Skupina restaurací Juana Cruze se rozrostla o další podnik jménem Lola, autentický španělský tapas bar a vermuterii.
Původem Argentinec Juan Cruz Pacin v posledním roce otevřel několik podniků a nezpomaluje ani letos.
„Tapas bar jsem chtěl otevřít už dávno, věděl jsem, že je na to v Praze správné prostředí a vlastně mě překvapilo, že tady moc tapas barů není,“ vysvětluje Juan, který roky jezdí do Španělska, aby různé styly tapas poznával. Tento mnohaletý průzkum pak přenesl do Loly.
Od začátku bylo ale jisté, že tapas nezůstanou samotné a spojí je i s vermuty.
„Tradiční kultura vermutů má ve Španělsku dlouhou historii a hluboké kořeny. Býval to spíš drink starších lidí, což se v posledních letech mění a vermut se stává čím dál oblíbenějším i u mladších generací a objevují se noví butikoví producenti. Proto jsem se na vermut chtěl zaměřit,“ dodává.
Oproti italským vermutům, které jsou sladší a vhodné spíš jako aperitiv, se soustředí na ty španělské. Jsou sušší, mají zajímavější chuť, skvěle se hodí k různým druhům tapas a můžete je pít klidně celý večer.
„Koncept tapas zná každý, ale vermuty už ne. Proto chci ukázat toto spojení, tradici a mým cílem je lidi naučit vermut pít,“ popisuje svůj záměr Juan. V Lole si můžete dát house vermut Yzaguirre, který je příjemnou vstupenkou do světa tohoto alkoholu, který se tradičně pije na ledu.
Pokud už o vermutech něco víte, sáhnout můžete po jednom z deseti dalších od menších butikových výrobců a vyzkoušet různé nuance v chuti. Postupně plánují do portfolia zařadit i další značky z Itálie, Francie nebo třeba i Česka.
Juan své koncepty promýšlí do nejmenších detailů a ani Lola není výjimkou. „Bylo mi jasné, že tohle místo musí být super autentické, včetně španělských kuchařů, obsluhy, manažera,“ říká.
Za menu je zodpovědný šéfkuchař celé skupiny Miguel Innella, který osm let působil jako šéfkuchař v michelinské restauraci La Costa v Almeríi ve Španělsku a je poznat, že tenhle styl je mu vlastní.
Menu je poskládané tak, aby reprezentovalo celé Španělsko a nezaměřuje se na žádný konkrétní region. Najdete na něm malé obložené chlebíčky pintxos známé z Baskicka, chobotnici a mořské plody typické spíše pro Galicii, jamón z regionu Extremadura a další speciality ze všech koutů země.
Ochutnáte tady tak dokonalou bramborovou tortillu, jakou jste možná ani ve Španělsku nejedli, perfektně připravenou chobotnici, skvělý smažený lilek s tymiánovým medem a kozím sýrem typický pro Andalusii, smažené mini chobotničky chipirones s černým aioli nebo rabo del toro, sous vide připravenou hovězí oháňku s nadýchanou bramborovou pěnou.
Všechna jídla jsou v srdci tradiční a ozvláštněná něčím malým navíc. U tapas je potřeba jich ochutnat co nejvíc a Lola není výjimkou, jen tak ji totiž nejlépe poznáte.
Juan si dává záležet nejen na konceptu jednotlivých podniků, ale také na jejich designu, ve kterém je hlavním idea makerem a zve si k sobě lidi, kteří jeho nápady zhmotní. Oproti ostatním místům Lolu nevytvářel v prázdném prostoru a musel design přizpůsobovat.
Foto Michael Tomeš
Foto Michael Tomeš
Foto Michael Tomeš
Středem se táhne dlouhý bar, který v tapas barech nikdy nesmí chybět. Hlavním a výrazným prvkem je pak neonové tělo flamencové tanečnice otočené vzhůru nohama, jejíž rozevlátá látková sukně propojuje celý prostor a evokuje španělský temperament.
Úprava prostoru probíhala ve dvou fázích, kdy celková investice dosáhla zhruba čtyř a půl milionu korun.
„Vždycky říkám, že návratnost investice bývá zpravidla do dvou až tří let. Tady to ale může být klidně do roka, protože se zdá, že je Lola aktuálně místem, kde chcete být,“ říká s pokorným úsměvem Juan.
Lolu najdete v Myslíkově ulici stejně jako další dva podniky z Juanova portfolia. Jeho sen mít několik míst blízko vedle sebe se postupně stává skutečností, i když to vlastně cíleně neplánoval. Vydejte se sem nasát trochu španělské atmosféry a poznat místo, kterým chce Juan vzdát hold Španělsku.