Dát si trochu práce navíc s tímto jídlem se rozhodně vyplatí! Doporučuji zachovat autentickou recepturu, jejíž nedílnou součástí je řecký sýr kefalotyri z ovčího nebo kozího mléka. Jedná se o tvrdý sýr podobný parmezánu, ale ne tak slaný. Dá se pořídit v obchodech s řeckými specialitami i online.
Řecké pastitsio – zapečené těstoviny s mletým masem, bešamelem a sýrem
Na pekáč cca 33 x 20 x 7 cm potřebujete:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- 800 g mletého hovězího masa
- 180 ml suchého červeného vína
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 700 g sekaných rajčat v konzervě
- 1 lžíce cukru
- 1 bobkový list
- 1 celá skořice
- 0,5 lžičky mletého hřebíčku
- 1 lžička čerstvě mletého pepře
- 1 lžička soli
Řecký bešamel:
- 100 g másla
- 100 g hladké mouky
- 1 litr mléka
- Špetka muškátového oříšku
- 0,5 lžičky soli
- 100 g sýra kefalotyri
- 2 žloutky (bílky se používají do těstovin)
Těstoviny:
- 400 g těstovin bucatini
- 120 g fety
- 2 bílky (žloutky použijete do bešamelu)
Na posypání:
Postup
- Ve velkém litinovém hrnci na oleji orestujte najemno nasekanou cibuli a po chvilce i na plátky nakrájený česnek. Smažte 2 až 3 minuty, dokud cibule nezměkne.
- Přidejte mleté hovězí maso a zprudka ho orestujte, aby se zatáhlo. Na maso nalijte víno a vařte, dokud se částečně neodpaří – asi 3 minuty.
- Přidejte rajský protlak, sekaná rajčata, cukr, koření a sůl. Dobře promíchejte, přiveďte k varu, poté snižte teplotu, aby se směs vařila mírně. Vařte cca 1 hodinu, nejprve 30 minut pod pokličkou, dalších 30 minut odkryté, aby se tekutina téměř vyvařila, občas zamíchejte. Hotovou omáčku sundejte ze sporáku a nechte mírně zchladnout.
- Nyní si připravte bešamel. Ve velkém hrnci rozpusťte máslo. Přidejte mouku a míchejte ruční metlou asi minutu. Na vzniklou jíšku nalijte polovinu mléka a stále míchejte, aby vznikla hustá směs. Pak znovu za stálého míchání přilévejte zbývající mléko a směs dochuťte muškátovým oříškem a solí. Vařte cca 5 minut, pak bešamel sundejte ze sporáku a vmíchejte nastrouhaný sýr. Nechte ho chvíli vychladnout, vmíchejte žloutky a hladinu omáčky zakryjte potravinářskou folií, aby se nevytvořil škraloup, a dejte ji stranou.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Těstoviny uvařte v osolené vodě téměř doměkka. Sceďte a přendejte do vyšší zapékací mísy (cca 33 x 20 x 7 cm). Srovnejte je tak, aby byly všechny stejným směrem (pro vizuální efekt při krájení). Pak do makaronů vmíchejte bílky a rozdrobenou fetu.
- Na tuto vrstvu nandejte masovou směs a uhlaďte povrch. Přelijte bešamelovou omáčkou a posypte 50 g strouhaného sýra kefalotyri.
- Pečte cca 30 minut, dokud povrch nezezlátne. Pastitsio nechte vychladnout alespoň 15 minut, abyste mohli krájet úhledné porce s viditelnými vrstvami.