Až budete v jednom z nejkrásnějších měst ve Skandinávii, určitě nesmíte zapomenout na místní zvyk. Švédské slovo fika představuje přestávku na kávu a je běžnou součástí každého dne místních. Užít si ji můžete v jakoukoli dobu a doplnit byste ji měli samozřejmě porcí sladkého. Víme, kde si určitě vyberete. 

Cafe Pascal

Populární kavárna s pekárnou a pražírnou má ve Stockholmu už tři pobočky. Každá má trochu jinou atmosféru, ale všechny nabízejí nejen skvělou kávu (i praženou k přípravě doma), ale i velký výběr sladkých dobrot.

Plněné croissanty, skořicové motance nebo oblíbené semla (populární severský dezert). A kdyby vás přepadl větší hlad, doporučujeme salát panzanella s buratou. 

Krümel

Pokud máte o cookies představu jako o nudných sušenkách s čokoládou, tady vás vyvedou z omylu. Na místní výtvory budete myslet ještě dlouho po návratu domů.

Neotřelé kombinace s velkými kusy ovoce tu z obyčejných cookies dělají opravdu božský zážitek. Nabídka se pravidelně mění, ale zkusíme vás nalákat třeba na kombinaci meruněk a rozmarýnu, medu a broskví nebo rebarboru s matchou.

Skeppsbro Bageri

Řemeslná bio pekárna Skeppsbro se nachází přímo v historickém centru města, a to hned u moře, takže ze zahrádky máte krásný výhled na kotvící nebo proplouvající lodě. Vyhlášené jsou hlavně jejich motance s kardamomem, ale i wienerbrød neboli dánské pečivo – v tomto případě s pudinkem.

Stora Bageriet

Na kafe a něco sladkého, ale klidně i na nedělní brunch nebo odpolední svačinu. V pekárně Stora vás kromě spousty sladkého pečiva čeká i výběr snídaní (obložené chleby nebo granola s jogurtem), ale třeba i saláty.

Vybírat můžete ze dvou poboček – ta na ulici Sibyllegatan má velikou venkovní zahrádku, kde bude mít pauza na kávu bezpochyby uklidňující účinek. 

Cafe Á la lo

V této kavárně můžete klidně strávit celý den. Začněte bohatou snídaní, potom přejděte k obědu a nakonec ochutnejte ty hromady sladkého, které tu voní až na ulici. Kdyby se vám nechtělo troškařit a chtěli jste si život osladit něčím pořádným, pak určitě ochutnejte francouzský toust (pain perdu).

Tousty obalované ve skořicovém cukru, šlehaná ricotta, marinované jahody, limetka a máta, pekanové ořechy, javorový sirup. Prostě slast.