Každý jsme někdy pili víno z kelímku, hrnku na čaj nebo „hořčičáku“, stydět se není namístě. Ale ani s rádoby vinnou sklenkou si leckdy nepomůžete.
Čtěte také: Rozeznejte a naučte se pravou Sangríu, letní osvěžení z Iberského poloostrova
Ty nízké s rovným okrajem, případně dokonce sklenky nahoru se rozšiřující, naplněné vínem pokud možno až po okraj, jsou noční můrou pro každého, kdo má k vínu alespoň minimální vztah. Přivonět pořádně nelze, a i když upijete a uděláte vínu prostor, aroma utíká rychle ven a víno zdaleka nenabídne tolik, kolik by mohlo.
Různé sklenky prostě ovlivňují, jak bude víno vonět i chutnat, jejich tvar (objem, výška kalichu, průměr hrdla, zda je okraj rovný, či mírně zahnutý ven atd.) mají vliv. Otázkou samozřejmě je, zda se to dneska s těmi desítkami vysoce specializovaných tvarů a nuancí už poněkud nepřehání – ale to si musí každý rozhodnout sám.
Většina vinných radovánek běžných vínomilců by měla být solidně uspokojena zhruba třemi základními tvary, ale když si v domácím „skleníku“ uděláte prostor třeba na pět různých, neprohloupíte.
Následující řádky představují popis základních typů sklenek a tipy na několik zásadních konkrétních kusů. Postupem let jsem vyzkoušel, zavrhl, oblíbil si, vedle sebe s jedním vínem srovnával, naslepo zkoušel i odolnost proti pádu či jinému nárazu u nesčetně různých sklenek všech možných tvarů a od různorodých výrobců a tyto bych doporučil bez váhání.
Základní sklenkou pro každou domácnost je tzv. „ryzlinkovka“, sklenka s vyšším kalichem tulipánového tvaru o objemu zhruba 3–4 dcl. Sklenka vhodná nejen na ryzlinky, ale na většinu bílých vín neškolených ve dřevě, vína jak mladá, tak vyzrálá, tvar udrží i jemnější nuance vůně.
Perfektně poslouží i pro vína růžová a živější lehčí červená vína (opět bez barrique sudů), ale také běžné Chianti a obecně odrůdu Sangiovese a červená s vyšším množstvím kyselin. Jde též o dokonalé univerzální degustační sklo a lze je použít též na výraznější šumivá vína.
Menší varianty těchto sklenek o objemu přibližně 2,5 dcl dobře poslouží na dezertní vína, jako je portské. Sáhnout lze po klasice Riedel Vinum Riesling Grand Cru, nové řadě Spirit od slovenských skláren Rona i domácí produkci ze skláren Crystalite Bohemia v Květné, například řadě Columba.
A samozřejmě sklenky bez dekoru! Vždy hledejte kvalitní hladké křišťálové sklenice s tenkým okrajem, bez barevného zdobení a ornamentů, které plně umožní vychutnat si barvu vína.
Osobním favoritem je Zalto DENK’ART Universal, nádherná ručně foukaná sklenice na bílé a lehčí červená.
Říká se, že rozdíl mezi sklenkami Zalto a těmi běžnými je jako u sexu bez kondomu a s ním. Lehké, tenké sklo, pít z něho je prostě radost a funguje bezvadně na mnoho stylů vína.
Nižší balonová sklenka o objemu půl litru i více je ideální pro silná, výrazná bílá vína školená v dubových sudech, nejčastěji Chardonnay nejen z Burgundska.
Díky tvaru není aroma tak koncentrované a vyniknou jemnější nuance a jednotlivé vrstvy vína. Překvapivě dobře funguje také pro trendy vína oranžová.
I pro kvalitní šumivá vína, ať již bílá, či růžová, je vhodnější sklenka spíše tulipánového tvaru, ale aby vyniklo perlení, tak vyšší, protáhlejší, o objemu 2 až 3 dcl.
Velká ročníková Champagne bez problémů snesou i sklenky ryzlinkovky, ve kterých se ještě zdůrazní komplexní aroma.
Objemná tulipánová sklenka, klidně 6 dcl i více, je určená především pro výraznější červená vína ve stylu Bordeaux, vína školená v nových dubových sudech, intenzivní, vyzrálá.
Díky širší spodní části se aromata mohou dobře uvolnit, uzavřenější tulipánový tvar udrží jemnější tóny. Skvěle poslouží na vína lahvově vyzrálejší i moderní červená z Nového světa.
No a velká balonová sklenka s objemem, který by klidně pojal celou lahev, určená pro vína z Burgundska a obecně odrůdu Pinot Noir, ale také italské Nebbiolo, pro plnější, ale elegantní červená s vyššími kyselinami (kupříkladu dobře poslouží i pro opravdu kvalitní Frankovku či Svatovavřinecké).
Výtečná je v této kategorii Riedel Veritas Old World Pinot Noir, nová strojově vyráběná tenkostěnná lehká řada tohoto asi nejslavnějšího výrobce vinného skla. Skvělý kousek.
Samozřejmě pro velká vína a špičkové burgundské sáhněte po legendární ručně foukané Riedel Sommeliers Burgundy Grand Cru, vzhledem k běžným cenám takových lahví se už požadované částky za toto sklo „ztratí“.
A navíc získáte umělecké dílo, Museum of Modern Art (MoMA) v New Yorku ji má ve své stálé expozici.
Na co si dát pozor
Než víno do sklenky, samozřejmě čisté a vyleštěné, nalijete, je dobré k ní přičichnout. Může se stát, že bude cítit po utěrce, prachu či skladování ve skříňce (dřevo, lak).
V takovém případě je lepší ji nejdříve vypláchnout vodou či ještě lépe zavínit trochou (polévková lžíce) vína, kterým ve sklence zakroužíte a následně jej vylijete, resp. toto víno nejdříve použijete na zavínění i dalších sklenek.
Jak nalévat
Do sklenek tulipánového tvaru nalévejte víno vždy maximálně do jejich nejširšího bodu, ale ideálně ne více než 1–1,5 dcl.
Takto vínu plně umožníte rozvinout aroma, půjde s ním také ve sklence bez problémů zakroužit. Cílem je si víno vychutnat, ne rozlít lahev co nejdříve.