Cukroví se ve většině striktnějších domácností touto dobou ještě ujídat nesmí, ale na jiné dezerty se toto embargo přece nevztahuje! Nachystejte si perníčkový nepečený cheesecake do skleničky se svařákovou vrstvou a užijte si chvilku vánoční atmosféry na lžičce…
Svařákový cheesecake do skleničky (bez pečení)
Na 5 porcí potřebujete:
- 100 g perníčků nebo Spekulatius
- 30 g másla
Na krém:
- 250 g čerstvého krémového sýru
- 250 ml smetany ke šlehání
- 2 sáčky vanilkového cukru
Na vrstvu ze svařeného vína:
- 200 g červeného vína
- 200 g modrých bezsemenných hroznů
- 50 g třtinového cukru
- 1 svitek skořice
- 1 hvězdička badyánu
- 1 velká špetka mletého nebo 4 ks hřebíčku
- 2 kuličky nového koření
- 2 plátky jedlé želatiny (lze vynechat)
- 100 ml vody
Postup
- Perníčky nadrťte či rozmixujte, smíchejte s rozpuštěným máslem a rozdělte do skleniček.
- Žervé prošlehejte s cukrem a stěrkou opatrně vmíchejte ušlehanou smetanu. Krém rozdělte na perníčky, dobře to jde pomocí cukrářského nebo obyčejného sáčku s ustřihnutým rohem.
- Víno s hrozny, cukrem, kořením a vodou zprudka asi 40 minut povařte, až se většina tekutiny odpaří a kuličky změknou. Takto navíc vyprchá alkohol, takže si dezert můžete dopřát i před řízením.
- Pokud nemáte rádi želé, směs sceďte, nechte zchladnout a do pohárů rozdělte až těsně před podáváním.
- Pokud chcete pevné želé, nechte plátky želatiny 10 minut nabobtnat v troše vody, za stálého míchání přiveďte těsně pod bod varu, odstavte a po částech vmíchejte od koření scezenou vinnou směs. Nechte zchladnout do té míry, než začne želatina tuhnout (příliš horké želé by totiž rozpustilo šlehačku), poté rozdělte na krém a nechte v chladu zatuhnout.
- Ozdobte dalšími perníčky, hrozny, plátky pomeranče, rozmarýnem nebo kořením a podávejte.
Tip: Pokud vás podobné opilé dezerty baví, zkuste i dekadentní svařákový dort s čokoládou, slaninové cupcakes s bourbonem nebo vaječňákový koláč. Jsou fantastické!