Petr Hauskrecht má s pivem bohaté zkušenosti a prošel řadou vyhlášených adres. To Martin Palouš z Voltu zastupuje vroucí mladou krev pivovarnické scény. Oba sládci se mohou pyšnit řadou cen a o svých zkušenostech mluvili v podcastu Forbes Life!

„Když jste šli ráno v osmdesátým devátým po ulici, byly plný hospody. Dnešní styl života už není o tom proklábosit den v putyce, hospodská kultura se mění a lidé vyžadují nějakou přidanou hodnotu. Musíme jít s dobou,“ říká majitel brněnského Parního pivovaru Petr Hauskrecht.

„Zákazníkům nevadí zaplatit v restauraci za domácí limonádu osmdesát korun, ale běda, jestli bude pivo stát šedesát. Přitom v limonádě máte sirup se sodovkou a zvládnete ji udělat do hodiny. Nemám problém dát za půllitr piva přes šedesát korun, už jich ale nevypijeme dvacet na posezení jako naši tátové, hledáme nevšednost,“ kvituje jeho slova za jablonecký minipivovar Volt sládek Martin Palouš.

Petru Hauskrechtovi koluje pivo v žilách. Řemeslu se učil už na střední škole a zkušenosti sbíral po celé republice od pražského pivovaru U Fleků přes Staropramen a Holešovický pivovar až po Starobrno, pro které uvařil první české zelené pivo.

Od roku 2014 se podle svých slov „přestěhoval do svého“, když s dalšími společníky založil Parní pivovar Petr Hauskrecht v Brně. Tam dneska stáčí jedinečné pivo, které je výsledkem inovativního přístupu i pokory a úcty k starobylému pivovarnickému řemeslu.

Piva Martina Palouše vyzařují stejnou měrou dravou kreativitu i řemeslnou preciznost a nenajdete mezi nimi dvě podobná. Oba sládci o sobě dávají vědět a svůj talent nezapřeli ani v letošním běhu největší a nejprestižnější soutěže minipivovarů v Evropě, na Jarní ceně českých sládků.

Do pivovarnického klání o patnácti kategoriích se letos přihlásilo rekordních 149 minipivovarů se 709 vzorky nejrůznějších druhů piva. Jablonecký Volt přitom získal první místo za pivo typu stout se svojí šestnáctkou Blackout a v nejobsazovanější kategorii český světlý ležák dosáhl na druhou příčku.

„Za Volt jsme obecně známí hlavně svrchňáky a experimentálnějšími pivy. Rádi si hrajeme s bylinkami, téměř vždycky u nás na čepu najdete kyseláče, neipy a další. Ležáků přitom moc nevaříme, přes zimu si připravím vždycky jenom pár várek,“ říká Palouš.

„Jedním z nich je právě Prezidentský speciál, co se letos umístil. Toho udělám ročně zhruba dva tanky. Stout je taková naše srdcovka, takže jsme si po vyhlášení chrochtali blahem,“ směje se.

Parní pivovar Petra Hauskrechta zase zabodoval se svým Brněnským weissem a vybojoval první místo v kategorii pšeničného piva.

„Když jsme se rozhodli dělat pšenici, vytáhl jsem kolo, objel řadu bavorských a rakouských minipivovarů a tam jsem ochutnával, dokud jsem se nenaladil na finále. Pak jsme se do toho u nás v pivovaru pustili a napoprvé si to sedlo. Trochu jsme pivo vyšperkovali brněnským muškátovým oříškem, aby znělo po Moravě, a od té doby ho vaříme,“ vzpomíná Petr Hauskrecht.

Hauskrecht i Palouš přitom v pivovarnictví vidí především radost. Radost, kterou chtějí sdílet s kolegy z oboru i se světem prostřednictvím svých kraftových skvostů. A tahle radostná atmosféra rezonuje nejen v jejich pivovarských šalendách, ale také v jejich historkách a poutavém povídání o všem, co jste kdy chtěli o pivu vědět.

Jaké pivní trendy ovládnou letošní podzim a zimu? Dokáže se pivo co do rozmanitosti chutí vyrovnat vínu? Jaké pivo párovat s intimní romantickou večeří? A proč by vás za něj pravděpodobně zavřeli? Dozvíte se v nové epizodě podcastu Forbes Life!