Zapomeňte na suché fit recepty bez chuti. Loštická sekaná s olomouckými tvarůžky a slaninou má všechno – protein, šťavnatost i poctivé hanácké aroma.

Při pečení sice kuchyní na chvíli projde poměrně intenzivní vůně, ale výsledek stojí za to. Tenhle „Holanďan po česku“ chutná fantasticky jak teplý, tak studený, a obstojí tak i jako sytá svačina na cesty. Fajnšmekři vědí, že není nad sekačku v housce.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Loštická sekaná v housce (sýrová sekaná s olomouckými tvarůžky a slaninou)

Na 8 porcí potřebujete:

  • 100 g anglické slaniny
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku 
  • 800 g mletého masa (mix hovězí a vepřové)
  • 200 g olomouckých tvarůžků
  • 2 vejce 
  • 50 g strouhanky nebo jemných vloček (lze vynechat)
  • 1 lžíce majoránky 
  • 1 lžička sladké papriky
  • ½ lžičky mletého kmínu 
  • Sůl & pepř

Na sendviče: 

  • Housky
  • Majonéza
  • Hořčice (dijonská, plnotučná)
  • Nakládané okurky
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Slaninu nakrájejte na kostičky, nechte na pánvi nasucho pustit tuk, přidejte najemno nakrájenou cibuli, kterou spolu se slaninou opečte do sklovata. Stáhněte z ohně, ke směsi prolisujte česnek a nechte chvíli vychladnout.
  2. Maso propracujte (nejlépe to jde rukama) s cibulovou směsí, na kostičky nakrájenými tvarůžky, vejci, strouhankou, majoránkou, paprikou, kmínem, lžičkou soli (tvarůžky jsou dost slané, pokud dáváte jiný sýr, osolit můžete více) a čtvrt lžičkou čerstvě mletého pepře.
  3. Ze směsi vytvarujte naolejovanýma rukama šišku a párkrát s ní uhoďte o kuchyňskou desku, aby se ven dostal vzduch a sekaná tak nepopraskala. Uhlaďte ji, položte na pekáč, zapíchejte do ní asi 6 párátek (díky tomu také bude držet tvar), podlijte trochou vody a vložte do trouby rozžhavené na 200 °C. Teplotu stáhněte na 150 °C a pečte 60 až 90 minut, až vnitřní teplota dosáhne 72 °C. Ke konci pečení čas od času přelijte výpekem.
  4. Sekanou nechte před krájením ještě 10 minut odstát a podávejte ji klasicky s chlebem, hořčicí a okurkou nebo oblíbenou bramborovou přílohou.
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Sekaná v housce

Se sekanou v housce uděláte velkou parádu doma i na výletě. Prokrojené housky nebo dobrý kváskový chleba pokapejte výpekem, potřete směsí majonézy a hořčice (na 6 lžic majonézy dávám 2 lžíce dijonské nebo plnotučné hořčice), obložte kyselými okurkami nakrájenými na tenké plátky pomocí škrabky na zeleninu a přidejte pořádný plátek sekané.

Tipy & triky:

  • Maso si ideálně namelte sami, nakombinujte hovězí krk či zadní a vepřovou plec.
  • Pokud jsou na vás tvarůžky moc aromatické, použijte jiný oblíbený sýr. Skvělá je sekaná s čedarem, ementálem i goudou.
  • Šišky vytvarujte dvě, maso se tak rychleji propeče.
  • Pro ještě pikantnější chuť dochuťte dresink trochou vinného octa nebo nálevem z okurek, pálivou paprikou a sušeným či čerstvým česnekem.
  • Z tvarůžků vyrobíte i vtipné dietní sýrové chipsy nebo aromatickou česnečku nejen na kocovinu!
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová