cukr na posypání
- Zakysaná smetana k podávání
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič
Postup
- Brambory uvařte ve slupce a oloupejte. Po vychladnutí je nastrouhejte nahrubo a postupně přisypávejte do hlubší mísy s moukou smíchanou se špetkou soli.
- Nastrouhané brambory zlehka oběma rukama postupně podebírejte a natřásejte, aby se všechny v mouce rovnoměrně obalily.
- Jablka oloupejte a nakrájejte nebo nastrouhejte na tenké plátky. Zakápněte je citronovou šťávou, smíchejte s rozinkami a skořicovým cukrem (trošku si ponechte na posypání brambor).
- Brambory rozdělte na polovinu a první část rozprostřete do máslem vymazaného pekáčku. Na ně rozložte ochucené plátky jablek a zakryjte druhou polovinou brambor.
- Brambory přelijte rozpuštěným máslem a zlehka ještě posypejte skořicovým cukrem. Pečte při 200 °C asi 50 minut dozlatova.
- Natřásanku posypejte moučkovým cukrem a podávejte se zakysanou smetanou nebo tučným bílým jogurtem. Chutná skvěle zatepla i zastudena.
Tipy & triky
- Množství skořicového cukru přizpůsobte sladkosti jablek. Použít můžete samozřejmě i cukr klasický a dochutit ho mletou skořicí.
- Použijte ideálně brambory typu A nebo AB – aby se nerozvařily a při strouhání nerozpadaly.
- Rozinky můžete předem namočit do rumu, jablečné šťávy nebo vody, aby byly pěkně měkké. Do rumu jich můžete naložit rovnou více a upéct si třeba alsaský kouglof!
- Pro křupavost přidejte k jablkům nahrubo nasekané vlašské či pekanové ořechy. A pro ještě lepší chuť ořechy rozemelte najemno s celým mákem. Směsí pak posypejte hotovou natřásanku, přelijte rozpuštěným máslem a pocukrujte.
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič