Jemná šípková omáčka je skvělým příkladem, jak jednoduché ingredience mohou vytvořit komplexní chuťový zážitek. Díky šípkům navíc plný antioxidantů, takže přínosný i pro vaše tělo. Omáčku doplňte mandlovými knedlíčky pro skvělý křupavý element.

Tradiční švédskou šípkovou polévku Nyponsoppa si můžete vychutnat teplou či studenou, na snídani nebo jako skvělý a jednoduchý dezert, ochutit lze také skořicí. Šípky nesbírejte u silnice nebo pole, snažte se vybrat ty, které rostou na čistém místě. Použít můžete i sušené či mrazené plody.

info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Nyponsoppa – švédská šípková omáčka s mandlovými nočky

Na 2 porce potřebujete:

  • 200 g zralých šípků
  • 60 g krupicového cukru
  • cca 400 g vody
  • ½ lžičky mleté vanilky

Na knedlíčky:

  • 1 bílek
  • 1 špetku soli
  • 1 lžíci krupicového cukru
  • 100 g mandlové mouky
  • ⅓ lžičky kardamomu
  • ⅓ lžičky mleté vanilky

K podávání:

  • Vanilková zmrzlina
  • Crème fraîche

Postup

  1. Šípky omyjte a otrhejte jim černé konce a stopky. Nasypte je do kastrůlku a přidejte vodu, cukr a vanilku. Směs přiveďte k varu a vařte s pokličkou do doby, než budou šípky kompletně měkké. Dle jejich zralosti to bude trvat cca 15 až 35 minut.
  2. Jakmile jsou šípky kompletně měkké, rozmixujte je, pokud je směs až moc hustá, přidejte trochu vody. Přepasírujte ji přes jemné sítko, které zachytí zbytky šípků. Dle vaší preference můžete zředit trochou vody. Pokud je na vás omáčka naopak moc řídká, zredukujte ji, měla by ale být mírně vodová.
  3. Mezitím, co se šípky vaří, si připravte mandlové knedlíčky. Troubu předehřejte na 170 °C a plech vystelte pečicím papírem. Bílek vyšlehejte se špetkou soli do hustého sněhu, následně přidejte cukr a šlehejte další cca minutu. Pomocí cukrářské stěrky opatrně zapracujte mandlovou mouku smíchanou s kardamomem a vanilkou, vyšlehaný sníh pouze podebírejte, abyste neporušili vzduchové bublinky.
  4. Směs přendejte do cukrářského sáčku s kulatou zdobicí špičkou a vytvarujte na plech jednotlivé malé knedlíčky, respektive pusinky. Vložte do předehřáté trouby na 20 minut nebo až budou knedlíčky lehce zlatavé.
  5. Omáčku podávejte horkou či studenou s mandlovými knedlíčky a dle chuti také zmrzlinou či crème fraîche.
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová