Studio Cookbook obsahuje spoustu tipů na rychlé a zároveň stylové recepty. Na krásné, ale zároveň praktické knize se podílela vycházející gastronomická hvězda Petr Židek.
In August Company je populární showroom v pražské Bubenči. Ilustrátorka Karolína Stryková a fotograf Teodorik Menšl v něm nabízí keramiku, dřevěné a textilní výrobky do domácnosti nebo dobře rozpoznatelná trička s něžným obličejem.
Za tři roky se jim kolem sebe podařilo vytvořit komunitu nadšenců, kteří si hýčkají své ručně malované hrnky na kávu či prostorné plátěné tašky.
„Přirozeně se o jídlo zajímáme, stejně jako naši zákazníci. Často ho fotíme a jídlo je velkou součástí naší značky,“ vysvětluje Teodorik Menšl, jak se v nabídce In August Company objevila na konci loňského roku kuchařka Studio Cookbook.
Teodorik a Karolína nebyli spokojení s nabídkou restaurací v Bubenči, navíc inspirace na rychlá a jednoduchá jídla, která zvládli připravit v malé kuchyňce, se rychle vyčerpala.
„Došlo nám, že takovou potíž určitě neřešíme jen my – potřebuji pracovat, nechci si stále objednávat jídlo přes donáškovou službu, ani jít každý den do nejbližší hospody,“ popisuje Menšl důvody, které ho donutily oslovit ke spolupráci šéfkuchaře Petra Židka, jednu z vycházejících kuchařských hvězd u nás.
Židek původně vystudoval hotelovou školu, vždy ho to ale spíše než na plac táhlo do zákulisí. Začínal v podniku La Finestra a spoluzaložil projekt Ze Mě spočívající ve vaření na otevřeném ohni. Dnes se jeho jméno spojuje v souvislosti s několika oblíbenými pražskými podniky, jako je Kro Kitchen či Café Hrnek. Na jaře spoluotevírá nedaleko Národní třídy v Praze nový podnik – restauraci Alma.
Sám říká, že se v kuchyni drží českých tradic a lokálnosti. Miluje čerstvé bylinky a vždy má při ruce zásobu dobrého octa. Se svou partnerkou Klárou Waldhauserovou navíc tvoří populární foodie pár. Klára pracovala v libereckém podniku Mikina, prošla karlínskou Etapou a dnes je jednou z gastro influencerek českého Instagramu.
Společně od In August Company dostali zadání vytvořit rychlé bezmasé recepty, po nichž se bude moci zaneprázdněný strávník pustit plný energie znovu do práce.
Studio Cookbook tak čítá třicítku receptů na plnohodnotná jídla a svačiny, které si lze připravit i ve skromné kancelářské kuchyňce. Ostatně v jedné takové, která je přímo v zázemí bubenečského studia In August Company, kuchař Petr Židek recepty osobně vařil a spolu s Teodorikem Menšlem je fotili do kuchařky.
Recepty prý vznikaly spontánně, podle aktuální nabídky čerstvé zeleniny na trhu, často ale také pracovali se zbytky.
„Vařit podle nádherných kuchařek Yotama Ottolenghiho, který doporučuje pouze specifický druh brambor nebo vybrané čtyři druhy omáček, je velmi těžké, pokud nežijete zrovna v Londýně. Tohle jsme chtěli odbourat,“ vysvětluje Teodorik, proč s Petrem vytvořili spíše kulinářskou inspiraci než kuchařku.
Dovolují si v ní s ingrediencemi pohrát. Vytunit si podle svých chutí i zásob lze třeba dýňové kari, sýrové tousty se zeleninovými nakládačkami, rizoto z ovesných vloček nebo opékanou polentu.
Práce na zářivě modré kuchařce jim zabrala půl roku. In August Company ji vydalo v nákladu 300 kusů a investovalo do ní 200 tisíc korun. Kromě bubenečského concept storu je Studio Cookbook k dostání nejen v populárním Café Hrnek a v knihkupectví Book Therapy, ale i v bruselském showroomu Bautier či tokijském obchodě Forslag.
Nyní s Petrem Židkem chystají pokračování. „V průběhu vaření nám totiž vyvstaly další nápady – třeba na chalupářskou kuchařku, kde bychom využili vaření na ohni,“ nastiňuje šéfkuchař.
Autorka je redaktorkou Lidových novin.