Zkuste nepodléhat módním trendům a předtím, než si objednáte svůj oblíbený avokádový toast, se zkuste zamyslete nad tím, jestli tím náhodou neubližujete životnímu prostředí.
Protože avokádo je jedna ze surovin, jejichž pěstování nás vychází ekologicky dost draho. Neustále se zvyšující poptávka má za následek nelegální kácení lesů v Mexiku, které ustupují pěstování hruškovce přelahodného, na němž avokádo roste.
Jestli si myslíte, že kácení lesů není tak hrozné, pokud se na jejich místě něco pěstuje, tak se mýlíte. Produkce avokáda je spojena nejen s používáním chemických postřiků, ale také s větší spotřebou vody. Odhaduje se, že na 2–3 avokáda je jí zapotřebí 272 litrů. Navíc se ukázalo, že právě v Mexiku je obchod s avokády ovládaný drogovými kartely, které na jejich prodeji značně vydělávají.
Podobně jsou na tom mandle, které jsou společně s avokády jedny z nejvíce náročných plodin na pěstování – alespoň co se spotřeby vody týče. Ta v Kalifornii, odkud pochází 80 procent veškeré mandlové produkce, vzrostla kvůli poptávce po mandlích více než o čtvrtinu. Pěstování mandlovníku navíc ustoupilo 16 tisíc akrů mokřadů, což má za následek velká kalifornská sucha. Zkuste proto příště mandlové mléko nechat v regálu.
Jak je na tom supermoderní quinoa? Kvůli velké poptávce je pro většinu obyvatel Bolívie, kde se pěstuje, už příliš drahá. Jen ve Velké Británii v minulých letech vzrostla cena tohoto superjídla téměř o polovinu. Proto ji místní nahrazují jinými, ve většině případů dovezenými a méně nutričně vyváženými surovinami, jak upozorňuje The Guardian. Naštěstí se bolivijská vláda snaží o to, aby i ti nejchudší na quinou dosáhli. Konzumujte proto s rozmyslem a myslete i na to, jaké dopady může mít její horečná spotřeba.
Pokud chcete planetě ulevit, omezte i maso – zejména to hovězí a jehněčí. Jejich produkce totiž vyčerpává planetu zdaleka nejvíce. Jak z hlediska spotřeby vody, tak z pohledu emisí CO₂. Podle expertů by omezení hovězího masa bylo v boji proti emisím účinnější, než kdybychom přestali jezdit auty. A to je sakra důvod, ne? Zkuste tedy občas vyměnit steak třeba za luštěniny a vyzkoušejte si párkrát do týdne jíst čistě vegetariánsky nebo ještě lépe vegansky. Můžete si třeba sami stanovit, během kterých dní maso ze svého jídelníčku zcela vypustíte.
Sója a tofu nemusí být ale vždy řešením vaší bezmasé stravy. Pěstování sóji má pro změnu za následek odlesňování v Brazílii. Tak dejte občas šanci čočce nebo fazolím.
A zkuste ze svého jídelníčku vynechat i kešu. Tentokrát ne z důvodů ekologických, ale lidských. Kešu oříšky se musejí složitě dostávat ze slupky, která mimo jiné obsahuje i přírodní kyseliny. V zemích, kde se tento skvělý oříšek zpracovává, je obvyklé, že lidé nemají při práci rukavice, a často si tak ničí pokožku. Navíc se zjistilo, že plody ledvinovníku západního se zpracovávají ve vietnamských táborech pro drogově závislé, kde se za práci (překvapivě) neplatí.