Se slaným karamelem, s pistáciovým nugátem nebo pekanovým praliné. Pralinky od Michaely Nývltové si snadno zamilujete. Původně přitom její profesní cesta směřovala jinam: má červený diplom ze systémového inženýrství, ale výroba pralinek ji pohltila natolik, že se jí začala věnovat naplno.
Řemeslných pralinkáren v Česku tolik nenajdete, ty kvalitní by se možná daly spočítat na prstech jedné ruky. Jedna z nich je i Mia Chocolat v Hradci Králové. Na pralinkovém obchodě se aktuálně pracuje, zatím funguje jako e-shop a Michaelu Nývltovou můžete potkat na různých akcích.
„Nikdy jsem neměla ambice dělat nic řemeslného a pracovat rukama. Vystudovala jsem IT, pracovala v korporátech a na mateřské začala podnikat v úplně jiném oboru, sledovat online marketing a vytvářela e-shopy,“ vysvětluje Nývltová, která se k výrobě pralinek dostala náhodou.
„Přišla za mnou kamarádka s tím, že pro mě má super kšeft. Věděla, že ráda peču dorty, a že by potřebovala vyrobit čtrnáct set pralinek na jednu akci,“ směje se Nývltová, která vůbec netušila, jak se pralinky dělají a nikdy se o ně nezajímala.
„Otevřela jsem sociální sítě a začala hledat, dívala jsem se hodinu, dvě, pět a úplně mě fascinovalo, co všechno se z čokolády dá dělat a že to není tak složité, jak jsem si myslela, že pralinky jsou celkem proveditelné a není potřeba žádné speciální technologie,“ shrnuje s tím, že začala experimentovat v kuchyni a nakonec na danou akci vyrobila tři sta pralinek.
Pro pralinky se nadchla a zjišťovala, co může zlepšit. Absolvovala kurz u Heleny Fléglové v HF Pastry Academy, kde pro ni získaly úplně jiný rozměr. Naučila se pracovat s různými druhy cukrů, prémiovým ovocným pyré, chápat postupy a postupně začala pralinky nabízet i veřejnosti při speciálních příležitostech, jako byl Valentýn nebo konec školního roku.
Výroba byla malinká a zlom nastal na podzim 2022, kdy přišly první firemní zakázky a účast na prvních trzích. Firemních zakázek přibývalo a v minulém roce se přesunula do aktuální výrobny. Právě tady by měla vzniknout i nová pralinkárna, aby se z online světa částečně přesunula i do toho offline.
Od té doby absolvovala řadu dalších kurzů včetně zahraničních, ze kterých čerpá inspiraci. Sama říká, že kvůli ceně (39 korun za kus) nejsou její pralinky davový produkt. Aktuálně má v nabídce kolem dvaceti druhů, některé od úplných začátků, jiné postupně přibývají.
Jednotlivé náplně vybírá podle sebe, třeba pomeranč s čokoládou u ní nenajdete, nemá ho ráda. Ochutnáte ale tak akorát slaný karamel, karamel s exotickým yuzu s příjemnou kyselostí, klasičtější pistáciový nugát s maldonskou solí, pekanové praliné, kokos s amarettem nebo pralinku s růží.
Foto Mia Chocolat
Foto Mia Chocolat
Foto Mia Chocolat
Všechny mají tenoučkou čokoládovou krustu, která vám v puse hezky křupne, a čokoláda se spojí s náplní, přesně jak má dobrá pralinka vypadat. Kromě pralinek začala nově do nabídky zařazovat i ořechové hrudky v čokoládě nebo dražé, toho by chtěla do budoucna přidat.
Zatím si můžete vybrat mezi karamelizovanými makadamovými ořechy v bílé čokoládě s vanilkou a maldonskou solí nebo lyofylizovanou maracujou v bílé čokoládě s matchou. Na ořechy by přitom měla dávat varování, že jsou na vlastní nebezpečí, abyste je nespořádali najednou.
„Vůbec jsem neplánovala se do pralinek pouštět ve velkém, ale úplně mě to pohltilo. Začínala jsem od jedné formy a od jedné čokolády a pomalu se to na sebe nabalovalo a rostlo. Nejsem typ, který by do věcí šel po hlavě, spíš stabilně a postupně. Co vydělám, jde na nákup dalšího vybavení. Neměla jsem ani žádný byznys plán, ten bych si dneska už měla vytvořit,“ shrnuje Nývltová se smíchem.
Foto Mia Chocolat
V minulém roce obrat dosáhl dle jejích slov necelých dvou milionů a jednoznačně převládají firemní zakázky. „I když jsou za tím obrovské náklady, tak jsem na to pyšná, protože to všechno vzniklo pod mýma rukama bez velkého technologického vybavení,“ dodává.
Ve vánoční sezoně, která je pro její podnikání stěžejní, vyrobila sama kolem 35 tisíc pralinek, tehdy ještě bez temperovacího stroje. Ten pořídila až později. Sama se řídí heslem, že není tak složité vyhrát, ale obhájit. Držet svou pozici je tak úkol, který teď na ni čeká.