Staročeská natřásanka potvrzuje rčení, že méně znamená někdy více. Z prostých surovin, které máte běžně při ruce – brambor a jablek – dokážete vykouzlit překvapivě lahodný moučník.

Podstatou natřásanky je důkladné obalení nastrouhaných brambor v mouce. Nejlépe toho docílíte právě postupným natřásáním brambor za pomoci rukou. Vrstvy brambor pak už jen proložíte tenkými plátky ochucených jablek a dáte péct. „Luxusnější“ verzí natřásanky je podobný staročeský pokrm nesoucí název Rozcuchaná nevěsta, který je obohacen o vejce a smetanu.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Staročeská natřásanka – jablečný dezert s bramborami

Na formu 16×22 cm potřebujete:

  • 650 g brambor
  • 220 g hrubé mouky
  • Špetka soli
  • 5 menších jablek
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 60 g rozinek
  • 1 balení (20 g) skořicového cukru
  • 40 g másla + na vymazání
  • Moučkový cukr na posypání
  • Zakysaná smetana k podávání
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Brambory uvařte ve slupce a oloupejte. Po vychladnutí je nastrouhejte nahrubo a postupně přisypávejte do hlubší mísy s moukou smíchanou se špetkou soli.
  2. Nastrouhané brambory zlehka oběma rukama postupně podebírejte a natřásejte, aby se všechny v mouce rovnoměrně obalily.
  3. Jablka oloupejte a nakrájejte nebo nastrouhejte na tenké plátky. Zakápněte je citronovou šťávou, smíchejte s rozinkami a skořicovým cukrem (trošku si ponechte na posypání brambor).
  4. Brambory rozdělte na polovinu a první část rozprostřete do máslem vymazaného pekáčku. Na ně rozložte ochucené plátky jablek a zakryjte druhou polovinou brambor.
  5. Brambory přelijte rozpuštěným máslem a zlehka ještě posypejte skořicovým cukrem. Pečte při 200 °C asi 50 minut dozlatova.
  6. Natřásanku posypejte moučkovým cukrem a podávejte se zakysanou smetanou nebo tučným bílým jogurtem. Chutná skvěle zatepla i zastudena.

Tipy & triky

  • Množství skořicového cukru přizpůsobte sladkosti jablek. Použít můžete samozřejmě i cukr klasický a dochutit ho mletou skořicí.
  • Použijte ideálně brambory typu A nebo AB – aby se nerozvařily a při strouhání nerozpadaly.
  • Rozinky můžete předem namočit do rumu, jablečné šťávy nebo vody, aby byly pěkně měkké. Do rumu jich můžete naložit rovnou více a upéct si třeba alsaský kouglof!
  • Pro křupavost přidejte k jablkům nahrubo nasekané vlašské či pekanové ořechy. A pro ještě lepší chuť ořechy rozemelte najemno s celým mákem. Směsí pak posypejte hotovou natřásanku, přelijte rozpuštěným máslem a pocukrujte.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič