Gastrosvátek všech milovníků tradiční, ale zároveň velmi vydatné krmě je tu. Výhodou dnešních dnů je, že nemusíte hledat výmluvy, proč si k obědu či večeři dopřát něco tak těžkého – a v doprovodu knedlíků dokonce i velmi kalorického.
Proč máme ale zrovna 11. listopadu, kdy svátek slaví Martin, konzumovat právě tohoto opeřence? Legenda praví, že svatý Martin byl skromný, ale velmi oblíbený poustevník. Když zemřel biskup z francouzského Tours, lidé si jako nového zvolili právě Martina.
Tomu se však do nové funkce nechtělo a schoval se před nimi v jedné z pousteven. A co se nestalo? Prozradily ho husy svým kejháním. Jestli pak byly husy udavačky snědeny, nevíme. Od těch časů je nicméně husa se svatým Martinem neodmyslitelně spojena.
Jinde se říká, že se jednalo o způsob, jak ukončit zemědělský rok, v českých zemích o tomto zvyku vypráví koledy z patnáctého století. A zatímco loni jsme mohli husu péct spoustu hodin doma, nebo si ji nechat kvůli lockdownu dovézt, letos máme šanci zažít gurmánské žně.
Kam na svatomartinskou husu?
Nejen bistro
Kde: Křižíkova 24, Praha 8
V oblíbeném karlínském podniku teď kouzlí šéfkuchař Filip Rakús a na tento týden si pro své zákazníky připravil degustační menu. Nechybí husí vývar, foie gras, ravioli nebo lokše.
Café Oliver
Kde: T.G. Masaryka 655, Poděbrady
Loni se na poděbradské kolonádě po huse jen zaprášilo, takže se celá akce letos opakuje – rezervujte proto včas. Těšit se můžete na restovaná husí játra s omáčkou z portského vína nebo na husí prsa sous vide s červeným zelím s rozinkami, jablečným pyré a tyrolskými knedlíky.
Červený jelen
Kde: Hybernská 5, Praha 1
Kaldoun i konfitované stehno vám naservírují na různých místech, ale husí pršut? Na ten se sem vyplatí dorazit do pražské Hybernské. Dezert představují buchtičky se sádlem a rumovou omáčkou – šéfkuchař Marek Fichtner zkrátka ví, na co zákazníky nalákat.
Klika Kitchen
Kde: Hroznová 25, České Budějovice
Od úterý 9. až do neděle 14. listopadu si můžete husí menu vychutnat i v českobudějovickém hotelu Klika. Můžete si být jistí, že tady vám naservírují ty nejlepší pochoutky od místních dodavatelů a farmářů.
Lokál U Caipla, Brno
Kde: Kozí 3, Brno-střed
Do brněnského Lokálu přiletí husy ve čtvrtek a zůstanou na menu až do vyprodání zásob. Jednejte proto rychle: kdo dřív přijde, ten si k tomu objedná i víno z ručně sbíraných hroznů.
Chateau Trnová
Kde: Trnová 1, Trnová
Čtyřchodové menu na vás čeká v kouzelném prostředí zámečku Trnová nedaleko Prahy. Tady menu ozvláštnili o husí rillettes jako předkrm a sladkou tečku v podobě pečených fíků s mandlovou zmrzlinou.
Kohout na víně
Kde: Malinovského nám. 2, Brno-střed
Husa a kohout? No jistě! V brněnské restauraci Kohout na víně máte na výběr malé a velké degustační menu a ke každému jídlu vás čeká sklenička mladého vína. To celé si vychutnáte ve funkcionalistickém Domě umění od architekta Bohuslava Fuchse.
Café Savoy
Kde: Vítězná 5, Praha 5
Poctivou hostinu vám naservírují také v pražské kavárně Savoy. Dva druhy zelí, lokše, knedlíky, husa a kaldoun… Tým Františka Skopce zkrátka ví, jak si své zákazníky hýčkat. Nechybí ani koláče a víno, skvěle doplňující malinové zelí a křupavou husu.
Chateau Mcely
Kde: Mcely 61, Mcely
Další zámecká večeře, tentokrát s husím kaldounem a pomalu pečeným stehnem s bramborovými plackami od šéfkuchaře Honzy Štěrby, který se rád inspiruje okolními lesy. Byla by škoda je neprozkoumat, tak si rovnou rezervujte i pokoj.
Pastacaffé Vězeňská
Kde: Vězeňská 1, Praha 1
Kaldoun s raviolou, lívanec na slano, konfitované husí stehno, zelí s rozinkami a jablkem, špekový knedlík a makovec, krém ze smetany, Grappa a švestky. Pokud chcete klienta ohromit na firemním obědě, toto je vaše místo zaslíbené.
Martin’s Bistro
Kde: Velehradská 4, Praha 3
Malé nenápadné bistro na Vinohradech, které ale každý fajnšmekr dobře zná. Vaří zde opravdu skvěle a mezi hosty patří i Tomáš Karpíšek z Ambiente. Po zkušenostech z předchozích let vám radíme, abyste si udělali rezervaci – bývá tu narváno k prasknutí.