Chcete si zvednout náladu a na chvíli zapomenout na letošní otřesný rok? Nechte si poradit od profesionálů a namíchejte si zimní parády z luxusních barů v pohodlí vlastního domova. Přes drinky z americké whiskey a koňaku se postupně dostaneme až k ginům a mnohem dál. Ve výběru receptů, o které se s Forbesem podělili mistři svého oboru, si favorita najde každý.
Harper Carol
„Já zkrátka miluju americkou whiskey! Harper Carol je variací horkého nápoje Junglebird. Postačí základ whiskey z Kentucky, který smícháte s tiki, ale pozor: nedílnou součástí je také italský červený likér, který dodá výslednému produktu šmrnc a hořkost.
K symbióze se připojí sirup z lahodných skořicových datlí a vytváří tak atmosféru tropického ostrova, kde je sušené ovoce doplněné nádechem koření nedílnou součástí každého drinku na pláži. Jediné, co pak drinku chybí k dokonalosti, je ananasová a citronová šťáva, která dodá koktejlu kyselost. Drink podáváme během prázdninové sezony nebo jako aperitiv na povzbuzení.“
—Adrian Alvarez, bar captain v Cecconi’s, New York City
Příprava:
- 3 cl I. W. Harper whisky
- 1,5 cl italského červeného bitteru
- 2,2 cl ananasového džusu
- 2,2 cl citronové šťávy
- 2,2 cl sirupu ze skořicových datlí
Postup:
Ingredience promíchejte v šejkru, protřepejte a prolejte přes sítko. Jako ozdoba poslouží citronová spirála a strouhaný muškátový oříšek.
Deset generací starý Old fashioned
„Všichni určitě znáte Old fashioned s bourbonem. Zkuste ale whiskey nahradit koňakem a uvidíte, co se stane. Ferrand 10th Generation je pýchou rodinné společnosti, která je na koňaky odborník. Plná chuť vám připomene sklizeň na letních vinicích a zahřeje.“
— Nico de Soto, konzultant mixologie, majitel Danica v Paříži a Mace v NY
Příprava:
- 6 cl Ferrand 10 Générations Cognacu
- 0,7 cl cukrového sirupu
- opálená pomerančová spirála na ozdobu
Postup:
Všechny přísady zamíchejte s ledem v míchací sklenici. Přeceďte a pomalu přelévejte do servírovací sklenky na velkou kostku ledu. Z pomerančové kůry vytvořte spirálu a umístěte ji na vrcholek ledové kostky.
Podzimní rovnodennost
„Z tohohle drinku musí být patrná má náklonnost k latinské kultuře. Dokonalé spojení bylinných tónů, citrusových plodů a Tanqueray London Dry ginu vytvoří potěšení, které inspiruje všechny smysly.“
— Danny Louie, barman a zakladatel Gāmsāān Cocktail Co.
Příprava:
- 4,4 cl Tanqueray London Dry Ginu
- 2,2 cl mandlového sirupu
- 2,2 cl limetkové šťávy
- 0,7 cl marakujového džusu
Postup :
Veškeré ingredience nalijte do šejkru. V šejkru promíchejte, nalijte do sklenice a ozdobte nastrouhaným muškátovým oříškem.
Sbohem, roku 2020
„Letošní rok nebyl zrovna vydařený a překvapení, která přichystal, byla víc než nepříjemná. Radši zapomeňte a nechte se překvapit zajímavými tóny v mém drinku. Jednotlivé složky tvoří přehlídku chutí a perfektně do sebe zapadají.“
— Austin Sherman, koktejlový expert a zakladatel Big Easy
Příprava:
- 4,4 cl rumu
- 6 cl ananasového tepache
- 2,2 cl zázvorového sirupu
- 1,5 oz čerstvé šťávy z citronu
- zakápnout Angosturou
- ananasový lístek na ozdobu
- perlivá voda
Postup: V šejkru plném ledu smíchejte rum, zázvorový sirup, citronovou šťávu a bitter. Protřepejte a přeceďte přes kostky ledu v koktejlové sklenici. Nahoru přijde tepache, perlivá voda a ananasový list.
Festive fizz
„Nic vás nepřivede do sváteční nálady tak snadno jako tento míchaný drink. Přináší citrusové osvěžení, které vyrovnává sladký agáve sirup a vůně dubové kůry tequily Patron Reposado. Na atraktivitě mu pak přidává krásná načervenalá barva granátového jablka, brusinek a vůně rozmarýnu. Tenhle drink je rozhodně skvělým společníkem na každé oslavě.“
— Stephen Halpin, manager mixologie v Patrón Tequila
Příprava:
- 4,4 cl Patrón Reposado tequily
- 2,2 cl rozmarýnového sirupu
- 2,2 cl šťávy z citronu
- 3 cl džusu z granátového jablka
- 3 cl brusinkového džusu
- 6 cl sodovky
Postup:
Všechny ingredience, až na sodovku, protřepejte v šejkru s velkým množstvím ledu. Pak je nalijte do extra sklenice na led, promíchejte se sodovkou a ozdobte rozmarýnem.
Hot Toddy s bourbonem
„Tento horký nápoj je jasným důkazem toho, že i jedna jediná surovina může oživit celý drink. Je tu řeč o zázvoru, který dodá klasickému horkému alko drinku ten správný říz. S těmihle chutěmi jsem vyrostl. Pokaždé když jsem se nachladil, táta mi dával horkou vodu s citronem, medem a jak již bylo řečeno – zázvorem. Teď už si tímhle drinkem pomáhám sám a burbon ho podstatně vylepšil.“
—Amy Probasco, koktejlová poradkyně at Beam Suntory
Příprava:
- 4 cl Basil Hayden’s Kentucky Straight Bourbonu
- 1 lžíce medu
- 2 kousky citronu
- 2–3 kousky oloupaného zázvoru
- 4–5 kapek Angostura bitter
- zalít horkou vodou skořice na ozdobu
Postup:
V hrnci ohřejte na mírném plameni vodu se zázvorem až téměř k bodu varu. Nalijte vodu do velkého hrnku a přeceďte přitom zázvor. Přidejte med a pořádně míchejte, dokud se dobře nerozpustí. Vymačkejte citron a měsíčky hoďte do drinku. Přidejte bourbon. Zakápněte bitterem, který všechny ingredience krásně propojí. Pokud máte radši sladší pití, klidně ještě přidejte med. Ozdobte skořicí a je hotovo.
Hai Tea
„Hrnek teplého čaje mě vždycky dokázal ve stresových situacích utišit. Rok 2020 je ztělesněním stresu a nejistoty, a tak jsem začala o tomto až rituálním nápoji přemýšlet více. Když se řekne čaj, většina lidí si pravděpodobně vybaví Anglii nebo Japonsko. Pití čaje znamená pro tyto kultury něco speciálního, tradici si vyšperkovaly a tento nápoj jim slouží k odbourání stresu a přijetí klidu.
Gin sice původně pochází také z Anglie, ale v tomto konkrétním drinku se díky Roku ginu přidává i japonská tradice. Roku gin totiž oslavuje své předky a přidává výtažek ze sencha čaje, sakury a slupku ze speciálního japonského zázvoru. Tu symbiózu chutí si jistě umíte představit. Hai Tea vzdává hold Anglii a zajišťuje nečekané spojenectví s japonskou inovací. Myslím, že tato nečekaná kombinace může přinést kapku naděje, jistoty a uvolnění v době, kdy je nejistota nový standard.„
—Amanda Carto, provozní baru Nickel City, Austin, TX
Příprava:
- 0,04 cl Roku ginu
- 0,02 cl Giffard Carribbean Pineapple likéru
- 1 lžička medu
- kapka Scrappy’s Cardamom Bitters
- zázvorový zelený čaj
- sušený ananas na ozdobu
Postup:
Všechny ingredience dejte do hrnku a míchejte po dobu čtyř sekund, aby se postupně všechny přísady hezky spojily. Nápoj podáváme teplý a na přání zdobíme sušeným ananasem.
Johnnie a zázvor
„Dvě složky – jednoduchost sama. To, že je drink snadný na přípravu, neznamená, že neokouzlí. Hřejivá podstata whiskey s řízným zázvorem tvoří nerozlučnou dvojici. Johnie Walker se navíc vyznačuje paletou ovocných chutí. Nebojte se, že by drink byl příliš sladký – pár kapek limety tento drobný problém vyřeší.“
—Aidan Bowie, mixolog
Příprava a postup:
Ve vysoké koktejlové sklenici smícháme 4,4 cl Johnnie Walker Black Label a 13 cl zázvorového toniku. Ozdobíme kouskem limetky.
Brusinkové martini
„Ostré aroma bílých hroznů smíchaných s vodkou – tolik prvotní inspirace, která stojí za martini Cîroc. Svěží tóny a lehkost vodky se v kombinaci s brusinkami skvěle hodí do zimních měsíců. Fino Sherry dodává nápoji na luxusu a výsledkem je koktejl, který zahřeje i v tu nejchladnější noc.„
— Matt Landes, zakladatel Cocktail Academy
Příprava:
- 4,4 cl Cîroc White Grape vodky
- 1,5 cl Fino Sherry
- 3 kapky brusinkového bitteru
Postup:
Vše důkladně promíchejte a nalijte do sklenice. Jako ozdoba poslouží brusinky napíchnuté na koktejlovém párátku.
Okořeněný singleton
„Podle mě koktejl sezony. Kombinace medu, horké vody a citronu je skvělý a dlouho známý lék, který se v tomhle případě skvěle doplňuje se Singletonem 12. Ten do mixu přináší kouřové tóny. Důležitá je také citronová ozdoba.“
—Eric Ribeiro, mixolog a bar manager
Příprava:
- 4,4 cl The Singleton of Glendullan 12 Year whisky
- 12 cl horké vody
- 1,5 cl medu
- 0,7 cl citronové šťávy
- můžete přidat skořici a plátek jablka pro pocit výjimečnosti
Postup:
Všechny ingredience vložte do hrnečku. Zamíchejte a ozdobte citronovým kolečkem obohaceným o hřebíček a skořici.
Jilo old fashioned
„Ulice je zasněžená, ale vy si vychutnáváte pravděpodobně nejlepší studený drink na zahřátí. Pocítíte příjemné teplo a klid na duši. Výrazná chuť kukuřice, kterou jste, věřte nebo ne, takhle ještě nikdy nezkusili, skvěle doplňuje heřmánek, med a kakaové podtóny. Uvidíte, že se budete cítit jako na dovolené v Mexiku.“
—Cesar Sandoval, ambasador v Abasolo
Příprava:
- 6 cl Abasolo Ancestral Corn Whisky
- 3 cl parts Nixta Licor de Elote
- 3 kapky Angostury
- citronová i pomerančová spirála na ozdobu
Postup:
Abasolo, Nixtu a Angosturu promíchejte ve sklenici. Přidejte led a míchejte, dokud drink nezchladne a nezřídne. Vymačkejte citron do čerstvé sklenice a přidejte do ní i nový led. Nakonec do ní přeceďte i namíchaný nápoj a přidejte zatočenou kůru ovoce.