V posledních týdnech do Česka zavítalo několik evropských michelinských kuchařů, aby v průběhu pouhých pár večerů představili svůj styl vaření. A předvedli malou ochutnávku toho, jak se fine dining dělá ve světě.
Ať už to byl Mark Kempson z Londýna hostující v restauraci ZEM v hotelu Andaz Prague, Italové Angelo Sabatelli v pražské Le Grill a Alessando Bellingeri v karlovarském Grandhotelu Pupp, nebo dvoumichelinský Thanos Feskos možná trochu netradičně v pražském The Monkey Bar, všichni přijeli ukázat vlastní rukopis a vaření mimo své kuchyně a vlastně i komfortní zóny stabilního a proškoleného týmu.
I když se únor bere za pomalejší sezonu, večery byly téměř vyprodané a je jasné, že o vysokou gastronomii je u nás zájem. Všechna místa se shodují, že se těmito akcemi snaží přinést něco zajímavého pro stálé hosty, ale také oslovit možná ty, které o nich neslyšeli.
V Monkey Baru připravili také speciální workshopy pro profesionály, kde Thanos a jeho kamarád Nick Sourmpatis předávali vlastní know-how, aby pomohli propojování pražské gastroscény s něčím speciálním. V Puppu se michelinský víkend stal tradicí, na svátek svatého Valentýna pozvali kuchaře už potřetí a i letos s velkým úspěchem.
Co stojí k nám kuchaře přivézt? Často se staví na přátelských vazbách, díky kterým se návštěva dohodne, jindy jde o doporučení, jako v případě Le Grill, kdy Angela Sabatelliho navrhl Emanuel Ridi.
Samozřejmostí je hrazení veškerých cestovních nákladů a ubytování, na druhou stranu, jak říká Petr Chabera z Czech Inn Hotels, „tito kuchaři se nebudou spojovat se špatnou restaurací a svoji návštěvu si náležitě odpracují, nejezdí machrovat“.
Veronika Lofová z Grandhotelu Pupp vzpomíná na loňskou návštěvu Marka Kempsona, který letos zavítal do ZEM. „Tehdy jsme se dozvěděli, že nikdy předtím jeho celá rodina v Česku nebyla, tak jsme jim připravili program a vlastně zorganizovali malou dovolenou,“ dodává.
Výběr hostujících kuchařů je často závislý na už zmíněných vazbách šéfkuchařů samotných, pokud spolu pracovali v určitých fázích kariéry.
„Jde o příběh – dobré navázání na náš koncept nebo lidské spojení. Mark se zná s naším šéfkuchařem Richardem dlouhodobě, dřív spolu pracovali. Je skvělé je vidět oba nadšené v jedné kuchyni a pro všechny ostatní v týmu je to pak velká inspirace a zkušenost,“ popisuje Martin Smejkal z restaurace ZEM.
Podobný inspirativní přínos si cení i v ostatních místech. „Prvního šéfkuchaře jsme vybrali ze známosti, kdy spolu Thanos a náš šéfkuchař Nenad pracovali v restauraci Geranium, ale zároveň jsme vše obohatili o mixologickou část, když si Thanos vzal s sebou i Nicka a hezky nám večer zapadl do našeho barového konceptu,“ vysvětluje volbu Karolina Polatová z The Monkey Baru.
Foto archiv The Monkey Bar
Jeden z výsledků spolupráce s michelinským kuchařem Thanosem Feskosem v The Monkey Baru | Foto archiv The Monkey Bar
V Puppu naopak ctí české tradice, značky, gastronomii a vybírají kuchaře, který je svojí kuchyní a stylem jiný.
„Snažíme se našim hostům ukázat i cizokrajné kuchyně, které vzhledem k našemu konceptu nikdy tu českou nenahradí, naopak ji zpestří a ukážou se v tom nejvyšším standardu,“ dodává Veronika Lofová. Všechna místa se jednoznačně shodují, že těmito akcemi cílí na domácí hosty, právě těm chtějí připravit něco jiného, ne tak běžného.
Foto archiv Grandhotel Pupp
Alessandro Bellingeri v akci v Grandhotelu Pupp | Foto archiv Grandhotel Pupp
V podobných akcích plánují všechny podniky pokračovat. Z dlouhodobého hlediska se díky nim zvedá restauracím kredit a povědomí na trhu. Zapojují se celé týmy restaurací, protože hostující kuchaři si svoji partu nevozí, a tak se hostům naskytne příležitost poznat i jejich dovednosti.
Z pohledu hosta jde o malou ochutnávku toho, jak se fine dining dělá ve světě. A i když se nikdy nedá přenést celkový zážitek jejich vlastních restaurací, alespoň trochu pod pokličku nahlédnete, navíc často za zlomek ceny.