Galetka se dá naplnit lecčím. Jakoukoli dobrou kombinaci ingrediencí použijete, mnohokrát se vám zúročí, protože ji úžasné křehké těsto vždy pozvedne o úroveň výš. Je tedy jasné, že lahodná ricotta s voňavými houbami a tymiánem budou pro milovníky slaných koláčů (a hub!) to pravé.

Pokud vás trápí dojem, že ne všichni spolustolovníci budou mít chuť na žampiony, nechte část náplně bez nich a posypejte povrch něčím jiným. Může to být šunka, chorizo s paprikami a olivami nebo cuketa se sušenými rajčaty. Jak papriku, tak cuketu je dobré předem opéct na pánvi nebo ogrilovat, abyste je zbavili části tekutiny, která by vám koláč rozmočila.

Galette (slaný koláč) se žampiony a sýrem

Na galetku o průměru 27 cm potřebujete:

  • 250 g hladké mouky + na pomoučení
  • Větší špetka soli
  • 120 g másla
  • 4 lžíce vody
  • 2 lžičky octa
  • Vejce na potření

Náplň:

  • 1 cibule
  • Olej (olivový nebo řepkový)
  • 500 g žampionů
  • Sůl
  • 250 g ricotty
  • 30 g nastrouhaného parmezánu
  • 1 stroužek česneku
  • ½ lžíce najemno nakrájeného tymiánu + na ozdobení
  • Čerstvě mletý pepř

Postup

  1. Mouku v míse promíchejte se solí. Pokud máte možnost těsto zpracovat v robotu, přidejte do mísy na kostičky nakrájené máslo. Na robot nasaďte „K hák“ a při vyšších otáčkách nechte máslo do mouky zapracovat. Pokud robota nemáte, je dobré kousky másla zapracovat pomocí nože. Jde to i rukama, ale žádoucí je těsto co nejméně zahřívat.
  2. Když je máslo zapracované do mouky, přilijte vodu a ocet a rukama zpracujte těsto. Utvořte z něj kouli, zabalte do fólie a na 3 hodiny, ideálně však přes noc, uložte do lednice.
  3. Vychlazené těsto vyndejte z lednice a pusťte se do přípravy náplně.
  4. Cibuli nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte lžíci oleje a cibulku opékejte, dokud nezačne zlátnout. Hotovou cibuli přendejte do misky.
  5. Žampiony nakrájejte na slabé plátky. Do pánve vlijte další lžíci oleje a polovinu žampionů k němu přidejte. Osolte a za občasného míchání nebo prohazování opékejte dozlatova. Opečené žampiony přendejte na talíř a stejným způsobem opečte i druhou polovinu žampionů. Lepší je opékat houby po částech, aby došlo k rovnoměrnějšímu a lepšímu opečení.
  6. Do misky s cibulí vložte ricottu, parmezán, prolisovaný stroužek česneku, tymián, sůl a pepř. Dobře promíchejte.
  7. Těsto vyválejte na pomoučeném vále na kulatý plát o síle asi 3 mm a průměru cca 37 cm. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem.
  8. Náplň rozetřete do kruhu, přičemž nechte okraje o šířce 3 až 4 cm volné. Na náplň rozprostřete opečené žampiony. Okraje těsta kolem dokola překlápějte ke středu.
  9. Povrch těsta potřete rozšlehaným vejcem. Koláč vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 35 až 40 minut.