Těstovinový salát je ideální letní jídlo: suroviny nachystáte, než se uvaří nudle, zvládnete ho, i když doma nemáte skoro nic nebo naopak potřebujete zpracovat všelijaké zbytky, a ještě je perfektní do práce či na výlety. Vyměňte projednou pšeničné těstoviny za zdravější luštěninové plné bílkovin a připravte si tak jeho sytější a zdravější variantu.

Zdravý těstovinový salát s cottage sýrem, tuňákem a vejcem

Na 4 porce potřebujete:

  • 250 g proteinových těstovin z luštěnin
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 vejce
  • 150g plechovku sterilované kukuřice
  • 170g plechovku tuňáka
  • 75 g černých oliv
  • ½ okurky
  • 2 jarní cibulky (lze vynechat)

Na zálivku:

  • 150 g sýra cottage
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžíci dijonské hořčice
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • sůl & pepř
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Těstoviny uvařte v osolené vodě dle návodu na obalu. Slijte, propláchněte studenou vodou, smíchejte s olejem (můžete použít i ten z tuňáka) a nechte zcela vychladnout.
  2. K těstovinám přidejte pokrájená uvařená vejce, kukuřici, tuňáka, plátky oliv, kousky okurky a kolečka jarní cibulky. Vše spojte dresinkem z cottage sýra, majonézy, hořčice, citronové šťávy, soli a čerstvě mletého pepře. Zamíchejte, ochutnejte a případně dolaďte.
  3. Podávejte ihned nebo odleželé v lednici a spotřebujte do dvou dnů.

Extra bílkoviny: Přidat můžete také sýr (feta, mozzarella, balkán, niva), šunku, kvalitní párky, sterilované luštěniny (fazole, cizrna), kuřecí prsa (uzená, vařená, pečená) nebo lososa (grilovaného, konzervovaného).

Více zeleniny: Dle stavu zásob použijte také rajčata (čerstvá cherry nebo sušená v oleji), avokádo, červenou cibuli, sterilované okurky, čerstvou papriku, řapíkatý celer, baby špenát či rukolu.

Foto Jakub Jurdič