Upečte si lahodný tvarohový koláč plný struktur a adventních vůní. Již samotná příprava tohohle dezertu má až terapeutický účinek. Kromě aromaterapie v podobě voňavého koření přijde i příjemné uzemnění při hnětení těsta, uklidňující strouhání a nakonec odměna v podobě vynikajících řezů.
Klasický strouhaný koláč jsem převlékla do zimního kabátu a poskládala z několika pečlivě vyladěných vrstev. Základ tvoří perníkové těsto, na něj přijdou šťavnaté hrušky s brusinkami naloženými v rumu a se špetkou skořice. O vláčnost a krémovou strukturu se postarala kombinace jemného tvarohu a mascarpone s tou nejvoňavější vanilkou. A nakonec celý koláč uzavře další vrstva křupavého máslového těsta.
Perníkový strouhaný koláč s tvarohem, hruškami a brusinkami
Na formu 24 x 34 cm potřebujete:
- 480 g hladké mouky
- 150 g třtinového cukru (lze i bílý či kokosový)
- 3 lžíce kakaového prášku
- 2,5 lžíce perníkového koření
- 1 prášek do pečiva
- 1 špetka soli
- 200 g studeného másla
- 3 vejce
Hrušková vrstva:
- 100 g sušených brusinek
- 2 lžíce rumu
- 4 až 5 hrušek (dle velikosti)
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 lžíce cukru
- ½ sáčku vanilkového pudinku
Tvarohová náplň:
- 350 g tvarohu (ideálně kombinace kostka a vanička)
- 250 g mascarpone
- 1 vejce
- 2 až 3 lžíce cukru
- 1 lžička mleté vanilky či vanilkového aroma
- ½ vanilkového pudinku
Foto Martina Hladjuk
Foto Martina Hladjuk
Postup
- V míse smíchejte mouku, cukr, kakao, koření, prášek do pečiva a sůl. Přidejte na kostičky nakrájené máslo a vytvořte prsty drobenku. Nyní přidejte vejce a vypracujte kompaktní tužší těsto podobné lineckému. Na těsto můžete využít i robot a nástavec na třená těsta. Těsto zabalte a vložte do mrazáku na 40 až 60 minut.
- Brusinky naložte (klidně den předem) do rumu. Hrušky oloupejte a nastrouhejte na tenké plátky. Zakápněte citronem. Vmíchejte cukr a brusinky a nechte 10 minut odležet. Potom z hrušek vymačkejte šťávu, kterou slijte. Hrušky s brusinkami promíchejte s pudinkem.
- Tvaroh smíchejte s mascarpone, vejcem, cukrem, vanilkou a vanilkovým pudinkem. Vznikne hustý, hladký krém.
- Troubu předehřejte na 170 °C. Koláčovou formu vymažte máslem a vysypte krupicí nebo hrubou moukou.
- Těsto vytáhněte z mrazáku a rozdělte napůl. První polovinu nastrouhejte nahrubo na dno formy, rovnoměrně ji rozprostřete a přimáčkněte. Dejte předpéct na 10 až 15 minut.
- Na předpečené těsto dejte vrstvu hrušek s brusinkami, potom tvaroh. Vše nanášejte rovnoměrně tak, aby byl koláč na řezu jednotný a mezi vrstvami nebyly vzduchové bubliny.
- Druhou polovinu těsta nastrouhejte nahrubo jako poslední vrstvu koláče, ale tu už nepřimačkávejte. Vraťte do trouby na 45 až 50 minut nebo dokud není koláč krásně zlatavý.
- Nechte chvíli vychladnout a ideálně koláč z formy vyklopte (forma musí být ale důkladně vymazaná a vysypaná a koláč správně navrstvený bez vzduchových bublin). Zcela vychladlý koláč pak uchovávejte v chladu. Řezy můžete podávat pokapané medem nebo poprášené moučkovým cukrem.
Tipy & triky
- Vyhněte se chybám, které by ze zenové terapie mohly udělat malou chvilku neštěstí. Pokud koláč nehodláte sníst hned a budete ho uchovávat v lednici, dno může snadno zvlhnout. Po upečení a lehkém vychladnutí proto koláč vyjměte z formy, aby se těsto nezapařovalo.
- Při delším skladování v lednici se také nedoporučuje použití pečicího papíru – pokud byste koláč nechali ve formě, spodní vrstva těsta by se rychle změnila v „bláto“ a koláč by se špatně servíroval. I proto se těsto předpéká.
- Každá hruška obsahuje jiné množství vody a po nastrouhání je potřeba ovoce vymačkat a zbavit přebytečné šťávy, která by v koláči neměla kam uniknout.
Foto Martina Hladjuk
Foto Martina Hladjuk