Těstoviny se svěží citronovou omáčkou uvaříte s přehledem za 10 minut a stačí vám na ně jen 6 surovin. Pokud chcete komplexnější jídlo, přidejte cuketu a krevety, času budete potřebovat úplně stejně, protože obojí připravíte, než se uvaří špagety. A rovnou vás naučím i extra krémovou verzi à la carbonara.
Pasta al limone (citronové těstoviny s cuketou a krevetami)
Na 2 velké nebo 4 předkrmové porce potřebujete:
- 250 g těstovin (linguine, špagety)
- Sůl & pepř
- 1 bio citron
- 40 g másla
- 50 g parmezánu
Na cuketovo-krevetovou verzi:
- 1 cuketa
- 1 hrst krevet
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- ½ lžičky chilli vloček
- Bazalka nebo petržel
Na carbonara verzi:
Postup
- Špagety uvařte v dost osolené vodě podle návodu na obalu. Mezitím z citronu ostrouhejte žlutou část kůry (bílá je hořká) a vymačkejte šťávu. Těstoviny slijte a vraťte do hrnce. Část vody zachyťte, abyste ji použili na doředění.
- K těstovinám vmíchejte kůru, šťávu (pokud je citron velký, zatím dejte jen polovinu), naběračku vody z vaření, kostičky másla, nastrouhaný sýr a čerstvě mletý pepř. Míchejte, až se vytvoří krémová emulze, a podle potřeby přidejte další vodu, citron, sůl či pepř.
Těstoviny s cuketou a krevetami
- Pokud dáváte cuketu, škrabkou ji ze čtyř stran nakrouhejte na tenké plátky, až zbude jen středová část semínek, tu vyhoďte nebo použijte do zeleninového vývaru.
- Krevety opečte spolu s nasekaným česnekem a chilli na olivovém oleji, vyndejte z pánve, na výpeku opečte cuketu, osolte ji a do pánve vraťte prohřát krevety. Případně restujte jen krevety a cuketové plátky vhoďte na poslední minutu k těstovinám.
- Jestli chcete být po italsku košer, vynechejte v tomto případě sýr a naopak přidejte sekanou petržel nebo bazalku.
Těstoviny carbonara
- Skvělé je také do citronové verze přidat žloutky na způsob carbonary. V tom případě žloutky prošlehejte se sýrem, čerstvě mletým pepřem a naběračkou vody ze špaget a vlijte k horkým těstovinám smíchaným s máslem a citronovou šťávou a kůrou.