Schválně – máte v kanceláři rozpustnou kávu, kapsle nebo superautomat na espresso? To jsou totiž tři nejčastější metody, jak si Češi připravují kávu v práci. A popravdě si nějak nevybavuji, že by mi někdo říkal, že mu ta „pracovní“ káva chutná. Jestli jste ale výjimka a chutná vám, tak pak nečtěte dál. Pokud ale patříte k většině, zkuste si v práci prosadit změnu. Nebude to dražší než superautomat ani kapsle a můžu přísahat, že můžete mít v práci kávu tak dobrou, že už to ráno nebudete brát přes blízkou kavárnu a v poledne si nebudete protahovat pauzu výletem na stejné místo. Řešení je totiž jednoduché – poproste, ať vám do kanceláře koupí staré dobré „překápko“.
Je to tak, do kanceláří je to geniální vynález – pokud samozřejmě koupíte kvalitní překapávač, který udrží po celou dobu přípravy kávy správnou teplotu a nemá tu spodní ploténku, kvůli které káva v klasických překapávačích rychle ztrácí na své kvalitě. (Pokud chcete konkrétní tip, tak my v doubleshotu vždycky doporučujeme do kanceláří překapávač Moccamaster.)
Tuhle technologii totiž zvládne ovládat úplně každý: 1) nalijete do překapávače vodu 2) vložíte filtr 3) na mlýnku vedle namelete čerstvě kávu (bez toho to opravdu nejde) a nasypete do filtru 4) zmáčknete on/off 5) za pár minut máte podle velikosti konvice 4-5 šálků skvělé filtrované kávy.
Má to jediný háček, a to ten, že si musíte vydupat kvalitní kávu (a mlýnek). Pokud zvolíte kávu předem mletou a neznámého data pražení ze supermarketu, valného výsledku se zřejmě nedočkáte. Chce to kávu praženou přímo na přípravu filtrované kávy. Tedy „světlejší“ než se používá na espresso, aby se i při této metodě přípravy zachoval veškerý její potenciál. Tady se už musíte obrátit na menší pražírny. Ty mají většinou i přímo programy pro kanceláře v rámci kterých nabízejí velká balení na filtrovanou kávu.
A pokud nevyberete překapávač nebo vaši kolegové pijí výhradně čaj, pak si s klidem můžete připravovat skvělou kávu jen pro sebe. Bude vám stačit vybavení za pár set – kvalitní ruční mlýnek, super káva a nějaký ten pomocník. Úplně nejjednodušší je clever dripper, kde zase jen namelete kávu, nasypete ji do papírového filtru, zalijete horkou vodou, chvilku počkáte a kávu necháte prokapat přes filtr přímo do šálku. Do kancelářského šuplíku se snadno vejde také aeropress (mimochodem, ta věc dělá skvělou kávu a přitom ji vynalezla hračkářská firma), a pokud chcete klientům servírovat kávu elegantně, pak můžete sáhnout po French Pressu. Ten dokonce nepotřebuje ani ten papírový filtr – kovový má přímo v sobě, takže tam jen mletou kávu nasypete, zalijete, necháte chvilku extrahovat, zmáčknete píst a lijete z French Pressu přímo do šálku. A máte kávu lepší než ve velké většině kaváren.
Jasně, není to espresso. S espressem je strašně práce a laik z běžného kancelářského kávovaru dostane jen těžko opravdu skvělou kávu. Tohle je o tolik jednodušší a výsledek je vlastně i lepší než kdejaké espresso – máte šálek lehčí a lahodnější kávy, kterou si opravdu užijete. A třeba budete mít o důvod víc, proč do práci chodit rádi. A nebo klienti na kávu za vámi!
Autor úvodní fotografie: europeancoffeetrip.com