V pondělí začal Suchej únor, iniciativa, která chce Čechy
naučit střídmosti v pití alkoholu. Pokud jste se vzorně rozhodli během
února nepít, ale dostali jste neovladatelnou chuť na pořádný míchaný drink, i
třeba proto, že dostat se do oblíbeného baru je teď vlastně nemožné, není
všechno ztraceno.
Forbes totiž oslovil české barmany, aby nám dali svůj tip na nealko drink, který sice zvládnete i doma v karanténě, ale s tím v opravdovém baru si nezadá. A nemusíte se bát, jsou to tipy na vyšší úrovni než nealko cuba libre.
Michal Nevrlý (Super Panda Circus) – LSD Sunset
- 2 až 3 g japonského čaje Matcha
- 60 ml studené vody
- 10 cl nealkoholického piva Punk AF BrewDog
- 10 ml medové vody (3:1)
Drink se „staví“ do sklenice typu highball na velký kus ledu. Nejdříve nadávkujeme medovou vodu. Jedná se jednoduchou ingredienci – v podstatě smícháte med a vodu v poměru 3:1, aby se med lépe dávkoval a vmíchával do jednotlivých drinků. Poté dávkujeme pivo a lehce promícháme s medovou vodou. Grepové tóny se s přidáním medu krásně otevřou a vytvoří příjemný hořkosladký balanc. Nakonec na vrch drinku vrstvíme čaj matcha, který si s trochou studené vody vyšleháme.
Idea pití drinku je taková, že pijete koktejl skrz travnatou a svěží vrstvu japonského čaje. V pandě ještě na vrch drinku nameleme trošku pepře Timur, který není pikantní, ale má výrazné citrusové aroma. Pokud ale chcete, postačí zástřik grepovou kůrou.
William Pravda (Capella Bangkok) – Cherry Blossom
- 400 cl černého čaje
- půlka třešňového kompotu
- 4 sušené umeboshi švestky
- 4 špetky soli
- 60 g bílého cukru
- 30 ml medu
- asi 4 g čerstvě namletého pepře
Tenhle osvěžující drink u nás v restauraci párujeme jako nealkoholickou variantu k červenému masu, jako je vepřové, jehněčí, nebo dokonce holub. Ještě teplý čaj nalijte do pánve a přidejte kompot, švestky, cukr, sůl, med a pepř. Pro lepší spojení chutí můžete přilít 150 ml čerstvé grepové šťávy.
Povařte směs 5 minut. Nechte ji vychladnout na pokojovou teplotu a ochutnejte – pokud vám přijde moc výrazná, nařeďte ji trochou vody. Téměř hotový nápoj dejte zchladit do lednice. Podávejte při teplotě okolo 4 stupňů přímo z lednice, s ledem a ozdobené lístky bazalky a třešní. Nakonec drink posypte trochou čerstvě namletého pepře.
David Andrle (Hemingway bar) – Bumby
- 5cl Lyre’s not gin
- 2cl Ducasse cordial
Tenhle drink se jmenuje Bumby, což byla přezdívka syna Ernesta Hemingwaye. Skládá se z Lyre’s not gin a našeho domácího cordialu z čaje Kusmi tea, který byl namíchán k výročí společnosti třímichelinovým šéfkuchařem Alainem Ducassem. Čaj má příchuť malina a růže.
Vítězslav Cirok (L’Fleur) – Dry Fizz
- 100 ml třešňové Komuchy
- 20 ml medu
- 10 ml citronové šťávy
- 25 ml Seedlip Garden nealko destilátu