Pokud často vaříte podle online receptů nebo videonávodů, tady je inspirace v tištěné podobě. Tyhle kuchařské knihy vás bude nejen bavit číst a listovat jimi, ale donutí vás jít do kuchyně, experimentovat a dobře jíst. Dobrou chuť!
The Noma Guide to Fermentation
René Redzepi a šéfkuchař David Zilber, který má pod palcem fermentační laboratoř dánské Nomy, se rozhodli sdílet své znalosti a techniky při kvašení – s profíky i s nadšenými amatéry. Víc než 400 stran a 750 fotografií ukazuje, jak fermentovat miso, plíseň koji, rybí omáčku, octy, lesní ovoce nebo zeleninu, v kuchařce však najdete i stovku originálních receptů, jak fermenty zapojit do pokrmů.
Minu kodu, maa ja meri. Eesti
Hvězda estonské gastronomie vydala svoji první knihu s názvem Můj domov, země a moře. Estonsko. Peeter Pihel byl například sous-chefem v restauraci Fäviken, ale vařil třeba i v karlínské Esce při narozeninovém Nášupu v roce 2016. Prostřednictvím osobního pohledu na rodnou zemi a její obyvatele nabízí Peeter sentimentální výlet do estonské kuchyně, která si stejně jako Estonci zakládá na pevném spojení s přírodou. Čekání na anglický překlad se rozhodně vyplatí.
The Nordic Baking Book
Tohle komplexní dílo švédského šéfkuchaře Magnuse Nilssona je plné mouky, másla a moderních i tradičních, slaných i sladkých receptů, které odrážejí severskou pekařinu i kulturu. Do jedné kuchařky se vešla nejen spousta obecných a praktických informací, ale taky 100 fotografií, které Magnus pořídil na svých cestách po severní Evropě. Dokumentují krajinu i vůni skořicových šneků.
Salt, Fat, Acid, Heat. Mastering the Elements of Good Cooking
S originální kuchařkou od Samin Nosrat, podle které se točil stejnojmenný seriál na Netflixu, procestujete kus světa. Jak už naznačuje název, jde tu o čtyři základní elementy – sůl, tuk, kyselost a žár – a jejich roli v kuchyni, kterou Samin vysvětluje nekomplikovanou a zajímavě ilustrovanou formou. Z této knihy snadno vyčtete odpověď na otázku: Jak ovládnout základy dobrého vaření?
Simple
V září se v knihkupectvích objevil další kousek od Yotama Ottolenghiho. Cíl této kuchařky i svého vaření najdete hned na obalu knihy – Simple. Všechny recepty zvládnete do půl hodinky (Short on time) a vyžadují maximálně 10 ingrediencí (Ingredients), spoustu z nich si můžete připravit předem (Make ahead) z toho, co najdete ve spižírně (Pantry). Zkrátka ideální volba pro všechny líné (Lazy) gurmety, kteří rádi jedí a vaří jednoduše (Easier).
Plants Taste Better: Delicious Plant-based Recipes, from Root to Fruit
Dejte maso stranou – je čas obrátit pozornost k zelenině a rostlinám. I ony můžou tvořit perfektní hlavní chod! Takové je poselství (nejen) knihy šéfkuchaře britské restaurace Acorn Restaurant Richarda Buckleyho. V 70 veganských receptech klade důraz na techniky, postupy a kreativní práci s běžnými i přehlíženými rostlinami. Od kořene až po plod.
Nová pizza
Ponořte se do historie a základů pravé italské pizzy. Šéfkuchař Stefano Manfredi ji peče z celozrnné mouky mleté na kameni a ukáže vám osvědčené způsoby hnětení těsta i chuťovou rozmanitost tohoto populárního jídla. Do knihy vložil nejen návod na perfektní margheritu, ale taky na variace s jehněčí plecí a ricottou, s čekankou, salámem, stracciatellou nebo s čokoládou. Bonus: recepty od pěti nejlepších neapolských pizzařů.
Dva tipy pro děti a jiné mazlíčky:
Nejúžasnější věc
Krátký příběh o kuchařském mistrovství sepsala Maja Lunde. Dětský román o dívce Ninon, o pěti kakaových bobech a čokoládovém vítězství udělá radost dětem i dospělým. I díky ilustracím, které jsou malované pravou čokoládou.
Feed Me
Už jste někdy uvařili večeři svému psovi? Ano, čtete správně. Podle kuchařky Feed Me můžete svému mazlíčkovi připravit jedno z padesáti výživných jídel, která mu zpestří jeho psí život.
Nevybrali jste si? Možná se vám zalíbí Nejbarevnější Mexiko od Kamily Rundusové alias Kamu, další díl série Jednoduše a dokonale od Romana Vaňka Maso nebo autorská prvotina Kateřiny Winterové Jíst a žít. Pro kávomilce doporučujeme bestseller Kávologie od Glorie Montenegro-Chirouze nebo druhé vydání Velké knihy o kávě Petry Veselé. Autorka své dílo aktualizovala a rozšířila o nové recepty i poznatky ze současného světa kávy, ale také o rady, jak založit a vést vlastní podnik.
Zdroj: Jídlo a radost