Tato šťavnatá klasika proslavená seriálem Městečko Twin Peaks má vše, co si pod pojmem „cherry pie that’ll kill ya“ představujete. Křehké máslové těsto, mřížku jako ze snu (nebo noční můry?) a voňavou třešňovou náplň, jež vám zamotá hlavu stejně jako mistr klamu Lynch. Zkrátka koláč, který chutná nebezpečně dobře.
Když se realita drolí jako křehké těsto, poddejte se a vychutnejte si kousek teplého třešňového páje s roztékající se zmrzlinou a šálkem silné černé kávy. Ale pozor, tento ikonický koláč se rozplývá a záhadně mizí…
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič
Mřížkový třešňový koláč (Twin Peaks cherry pie)
Na koláč o průměru 24 až 26 cm potřebujete:
- 400 g hladké mouky
- 30 g cukru moučka
- ½ lžičky soli
- 200 g másla
- 4 lžíce vody nebo bílého vína
Na náplň:
- 1100 g vypeckovaných třešní (čerstvé či mrazené)
- 180 g přírodního cukru
- 50 g kukuřičného škrobu
- 1 špetka soli
- ½ lžičky mandlového extraktu
Na dokončení:
- 1 vejce
- 1 lžíce přírodního cukru
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič
Postup
- Těsto zpracujte ručně nebo jako správná americká hospodyňka v mixéru: mouku, cukr, sůl a kostičky másla rozmixujte a postupně přidejte asi čtyři lžíce vody či vína, až vznikne kompaktní těsto. Rozdělte ho napůl, z každé části vytvarujte disk, zabalte do fólie a nechte v lednici minimálně hodinu nebo i do druhého dne odležet.
- Třešně omyjte, vypeckujte, smíchejte s cukrem, škrobem, solí a mandlovým extraktem a nechte asi patnáct minut stát, než vyválíte těsto.
- Koláčovou formu vymažte trochou tuku. První část těsta vyválejte na pomoučené ploše na kolo o něco větší, než je forma, přesuňte ho do ní, vyložte s ním její dno a boky a přebytečné okraje odřízněte či zahněte dovnitř.
- Koláč naplňte třešněmi a překryjte mřížkou z druhé půlky těsta. To vyválejte dotenka a pokrájejte na proužky. Ze zbytku těsta vytvořte okraje. Dobře je přitiskněte a celou mřížku potřete rozšlehaným vajíčkem a pocukrujte.
- Koláč vložte do trouby vyhřáté na 200 °C, teplotu ihned stáhněte na 180 °C a pečte 50 až 60 minut dozlatova.
- Cherry pie podávejte teplý či studený, s kopečkem vanilkové zmrzliny a černou kávou „black as midnight on a moonless night“.
Tipy & triky:
- Jestli se vám nechce dělat s mřížkou, druhou půlku těsta jednoduše vyválejte dokulata a vcelku přitiskněte na naplněný koláč. Vršek nezapomeňte několikrát propíchnout vidličkou nebo do něj vyříznout malé otvory, aby mohla unikat pára.
- Lépe se krájí studený, ale snad ještě lepší je třešňový páj teplý. Servírujte ho se zmrzlinou, šlehačkou nebo kysanou smetanou, které se s výraznými třešněmi perfektně doplňují.
- Po sezoně vyměňte třešně za jablka nebo hrušky, jež dochuťte trochou skořice, hřebíčku či badyánu.
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič