S tímto výborným slaným koláčem je to podobné jako s naší velikonoční nádivkou. Existuje nespočet variant, receptů a postupů, každá rodina má ten svůj, nejlepší! V žádném ale nechybí vejce, špenát a smetanový sýr. Těsto můžete připravit jednoduché křehké nebo použít listové.
Po barevném velikonočním koláči Cassata můžete vyzkoušet i další jarní specialitu ze slunné Itálie.
Torta pasqualina – slaný špenátový koláč s vejci
Na koláč o průměru 22 cm potřebujete:
- 300 g hladké mouky
- ½ lžičky soli
- 200 g studeného másla
- Studená voda
Na náplň:
- 1 lžička másla
- 1 malá cibule
- 1 stroužek česneku
- 400 g baby špenátu
- 600 g ricotty
- 3 vejce
- 3 lžíce strouhaného parmazánu
- 1 lžička soli
- 1 špetka muškátového oříšku
- 1 lžíce sušeného oregana
Na dokončení:
- 4 vejce velikosti S
- ½ lžičky soli
- 1 žloutek na potření
Postup
- Nejprve si připravte těsto. V míse smíchejte hladkou mouku se solí. Pak do ní nakrájejte studené máslo a ručně vypracujte pevné nelepivé těsto. Pokud bude drobivé, přidejte po lžičkách studenou vodu. Těsto zabalte do fólie a dejte do lednice odležet.
- Mezitím ve velké pánvi na másle orestujte najemno nakrájenou cibuli a na plátky nasekaný česnek. Po chvilce přidejte listy špenátu, přiklopte poklicí a nechte je zavadnout.
- Až špenát mírně zchladne, vymačkejte z něj přebytečnou vodu a ve food processoru ho nasekejte i s cibulí a česnekem.
- Do mísy dejte ricottu, přidejte nasekanou špenátovou směs, 3 syrová vejce, strouhaný parmazán, sůl, muškátový oříšek a sušené oregano. Vše zamíchejte.
- Těsto rozdělte v poměru 2:1 (kousek si můžete dát zvlášť na dekoraci). Obě části vyválejte do tenka na větší a menší kruh. Pomocí válečku, na který větší těsto namotáte, ho přeneste do dortové formy tak, aby okraje těsta mírně přesahovaly přes ráfek.
- Na těsto nandejte špenátovo-sýrovou náplň a lžící do ní vytvořte důlky, do kterých vyklepněte syrová vejce, která lehce osolte.
- Na povrch teď položte menší vyválenou část těsta a překryjte ji okraji druhé části směrem do středu. Pomocí vykrajovátka můžete povrch ozdobit motivy lístečků. Povrch koláče potřete rozšlehaným žloutkem a nakonec lehce propíchejte vidličkou.
- Koláč dejte péct do trouby předem vyhřáté na 170 °C na cca 50 minut. Pak ho nechte zchladnout a krájejte jako dort.