Turecká míchaná vejce Menemen jsou hedvábně vláčná, ale s výjimečně hřejivou chutí, kterou jim dodává chilli. Perfektně krémovou konzistenci pak zaručí jemné míchání, které je potřeba zastavit v ten správný čas.
Podávají se ideálně jako sdílený pokrm přímo z pánve, odkud je lze rovnou nabírat na čerstvý či opečený chléb. Ozdobte je čerstvými bylinkami a rozdrobeným bílým sýrem. Turecké míchačky vám zaručeně zpříjemní ráno nebo brunch s rodinou a přáteli.
Menemen (turecká míchaná vejce)
Na 2 větší porce potřebujete:
- 2 lžíce olivového oleje + na zakápnutí
- 1 lžíce másla
- 5 tenčích zelených paprik (padrone/friggitello/pálivá špičatá) + na ozdobu
- 3 velká zralá rajčata (nebo plechovku sterilovaných)
- 1 lžička drceného chilli (aleppo nebo pul biber)
- Sůl & čerstvě mletý pepř
- 4 vejce
- Čerstvá petržel
- 80 g sýru feta
- Čerstvý chléb
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič
Postup
- V pánvi rozehřejte olej s máslem. Kombinaci sladších i pálivých druhů zelených paprik odsemeňte a nakrájejte na kousky. Za občasného míchání restujte asi 5 minut do změknutí.
- Vmíchejte sladká oloupaná rajčata nakrájená na kousky i se šťávou, kterou pustila. Zde najdete návod, jak jednoduše oloupat rajčata. Přidejte chilli, sůl a trochu čerstvě mletého pepře. Rajčata nechte změknout a směs zhoustnout.
- Vejce jemně rozšlehejte v misce a osolte. Nalijte je na zeleninovou směs a jemně na mírném plameni míchejte, dokud lehce neztuhnou. Měla by zůstat stále měkká a hezky hedvábná.
- Pánev odstraňte z plamene raději o malinko dříve, než byste chtěli, ještě trochu dojdou. Směs ozdobte čerstvou petrželí, kousky čerstvé papriky a navrch rozdrolte sýr feta. Můžete zakápnout trochou olivového oleje.
- Pánev umístěte doprostřed stolu a vejce podávejte s čerstvým chlebem, kterým si je můžete rovnou nabírat. Na neděli upečte domácí pita chléb.
Tipy & triky
- Aleppo chilli dodává pokrmu výjimečnou chuť i hřejivost. Seženete ho na mnoha e-shopech. Použít můžete rovněž chilli koření pul biber.
- Ve specializovaných prodejnách (např. turecky-sen.cz) koupíte bílý sýr Beyaz Peynir, který se do tureckých míchaných vajíček s oblibou přidává. V receptu použitý sýr feta jej svým složením i chutí dokáže ale dobře nahradit.
- Pokud nejsou rajčata dostatečně sladká a červená, použijte klidně plechovku loupaných krájených. Do základu můžete použít dle chuti i najemno nakrájenou jarní nebo klasickou bílou cibuli.
- Vyzkoušejte vejce v dalších námi oblíbených podobách. Krémová s crème fraîche, sázená v karamelizované smetaně, plněná s jemnou lososovou pěnou nebo marinovaná v sójové omáčce.
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič