Pokud jste si nasušili zásobu hub, budou se vám hodit v dnešním tradičním staročeském receptu. Hubník je vlastně taková podzimní nádivka, ve které nechybí slanina a čerstvé bylinky. Všechno výborně ladí s lesními houbami. Podávat ho můžete teplý i vychladlý, třeba s čerstvou zeleninou.

Hubník se slaninou (houbová nádivka ze sušených hub)

Na pekáč o velikosti cca 24 x 20 cm potřebujete:

  • 40 g sušených hub
  • 5 rohlíků nebo housek
  • 5 vajec
  • 250 ml mléka
  • 200 g slaniny
  • 1 cibule
  • ½ lžičky drceného kmínu
  • 1 hrst hladkolisté petržele
  • 40 g másla
  • Sůl & pepř
  • 1 lžíce sádla vymazání
  • 1 lžíce másla na potření
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

Postup

  1. Sušené houby asi půl hodiny předem namočte do teplé vody. Troubu předehřejte na 180 °C. Mezitím si nakrájejte na kostičky bílé pečivo a slaninu a najemno nasekejte cibuli.
  2. Namočené změklé houby sceďte (vodu zatím nevylévejte), nakrájejte, osolte a na lžíci másla s trochou kmínu je duste na mírném ohni asi 10 minut. Houby podlijte trochou vody, ve které byly namočené. Dušené houby nechte zchladnout.
  3. Na pánvi společně dozlatova orestujte kostičky slaniny a najemno nasekanou cibuli. Pak je také nechte zchladnout.
  4. Kostičky pečiva dejte do větší mísy a zalijte mlékem, ve kterém jste rozšlehali vejce.
  5. Zamíchejte a pak do tohoto těsta přidejte zchladlé houby a slaninu s cibulkou včetně výpeku. Nakonec přidejte nasekanou petržel, směs dle chuti osolte a opepřete.
  6. Zapékací mísu vymažte sádlem a nalijte do ní houbovou směs. Hubník dejte péct asi na 40 minut do vyhřáté trouby.
  7. Upečený ještě horký hubník potřete na povrchu máslem.

Tip: Další houbovou inspirace najdete pěkně pohromadě v našem výběru těch nejlepších houbových receptů.

info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková