Výrazná chuť kozího sýru, štiplavá rukola a nasládlá brusinková majonéza. Na burgery už nemusíte chodit jen do vaší oblíbené burgrárny, srovnatelně dobré se naučíte i doma.
Tipy & triky
- Stejně jako u steaků, i u burgerů je vhodné nechat maso dojít do pokojové teploty před zahřátím, doporučuji ho tedy vyndat alespoň hodinu a půl předem. Pokud máte tu možnost, připravte je na ohni, ten dodá nenapodobitelnou kouřovou chuť. V domácích podmínkách zvolte kontaktní gril či pánev. Skvělým pomocníkem pro přesné propečení je kuchyňský teploměr.
- Pokud si chcete namlít maso vlastnoručně, doporučuji vybírat z tučnějších částí, jako je plec či žebra, vhodné je přidat také hovězí lůj. Maso pak rozdělte na 180g porce a pevně vytvarujte do tvaru burgerů. Já mám dobrou zkušenost i s předpřipravenými burgery, vždy však vybírejte kvalitní výrobce typu Naše maso, ve složení byste neměli najít nic jiného než maso, lůj a trochu soli.
- Kvalitní hamburgerové bulky koupíte čerstvé v každém dobrém pekařství, pokud ale máte trochu více času, doporučuji vyzkoušet i ty domácí.
Burger s kozím sýrem a brusinkovou majonézou
Na 2 porce potřebujete:
- 2 hamburgerové bulky
- 2 hovězí burgery (každý cca 180 g)
- 80 g zrajícího kozího sýru s plísní
- hrst rukoly
Na dip:
- 100 g majonézy
- stroužek česneku
- 45 g brusinkového džemu
- lžíci bílého vinného octa
- pepř
Postup
- Rozpalte klasický či kontaktní gril nebo pánev na sucho bez oleje. Jakmile je horký, poklaďte ho připraveným masem a zprudka opečte 4 minuty z první strany, poté obraťte a grilujte dalších 5 minut. Na poslední 2 minuty na maso položte kozí sýr, aby se rozpustil.
- U masa vždy záleží na jeho tloušťce a rozpálenosti grilu, čas se tedy může lišit. Pokud máte doma kuchyňský teploměr, opatrně ho zapíchněte před přípravou do masa, pro střední propečení grilujte do teploty 55 až 60 °C, pro plné propečení do 72 °C.
- Během grilování připravte dip. Majonézu smíchejte s brusinkovým džemem, přidejte ocet a čerstvě namletý pepř. Nakonec prolisujte stroužek česneku a vše promíchejte.
- Jakmile je maso hotové, odeberte ho z grilu či pánve a nechte pár minut odpočívat. Na vypečeném tuku opečte prořízlé bulky.
- Nyní burger zkompletujte. Obě opečené bulky pomažte připravenou brusinkovou majonézou, spodní část poklaďte rukolou, poté přidejte maso se sýrem a nakonec přiklopte druhou polovinou bulky.