Když se řekne „citronové tartaletky“, dost možná si vybavíte spíše kavárenskou verzi z másla, bílé mouky a cukru. Náš křupavý čokoládovo-vločkový košíček však pokrývá svěží tvarohovo-jogurtový krém s citronem a kešu a je plný bílkovin. Zní vám to zdravě? Však tartaletky poskytují nálož živin z kvalitních zdrojů. Neznamená to, že obsahují méně kalorií. Znamená to, že energie je pokryta z kvalitních surovin, které tělu krom kalorií přinášejí i vitaminy, minerály a vlákninu.
Vločkové tartaletky s citronovým krémem, tvarohem a ovocem
Na 5 košíčků potřebujete:
- 50 g čokolády s obsahem kakaa 70 až 90 %
- 60 g kokosového oleje
- 200 g jemných ovesných vloček
- 70 g mandlí
- 6 datlí medjool
- Nastrouhaná kůra z 1 menšího citronu
- 3 lžíce čekankového sirupu
- Máslo na vymazání formiček
Krém:
- 120 g tvarohu z alobalu
- 200 g hustého bílého jogurtu (např. řecký)
- 30 g kešu másla
- 3 lžíce citronové šťávy
- 1 až 2 lžíce čekankového sirupu
Na ozdobení:
- Jahody
- Borůvky
- Čokoláda
- Citronová kůra
- Máta
Postup
- Čokoládu s kokosovým olejem rozpusťte ve vodní lázni.
- V robotu rozmixujte ovesné vločky s mandlemi najemno. Přidejte vypeckované datle a ještě asi minutu mixujte, aby se suroviny propojily.
- Sypkou směs přendejte do mísy. Přilijte vlažnou směs čokolády a kokosového oleje. Přidejte čekankový sirup a vařečkou míchejte, poté rukama dobře propracujte.
- Kouskem másla vytřete formičky na tartaletky. Aby vám šly košíčky lépe vyklápět, můžete formičky vyložit proužkem pečicího papíru tak, aby z obou stran kus přečníval. Po upečení a vychladnutí je tak lehce vytáhnete. Těsto natlačte do formiček. Použila jsem formičky o průměru 9 cm a množství vyšlo na 5 kusů.
- Přendejte na plech a pečte při 180 °C 15 až 20 minut. Nechte vychladnout a poté košíčky vyndejte z formiček.
- V misce vyšlehejte tvaroh, jogurt, kešu máslo, citronovou šťávu a čekankový sirup do hladkého krému. Krém rozetřete do košíčků.
- Tartaletky ozdobte ovocem, nastrouhanou nebo nasekanou čokoládou, malým množstvím citronové kůry a lístky máty.