Přes akademický rok je významným přístavem studentů, o prázdninách zase srdečně vítá turisty. Goticko-barokní atmosféru smíchanou s pořádnou dávkou místní autenticity musíte zažít na vlastní oči. A chuťové pohárky. V srdci hanácké metropole sice bují gastronomie nenápadně, ale rozhodně má co nabídnout.

Co tedy ochutnat v bývalém hlavním městě Moravy?

Olomouc je město velké tak akorát. Už od hlavního nádraží dojdete pohodovou chůzí do centra všeho dění. Minete katedrálu svatého Václava, podíváte se na gotický kostel svatého Mořice, radnici, Sloup Nejsvětější trojice a možná si odpočinete v jednom z udržovaných parků. Kamkoli se vydáte, potkáte spoustu skvělých podniků, kde se na vás usmějí, prohodí pár vět a pohostí vás.

Entrée

Skoro povinná zastávka pro všechny sběratele nevšedních kulinářských zážitků. Entrée sídlí v moderně zrekonstruované budově bývalého divadla. Na zdejší poměry se jedná o unikát, jaký v Olomouci nemá (prozatím) konkurenci. Podnik šéfkuchaře Přemka Forejta dokonce v roce 2018 vyhrál prestižní anketu Maurerův výběr Grand Restaurant.

Promyšlený interiér, v němž se promítá výrazná inspirace živou zahradou, vás zavede do fantazijního světa elfů a víl. Sympatická je také otevřená kuchyň, do níž návštěvník může nahlížet a přímo tak pozorovat, jak jednotlivé komponenty obědového nebo degustačního menu vznikají. A jedná se o skutečnou gastro symfonii. Zde se o neobvyklých nápadech jenom nemluví, ale rovnou je obtisknou na talíř.

Těšit se můžete na nečekané chuťové variace a hravé koláže, vytvořené z prvotřídních a sezonních surovin. Mým tipem je foie gras pěna s celerem, grenadinou a kaštanem. Skvělé byly také knedlíčky wonton s heřmánkem, bezem a černým rybízem. Profesionální servis a ochotný personál už jenom doladí celkově nadmíru pozitivní prožitek. Nutná je rezervace s předstihem.

Ostravská 975

Gastro club Mušlárna

Na letní dovolenou je ještě trošku brzo, ale pokud se vám už nyní stýská po mořském příboji a čerstvých mořských plodech, máme pro vás vynikající zprávu. V artových prostorách samoobslužného smarthotelu Nezvalovy Archy se v rámci gastro klubu Mušlárna konají monotematické páteční večery, kdy šéfkuchař Roman Loubal před vašimi zraky připraví kreativní tříchodové menu.

Čekat na vás budou slávky po baskicku s rajčaty, paprikou, chorizem doplněné černými olivami, slávky na bílém víně, česnekem, chilli, ančovičkami, řapíkatým celerem a bylinkovou bagetou završené citrusovým dezertem s drobenkou a grepovým gelem.

Nechcete, aby vám tento výjimečný zážitek uplaval? Sledujte oficiální stránky Mušlárny, kde najdete konkrétní termíny degustace a zároveň můžete provést rezervaci.

Nezvalova 982/3

Pastryum

Manželé Jan a Daniela Hejlkovi zhlédli mnoho tutoriálů, než si potykali s plundrovým těstem a začali péct řemeslné croissanty, cruffiny nebo danishe. Na konci května 2023, po stovkách nevydařených pokusech získali sebedůvěru a otevřeli v Olomouci take away podnik s tímto druhem pečiva. A od té doby se u jejich pobočky vinou fronty a pravidelně zavírají s vyprodanou vitrínou.

Kousek nejchutnější Francie si můžete dopřát ve Ztracené ulici. A nebojte, rozhodně tady nezabloudíte. Vůně z Pastrya linoucí se celou ulicí vás bude správně navigovat. Otevřeno mají pouze úterý, čtvrtek a sobotu.

Výběr je pokaždé malinko jiný, ale jasný favorit – fantastický croissant s velkorysou dávkou pistáciového krému, o kterém budete básnit ještě týden po konzumaci –, je k dostání vždycky. Delikátní je také monte příchuť, jahoda s tonka fazolí nebo danish s jahodami.

Křehké dobroty pečou v provozovně v Prostějově. Aktuálně už ale mají šestičlenný tým a pomalu se chystají na rozšíření výroby i celého sortimentu.

Ztracená 262/22

Bistro & bar Konvikt

Konvikt a jeho latinská verze convivere znamená žít ve společenství. Příjemně živo a veselo v tomto podniku opravdu zažijete. Bistro & bar kotví v samém jádru barokního jezuitského konviktu ze 17. století.

Citlivé spojení historie s modernou činí z podniku místo, kam jednou vstoupíte a rozhodně se budete chtít znovu vrátit. Sezonní suroviny v nápaditém provedení si vychutnají masožravci, vegetariáni i vegani.

Přes den zde nabízí zdravé snídaně a obědy. S blížícím se večerem se podnik mění v bar nabízející lokální piva, míchané drinky i prvotřídní vína. Nabídku zpravidla mění každý den. Přitom čerstvost a kvalita má jednoznačně navrch nad kvantitou. Vřele doporučuji rozmasírovat chuťové buňky humusem, zeleninou a domácí fokáčou, jež na menu najdete pokaždé.

Celou krasojízdu se navíc hodí zakončit dezertem, například nadýchanými podmáslovými lívanci s libanonským sýrem labneh, rebarborovo-ibiškovou marmeládou, pomerančovým sirupem, mandlemi a bílou čokoládou. Vynikající jsou ale třeba také koblížky s krémem a malinami. Pokud zrovna vychytáte teplé počasí, využijte venkovní zahrádku. Před ostrými paprsky vás místo neestetických deštníků ochrání zelené stromy.

Univerzitní 3

Long Story Short Eatery & Bakery

Perla moderní gastronomie, kterou má na starosti spolumajitel a šéfkuchař Petr Heneš, se nachází v historické části města. Otevřela se v roce 2019 k už existujícímu Long Story Short Hostel & Café.  Cihlová budova tvaru podkovy, v níž se podnik nachází, sloužila v minulosti  jako obranná pevnost. V 18. století byla přeměna na vojenskou pekárnu. Tradici v podniku uchovávají dál. Pečou zde vlastní produkty do restaurace nebo k přímému prodeji.

Long Story Short ocení každý, kdo rád experimentuje a nebojí se zkoušet nové suroviny. O minimalistický design interiéru se postaraly Denisa Strmisková a Eva Dlabalová. Prostředí připomínající editorialy prestižních magazínů o bydlení vás dokonale navnadí na následnou gastro jízdu.  

Menu proměňují dle sezony, ale pokud budete mít zrovna štěstí, tak si nezapomeňte dát jejich vyhlášený kváskový chléb, který vyvíjeli a testovali čtvrt roku s výběrem farmářských sýrů, kešu a kdoulemi. Doporučuji také napařované knedlíčky bao bun s nakládaným vejcem, špenátem, černým česnekem a uzenou majonézou.

Něžnou tečkou za degustací je pak křehká tartaletka s bílou čokoládou a svěžím červeným pomerančem. V teplejších dnech můžete posedět na zahrádce na nádvoří nebo terase, kde před vašimi zraky připraví prvotřídní burger nebo třeba grilovaný sýr s dokonale ochuceným salátem.

Tohle místo je jako stvořené k vyprávění příběhů bez konce, pro jistotu si ale dopředu zajistěte rezervaci.

Koželužská 945/31

Bugr Burger

Na první dobrou si budete myslet, že stojíte u disco klubu, když ale neprojdete dál, a dokonce se osmělíte vzít za kliku, ocitnete se v burger ráji. Bugr Burger vznikl v roce 2018 a na nic si nehraje. Tohle autentické doupě s troškou punk drzosti má prostě své kouzlo. 

Uvnitř malého prostoru provozovny si užijete pohodou hudbu a ihned ucítíte správně propečené hovězí. Samozřejmostí jsou domácí bulky. Obsluha vám směle tykne a ještě prohodí pár vtípků. Potěší také malá zahrádka schovaná ve vnitrobloku. 

Nabídka je pestrá, ale jednoznačně vede trouble burger s čedarem a cibulovým chutney nebo ostrý Jalapeňo kousek. Příjemným překvapením je vege Čočkin s houbami, koprovou majonézou, smaženou červenou cibulí a okurkami. Přidat si ke své objednávce můžete mimo klasických také batátové hranolky nebo coleslaw.

1. máje 4

Bistro Helen

Může v obchodním centru vůbec existovat podnik, do kterého se budete chtít vracet? Bistro Helen jakožto projekt majitelky Heleny Morávkové, je příjemný úkaz, který to dokázal. Před čtyřmi lety v nejvyšším patře rušného shoping parku Šantovka vznikla oáza klidu vítající všechny milovníky zdravého a aktivního životního stylu.

Za zmínku rozhodně stojí netradiční vizuální podoba interiéru, jež vás přenese do sluncem zalitého přímořského letoviska. V harmonii s vizuálem jde také gastronomický koncept. Moderní kuchyně Tomáše Juříka je inspirována středomořskou i českou gastronomií. Nechybějí kvalitní suroviny od místních pěstitelů a farmářů.

Dát si tady můžete snídani, víkendový brunch, oběd i dezert. Bistro nabízí také cateringové služby. Celé menu je navíc poskládané tak, aby si vybrali i lidé s alergiemi na mléko, lepek, vegetariáni i vegani. Za ochutnání stojí exkluzivní low carb chlebíček s vajíčkovou pomazánkou, (bohatě) obložený vývar nebo raw snickerska.

Restaurace je součástí gastro skupiny Lobster Group. Loni již podruhé zabodovala v prestižní publikaci Nejlepší restaurace vydavatelského domu TopLife Czech.

Polská 1

Bistro Nro 66 

Od vidlí rovnou na vidličku. Pravý venkovský spirit dokázali manželé Richard a Yvona Benýškovi přenést do své restaurace Bistro Nro 66. Interiér je zařízený v jednoduchém stylu s lehkým francouzsko-italským šmrncem.

Menu se soustřeďuje zejména na poctivé a tradiční pokrmy. Zajímavostí je, že většina hlavních surovin pochází z vlastních zdrojů, konkrétně z Běleckého mlýna na Prostějovsku, kde manželé chovají krávy, ovce nebo i zvěřinu.

Zastavit se sem můžete na snídani, oběd nebo brzkou večeři, podnik totiž zavírá v 19. hodin. K dispozici je stálá nabídka a také tematické menu navázané na konkrétní roční dobu nebo událost. Vynechat byste neměli mimořádně dobrý hovězí steak (z plemene Aberdeen Angus) grilovaný na dřevěném uhlí, křupavé kuře v domácí máslové briošce se zelným salátem či čokoládový fondán.

Šemberova 66

Asado grill

Argentinská vášeň zakotvila také v Olomouci. Asado grill je koncept, který potěší všechny labužníky. V nabídce jsou šťavnaté steaky, čerstvé ryby nebo mořské plody. Díky otevřenému grilu na dřevo a dřevěné uhlí zažijete velmi hřejivou a vlídnou atmosféru. Oheň navíc dodává pokrmům ničím nenahraditelnou chuť. 

Designová restaurace vyzdobena květinami visících ze stropu je doplněná také zastřešenou zahrádkou plné zeleně a bylinek. Místo ideální na rodinné setkání, pracovní schůzku, rande nebo klidně svatební hostinu.

Na první ochutnání mě zaujal zauzený telecí tatarák s lanýžem, hrubozrnnou hořčicí a kváskovým chlebem. Napodruhé zase zabodovaly grilované tygří s příjemně kyselkavým compôte z granátového jablka a satay z hovězí svíčkové, s přiloženým lečem a glazovanou cibulkou.

Za vyzkoušení rozhodně stojí také víkendové sdílené menu pro čtyři až šest osob. Obsahuje hovězí vývar, hovězí štěpánskou pečeni s jasmínovou rýži a salát z presované okurky.

Horní náměstí 433/ 21

Fishi Sushi

Před deseti lety začínali jako malinký take away point, odkud si zákazníci vybírali sushi po kusech do krabičky s sebou. Nyní mají restauraci s kapacitou sedmdesát míst k sezení. Majitelka Barbora Navrátilová se neustále snaží celý koncept posouvat dopředu.

Momentálně proto spolupracuje s kuchařem Jakubem Horákem, který jako jeden z mála Evropanů vyhrál mistrovství světa ve vaření autentické kuchyně pro nejaponské kuchaře Washoku World v Tokiu. Nabízené asijské menu nejvíce inklinuje k Japonsku.

Mým osobním favoritem je poctivý ramen, beef udon, poke bowls s tuňákem nebo korejský spicy bibimbap plný zeleniny, dobře připravených hovězích kousků tak akorát prolité rybí omáčkou. Za degustaci také stojí dragon roll s úhořem doplněným teryaki omáčkou, řasou a sezamem či uramaki zamotané v křupavé tempuře s krevetou, daikonem a okurkou.

Jste-li opravdoví milovníci asijské kuchyně, tak 20. dubna se bude v podniku konat Trip to Asia. Kdy budete moci v šesti chodech procestovat Vietnam, Čínu, Indonésii, Koreu, Thajsko a Indii.

Hanáckého pluku 1162/10

Kafe jak lusk

Máte déjà brew nebo jinak, chybí vám káva? V této kavárně tento pocit mít nikdy nebudete. Lusk se veřejnosti otevřel v roce 2016. Vše začalo jako podnik, v němž stálo pár školních židlí, stolků a připravovalo se výtečné kafe. Nikoho, ani provozovatele Martina Zajíčka a Marii Medek, by tehdy nenapadlo, že se podnik o čtyři roky později ještě rozroste o espressobar a budou slavit osmileté výročí. 

Nadchne vás sofistikovaný, přesto útulný interiér a především nabídka. Batch, espresso, cappuccino či filtr z pražíren Industra.Coffee, Candycane coffee, Casino Mocca nebo The Barn je jenom začátek.

Ochutnat můžete nejlepší chai latté ve městě (pro alergiky také v rostlinné variantě), domácí dezerty (vítězí skořicoví šneci) nebo třeba skvělý avokádový chleba s poctivou dávkou mikrogreens. 

V podniku si velmi zakládají na kvalitě a lokálnosti, takže do snídaňového jogurtu sypou hezky vypečenou granolu z olomouckého Šufanu a sendviče vám namažou na řemeslné pečivo z Chleba Brno.  

Třída Svobody 646/4 a Pavelčákova 8

Dos Amigos

Tu pravou mexickou divočinku v té nejlepší verzi podávají dva kamarádi Ladislav Kaman a Luboš Konečný, kteří 9. října 2023 poprvé otevřeli svůj malý podnik. Vše začalo na oslavě narozenin, kdy se chtěli vyšvihnout dokonalým burritem, které se Luboš naučil od rodilého Mexičana při svém studiu v Praze. Postupně vyladili receptury až se osmělili otevřít si mexické bistro Dos Amigos neboli od přátel.

V příjemně přátelské atmosféře, kde není nouze o humor, si můžete pochutnat na hitovkách, jako je tacos, quesadila, enchiladas, burrito plněné rafinovanými kombinacemi, jako je hovězí trhané nebo kuřecí maso. Vegetariáni či vegani zase ocení zeleninové bowle doplněné omáčkami, paprikovou rýži a několika druhy sýrů nebo ostrá chilli polévka s rajčaty a kukuřicí. 

Že lepší mexickou kuchyni v Olomouci nenajdete, už ví i pan prezident Petr Pavel, který se zde 29. října minulého roku stavil na kuřecí taco a neodešel zklamaný. Jídlo je možné sníst přímo na místě. K dispozici je malé posezení ve výloze, společnost vám bude kromě obsluhy dělat namalovaná dvojice z Pulp Fiction: John Travolta & Samuel L. Jackson.

Panská 174/2

Cà Phê District

Nefalšovaný vietnamský chuťový vibe pod jednou střechou najdete v Cà Phê District. Sympatické místo, kde je stále živo a hlavně plno, založili v roce 2019 manželé Tom Nguyen a Vu Thi Thanh. Scházejí se zde nejenom nadšenci do koriandru.

Místní si obvykle v poledne vychutnávají oběd nebo na zahrádce popíjejí mangovou limonádu. Ani s večerem lokál neutichá. Hlavním tahounem jsou autentické a vždy čerstvé suroviny a velmi chutné provedení. Třešinkou je vždy usměvavá a velmi milá obsluha, která vám ochotně poradí s výběrem.

Jasným favoritem jsou závitky (jarní i smažené), pikantní červené kari s krevetami, Bun Chay, tedy restované tofu s rýžovými nudlemi s nakrájenou zeleninou, klasika phở bò či bezkonkurenční křupavý bůček. Nenápadným klenotem je bagetka pečená v Long Story Short bakery, bánh mì s poctivou náloží hovězího a zeleniny, která vás při trošce fantazie skutečně vystřelí z ponožek.

Kde? Uhelná 11