Upečte si lahodný tvarohový koláč plný struktur a adventních vůní. Již samotná příprava tohohle dezertu má až terapeutický účinek. Kromě aromaterapie v podobě voňavého koření přijde i příjemné uzemnění při hnětení těsta, uklidňující strouhání a nakonec odměna v podobě vynikajících řezů.

Klasický strouhaný koláč jsem převlékla do zimního kabátu a poskládala z několika pečlivě vyladěných vrstev. Základ tvoří perníkové těsto, na něj přijdou šťavnaté hrušky s brusinkami naloženými v rumu a se špetkou skořice. O vláčnost a krémovou strukturu se postarala kombinace jemného tvarohu a mascarpone s tou nejvoňavější vanilkou. A nakonec celý koláč uzavře další vrstva křupavého máslového těsta.

Perníkový strouhaný koláč s tvarohem, hruškami a brusinkami

Na formu 24 x 34 cm potřebujete:

  • 480 g hladké mouky
  • 150 g třtinového cukru (lze i bílý či kokosový)
  • 3 lžíce kakaového prášku
  • 2,5 lžíce perníkového koření
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 200 g studeného másla
  • 3 vejce

Hrušková vrstva:

  • 100 g sušených brusinek
  • 2 lžíce rumu
  • 4 až 5 hrušek (dle velikosti)
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžíce cukru
  • ½ sáčku vanilkového pudinku 

Tvarohová náplň:

  • 350 g tvarohu (ideálně kombinace kostka a vanička)
  • 250 g mascarpone
  • 1 vejce
  • 2 až 3 lžíce cukru
  • 1 lžička mleté vanilky či vanilkového aroma
  • ½ vanilkového pudinku
info Foto Martina Hladjuk
Foto Martina Hladjuk

Postup

  1. V míse smíchejte mouku, cukr, kakao, koření, prášek do pečiva a sůl. Přidejte na kostičky nakrájené máslo a vytvořte prsty drobenku. Nyní přidejte vejce a vypracujte kompaktní tužší těsto podobné lineckému. Na těsto můžete využít i robot a nástavec na třená těsta. Těsto zabalte a vložte do mrazáku na 40 až 60 minut.
  2. Brusinky naložte (klidně den předem) do rumu. Hrušky oloupejte a nastrouhejte na tenké plátky. Zakápněte citronem. Vmíchejte cukr a brusinky a nechte 10 minut odležet. Potom z hrušek vymačkejte šťávu, kterou slijte. Hrušky s brusinkami promíchejte s pudinkem.
  3. Tvaroh smíchejte s mascarpone, vejcem, cukrem, vanilkou a vanilkovým pudinkem. Vznikne hustý, hladký krém.
  4. Troubu předehřejte na 170 °C. Koláčovou formu vymažte máslem a vysypte krupicí nebo hrubou moukou.
  5. Těsto vytáhněte z mrazáku a rozdělte napůl. První polovinu nastrouhejte nahrubo na dno formy, rovnoměrně ji rozprostřete a přimáčkněte. Dejte předpéct na 10 až 15 minut.
  6. Na předpečené těsto dejte vrstvu hrušek s brusinkami, potom tvaroh. Vše nanášejte rovnoměrně tak, aby byl koláč na řezu jednotný a mezi vrstvami nebyly vzduchové bubliny.
  7. Druhou polovinu těsta nastrouhejte nahrubo jako poslední vrstvu koláče, ale tu už nepřimačkávejte. Vraťte do trouby na 45 až 50 minut nebo dokud není koláč krásně zlatavý.
  8. Nechte chvíli vychladnout a ideálně koláč z formy vyklopte (forma musí být ale důkladně vymazaná a vysypaná a koláč správně navrstvený bez vzduchových bublin). Zcela vychladlý koláč pak uchovávejte v chladu. Řezy můžete podávat pokapané medem nebo poprášené moučkovým cukrem.

Tipy & triky

  • Vyhněte se chybám, které by ze zenové terapie mohly udělat malou chvilku neštěstí. Pokud koláč nehodláte sníst hned a budete ho uchovávat v lednici, dno může snadno zvlhnout. Po upečení a lehkém vychladnutí proto koláč vyjměte z formy, aby se těsto nezapařovalo.
  • Při delším skladování v lednici se také nedoporučuje použití pečicího papíru – pokud byste koláč nechali ve formě, spodní vrstva těsta by se rychle změnila v „bláto“ a koláč by se špatně servíroval. I proto se těsto předpéká.
  • Každá hruška obsahuje jiné množství vody a po nastrouhání je potřeba ovoce vymačkat a zbavit přebytečné šťávy, která by v koláči neměla kam uniknout.
info Foto Martina Hladjuk
Foto Martina Hladjuk