Brownies je pro svou temně lahodnou a plnou chuť velmi oblíbeným dezertem. A ačkoli je tato výborná neřest tvořena především čokoládou a bílým cukrem, jde to i bez nich – černé fazole a datle toho budiž důkazem.

Fazole dodají brownies pěknou texturu a díky jejich jemné, málo výrazné chuti je v receptu ani nepoznáte. Můžete si to rovnou otestovat na šťastlivcích, kteří od vás tuto božskou zdravější variantu brownies ochutnají. Určitě absenci čokolády ani nepoznají. S chutí si pak můžete dát všichni minimálně o kousek navíc.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Fazolové brownies s datlemi (bez lepku, bez bílého cukru)

Na formu 24 x 21 centimetrů potřebujete:

  • 20 měkkých vypeckovaných datlí
  • 1 lžíci datlového sirupu
  • 240 g sterilovaných černých fazolí
  • 120 ml kokosového oleje
  • 100 ml ovesného mléka
  • 3 vejce
  • 5 lžic kakaa (asi 40 g)
  • 80 g ovesné mouky nebo vloček
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • špetku soli
  • 40 g pekanových ořechů
  • Na avokádovou polevu:
  • 1 zralé větší avokádo
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžíci kokosového oleje
  • 2 lžíce datlového sirupu
  • Na dokončení:
  • vločkovou sůl
  • kokosové lupínky
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Rozmixujte společně v mixéru datle, datlový sirup, propláchnuté fazole a rozpuštěný kokosový olej. Poté vmíchejte mléko s vejci a rozmixujte dohladka.
  2. Ke směsi vmíchejte prosáté kakao, mouku nebo na mouku rozmixované vločky, kypřicí prášek a špetku soli. Nakonec přidejte nalámané pekanové ořechy a směs přendejte do formy vyložené (předem zmačkaným) pečicím papírem.
  3. Pomocí stěrky směs zarovnejte. Pečte při 175 °C přibližně 25 minut, dokud nebude brownies pevné na dotek, po vychladnutí nicméně ještě zpevní. Vyndejte z trouby a nechte úplně vychladnout.
  4. Mezitím vyloupněte avokádo ze slupky a spolu s prosátým kakaem, rozpuštěným kokosovým olejem a datlovým sirupem rozmixujte do jemného krému.
  5. Krém naneste na vychladlé brownies a vypouklou stranou lžíce rozprostřete po celé ploše. Posypejte zlehka vločkovou solí a kokosovými lupínky.

Tipy & triky

  • Dbejte uvedené doby pečení (s ohledem na výkon své trouby), abyste brownies nepřepekli. Po dopečení musí zůstat krásně vláčné. Žádné obavy, jakmile vychladne, ještě zpevní.
  • Pokud se vyhýbáte lepku, pohlídejte si, aby byla ovesná mouka či vločky bez něj, ne všechny značky to zaručují.
  • Do těsta se hodí jakékoli ořechy, vyzkoušejte třeba obměnu s vlašskými nebo kešu. Zvolenými ořechy pak můžete hotové brownies rovněž ozdobit.
  • Receptů na brownies existuje opravdu nespočet a dají se připravit různé lahodné alternativy. Skvělé brownies vytvoříte s podzimní dýní nebo se sladkými batáty. Fazolové brownies bez lepku nebo s banánem a arašídovým máslem ocení i bezlepkáři. Různé tipy a triky se pak dozvíte v receptu na dokonalé klasické brownies.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič