Zapomeňte na suché fit recepty bez chuti. Loštická sekaná s olomouckými tvarůžky a slaninou má všechno – protein, šťavnatost i poctivé hanácké aroma.
Při pečení sice kuchyní na chvíli projde poměrně intenzivní vůně, ale výsledek stojí za to. Tenhle „Holanďan po česku“ chutná fantasticky jak teplý, tak studený, a obstojí tak i jako sytá svačina na cesty. Fajnšmekři vědí, že není nad sekačku v housce.
Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová
Loštická sekaná v housce (sýrová sekaná s olomouckými tvarůžky a slaninou)
Na 8 porcí potřebujete:
- 100 g anglické slaniny
- 1 velká cibule
- 4 stroužky česneku
- 800 g mletého masa (mix hovězí a vepřové)
- 200 g olomouckých tvarůžků
- 2 vejce
- 50 g strouhanky nebo jemných vloček (lze vynechat)
- 1 lžíce majoránky
- 1 lžička sladké papriky
- ½ lžičky mletého kmínu
- Sůl & pepř
Na sendviče:
- Housky
- Majonéza
- Hořčice (dijonská, plnotučná)
- Nakládané okurky
Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová
Postup
- Slaninu nakrájejte na kostičky, nechte na pánvi nasucho pustit tuk, přidejte najemno nakrájenou cibuli, kterou spolu se slaninou opečte do sklovata. Stáhněte z ohně, ke směsi prolisujte česnek a nechte chvíli vychladnout.
- Maso propracujte (nejlépe to jde rukama) s cibulovou směsí, na kostičky nakrájenými tvarůžky, vejci, strouhankou, majoránkou, paprikou, kmínem, lžičkou soli (tvarůžky jsou dost slané, pokud dáváte jiný sýr, osolit můžete více) a čtvrt lžičkou čerstvě mletého pepře.
- Ze směsi vytvarujte naolejovanýma rukama šišku a párkrát s ní uhoďte o kuchyňskou desku, aby se ven dostal vzduch a sekaná tak nepopraskala. Uhlaďte ji, položte na pekáč, zapíchejte do ní asi 6 párátek (díky tomu také bude držet tvar), podlijte trochou vody a vložte do trouby rozžhavené na 200 °C. Teplotu stáhněte na 150 °C a pečte 60 až 90 minut, až vnitřní teplota dosáhne 72 °C. Ke konci pečení čas od času přelijte výpekem.
- Sekanou nechte před krájením ještě 10 minut odstát a podávejte ji klasicky s chlebem, hořčicí a okurkou nebo oblíbenou bramborovou přílohou.
Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová
Sekaná v housce
Se sekanou v housce uděláte velkou parádu doma i na výletě. Prokrojené housky nebo dobrý kváskový chleba pokapejte výpekem, potřete směsí majonézy a hořčice (na 6 lžic majonézy dávám 2 lžíce dijonské nebo plnotučné hořčice), obložte kyselými okurkami nakrájenými na tenké plátky pomocí škrabky na zeleninu a přidejte pořádný plátek sekané.
Tipy & triky:
- Maso si ideálně namelte sami, nakombinujte hovězí krk či zadní a vepřovou plec.
- Pokud jsou na vás tvarůžky moc aromatické, použijte jiný oblíbený sýr. Skvělá je sekaná s čedarem, ementálem i goudou.
- Šišky vytvarujte dvě, maso se tak rychleji propeče.
- Pro ještě pikantnější chuť dochuťte dresink trochou vinného octa nebo nálevem z okurek, pálivou paprikou a sušeným či čerstvým česnekem.
- Z tvarůžků vyrobíte i vtipné dietní sýrové chipsy nebo aromatickou česnečku nejen na kocovinu!
Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová