Když spojíte americkou a britskou klasiku, vznikne vám dokonale křupavá cookie plná neodolatelného karamelu a datlí. Sušenka, co zapůsobí i na důstojném odpoledním čaji.
Sticky toffee pudding zná každý, ale co takhle v sušenkové verzi? Na pohled možná vypadají jako klasické cookies, uvnitř ale skrývají lepkavou karamelovou náplň, která pohltí i odpůrce britské kuchyně.
Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová
Sticky Toffee cookies: karamelové sušenky
Na 20 sušenek potřebujete:
- 150 g másla
- 100 g třtinového cukru
- 50 g krupicového cukru
- 1 lžíci vanilkového extraktu
- ½ lžičky mleté vanilky
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 2 lžíce mléka
- 280 g hladké mouky
- ½ lžičky kypřicího prášku
- 1 lžičku jedlé sody
- ¼ lžičky soli
- 50 g hořké čokolády na ozdobu
- vločková sůl
Na karamelovou náplň:
- 100 g třtinového cukru
- 60 g másla
- 150 g hořké čokolády
- 180 g medjool datlí
Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová
Postup
- Rozpusťte máslo a nechte ho vychladnout 30 minut, mezitím připravte náplň. Medjool datle vypeckujte, rozpulte a rozprostřete na pečicí papír. Přiklopte druhým archem pečicího papíru a válečkem je mírně vyválejte, abyste získali tenký jednotný plát. Odloupněte vrchní arch papíru a dejte prozatím stranou.
- Třtinový cukr nasypte do rendlíku a za občasného míchání ho rozehřejte na tekutý hnědý karamel. Do horkého karamelu přidejte máslo a pomocí metličky rozmíchejte do hladké omáčky. Odstavte z plotny, ihned přelijte přes rozválené datle a uhlaďte do jednotné vrstvy. Ve vodní lázni rozpusťte hořkou čokoládu a přelijte ji přes ztuhlý karamel. Opět uhlaďte a dejte ztuhnout do mrazáku na 20 minut.
- Předehřejte troubu na 170 °C a dva velké plechy vystelte pečicím papírem. Rozpuštěné máslo promíchejte s cukry, mletou vanilku a vanilkovým extraktem, následně zašlehejte vajíčko, žloutek a mléko.
- Ve vedlejší míse smíchejte mouku se solí, kypřicím práškem a sodou a pomocí cukrářské stěrky ji zapracujte do máslové směsi. Těsto už nešlehejte, ale pouze míchejte. Připravený ztuhlý plát z mrazáku pokrájejte nahrubo a zapracujte ho stěrkou do připraveného těsta.
- Pomocí naběračky na zmrzlinu vytvarujte jednotlivé sušenky, dle její velikosti byste měli mít cca dvacet kusů. Vytvarované kopečky rozprostřete na plech s řádnými rozestupy a ozdobte kousky čokolády. Nakonec posolte vločkovou solí a vložte do předehřáté trouby na deset minut.
- Hotové sušenky by měly být stále velmi měkké a na okrajích zlatavé, vypadají mírně nedopečeně, během chladnutí ale ještě ztuhnou. Nechte je vychladnout na plechu dvě minuty, následně přendejte na chladicí mřížku. Můžete podávat ještě teplé.
Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová