Ricottový koláč s třešněmi a famózní marcipánovou drobenkou je příjemně svěží a lehký, plný šťavnatého ovoce (hodí se i borůvky, maliny či ostružiny) a s poctivým křupnutím na závěr.
Třešňový koláč s ricottou a marcipánovou drobenkou
Na 24cm formu potřebujete:
- 400 g třešní
- 150 g másla
- 100 g světlého třtinového cukru
- 3 vejce
- 1 lžička mandlového nebo vanilkového extraktu
- 500 g ricotty
- 200 g hladké mouky + 1 lžíce na třešně
- 1 lžička kypřicího prášku
- ½ lžičky soli
- 120 g marcipánu
Na marcipánovou drobenku:
- 80 g marcipánu
- 30 g másla
- 50 g hrubé mouky
- 30 g světlého třtinového cukru
Postup
- Máslo, vejce a ricottu vyndejte hodinu předem z lednice, aby zteplaly na pokojovou teplotu.
- Pokračujte drobenkou: marcipán nadrobte nebo nahrubo nastrouhejte a smíchejte se změklým máslem, moukou a cukrem. Pokud máte menší než 200g balení marcipánu, do těsta ho zkrátka použijte méně. Drobenku uložte do lednice, než si nachystáte zbytek.
- Třešně omyjte, osušte, vypeckujte a smíchejte se lžící mouky, díky tomu všechny neklesnou v těstě ke dnu. Troubu vyhřejte na 170 °C.
- Změklé máslo šlehejte 3 minuty s cukrem do světlé nadýchané pěny. Postupně po jednom zapracujte vejce a poté mandlové aroma, ricottu, mouku, kypřicí prášek, sůl a zbytek nadrobeného či nastrouhaného marcipánu. Třetinu třešní nechte stranou a zbylé vmíchejte do těsta.
- Těsto přesuňte do vymazané a vysypané formy, posypejte zbylými třešněmi a drobenkou a pečte asi 50 minut v předehřáté troubě. Kdyby povrch rychle tmavl, přikryjte ho pečicím papírem. Koláč nechte půl hodiny chladnout ve formě, poté ji odstraňte a krájejte až po úplném vychladnutí. Uchovávejte v lednici.
Tipy & triky
- Do těsta přidejte sekanou hořkou čokoládu, s třešněmi, stejně jako mandle, perfektně ladí.
- Pokud nemáte moc sladké ovoce, ricottu více oslaďte.
- Marcipánová drobenka je vážně dokonalá, ale jestli nemáte po ruce marcipán, přidejte do drobenky 50 g mandlových lupínků a do těsta zmíněnou čokoládu.
- Z ricotty připravíte také lehounký italský koláč, perfektní lívance nebo svěží ricottový koláč s letním ovocem.