Těstoviny se svěží citronovou omáčkou uvaříte s přehledem za 10 minut a stačí vám na ně jen 6 surovin. Pokud chcete komplexnější jídlo, přidejte cuketu a krevety, času budete potřebovat úplně stejně, protože obojí připravíte, než se uvaří špagety. A rovnou vás naučím i extra krémovou verzi à la carbonara.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Pasta al limone (citronové těstoviny s cuketou a krevetami)

Na 2 velké nebo 4 předkrmové porce potřebujete:

  • 250 g těstovin (linguine, špagety)
  • Sůl & pepř
  • 1 bio citron
  • 40 g másla
  • 50 g parmezánu

Na cuketovo-krevetovou verzi:

  • 1 cuketa
  • 1 hrst krevet
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • ½ lžičky chilli vloček
  • Bazalka nebo petržel

Na carbonara verzi:

  • 2 žloutky
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Špagety uvařte v dost osolené vodě podle návodu na obalu. Mezitím z citronu ostrouhejte žlutou část kůry (bílá je hořká) a vymačkejte šťávu. Těstoviny slijte a vraťte do hrnce. Část vody zachyťte, abyste ji použili na doředění.
  2. K těstovinám vmíchejte kůru, šťávu (pokud je citron velký, zatím dejte jen polovinu), naběračku vody z vaření, kostičky másla, nastrouhaný sýr a čerstvě mletý pepř. Míchejte, až se vytvoří krémová emulze, a podle potřeby přidejte další vodu, citron, sůl či pepř.
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Těstoviny s cuketou a krevetami

  1. Pokud dáváte cuketu, škrabkou ji ze čtyř stran nakrouhejte na tenké plátky, až zbude jen středová část semínek, tu vyhoďte nebo použijte do zeleninového vývaru.
  2. Krevety opečte spolu s nasekaným česnekem a chilli na olivovém oleji, vyndejte z pánve, na výpeku opečte cuketu, osolte ji a do pánve vraťte prohřát krevety. Případně restujte jen krevety a cuketové plátky vhoďte na poslední minutu k těstovinám.
  3. Jestli chcete být po italsku košer, vynechejte v tomto případě sýr a naopak přidejte sekanou petržel nebo bazalku.

Těstoviny carbonara

  1. Skvělé je také do citronové verze přidat žloutky na způsob carbonary. V tom případě žloutky prošlehejte se sýrem, čerstvě mletým pepřem a naběračkou vody ze špaget a vlijte k horkým těstovinám smíchaným s máslem a citronovou šťávou a kůrou.