Recepty inspirované Asií jsou plné zajímavých, často pikantních, kombinací chutí. V hojném je konzumována rýže nebo jiné rýžové produkty. Rýžová mouka se pak často přidává do sladkých receptů. Dnešní sezamové řezy mají díky ní zábavně žvýkavou konzistenci, podobně jako tomu je u mochi nebo rýžových kuliček Tang Yuan.

Znamenitou ingrediencí je v dnešním receptu především černý sezam. Ten po opražení propůjčuje sladkému koláči vynikající chuť i lákavou vůni. Jeho zajímavě temný vzhled lze navíc zpestřit čerstvými malinami, rybízem či meruňkami. Na dezertu z černého sezamu si ale směle pochutnáte i bez přidaného ovoce.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Bezlepkové sezamové řezy z rýžové mouky s malinami

Na formu 22×32 cm potřebujete:

  • 180 g černých sezamových semínek
  • 180 g krupicového cukru
  • 20 g cukru s mandlovou příchutí
  • 60 g kokosového oleje + na vymazání
  • 4 vejce
  • 400 ml kokosového mléka
  • 360 ml neslazeného kondenzovaného mléka
  • 300 g sladké lepkavé rýžové mouky (viz Tipy)
  • Špetka soli
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • Čerstvé maliny
  • Černá a bílá sezamová semínka
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Černá sezamová semínka opražte nasucho na pánvi. Nechte je zchladnout, rozmixujte najemno a dejte do větší mísy. Přidejte oba cukry, rozpuštěný kokosový olej a rozmíchaná vejce.
  2. Metličkou vše pečlivě rozmíchejte a přilijte kokosové i kondenzované mléko. Rýžovou mouku smíchejte se špetkou soli a práškem do pečiva. Přisypejte ji postupně k tekuté směsi a vymíchejte dohladka.
  3. Těsto tekuté konzistence nalijte do formy vymazané na dně i po stranách kokosovým olejem. Očištěné maliny rozprostřete po celé ploše těsta. Nakonec vše posypejte směsí sezamových semínek.
  4. Pečte při 180 °C asi 50 minut, dokud povrch nezpevní a okraje se nebudou lehce odtahovat od krajů formy. Střed koláče by se neměl po lehkém zatřesení již kývat. Test špejlí v tomto případě moc nepomůže, vnitřek těsta totiž zůstane vlhký a lepkavý.
  5. Upečený koláč nechte úplně vychladnout. Před podáváním jej vychlaďte, bude se tak lépe krájet. Na krájení použijte ideálně zoubkovaný nůž a po každém rozkrojení jej dočista přetřete.

Tipy:

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič