Ke kávě i vlastnímu podniku Industra je přivedla náhoda a mladistvá naivita. Dnes Petra Střelecká a Adam Obrátil vedou jednu z nejvyhlášenějších kaváren v Brně. Mimo to začali pražit vlastní kávu, účastnit se baristických soutěží nebo otevřeli pobočku v Praze.

Když přitom v roce 2013 otevírali první podnik na okraji jihomoravské metropole, možnost, že prorazí, byla vzdálenější než Londýn, kde předtím poznávali kávovou kulturu.

Ani jeden není z Brna, avšak největší moravské město pro ně bylo jasnou volbou. Usadili se v Masné ulici. Název podniku Industra vznikl kvůli umístění kavárny v industriální zóně.

Ze začátku vábili zákazníky složitě. Výběrová káva byla pro Brno něco nového a nestandardního. „My jsme do toho nešli, že otevíráme byznys. Měli jsme vidinu, že otevíráme místo pro sebe,“ vysvětlují partneři. Zároveň doplňují, že první tři roky nezaměstnávali jediného člověka.

Větší úspěch a vyšší návštěvnost přišla s jejich účastí v soutěžích. Petra pětkrát ovládla soutěž ve filtrované kávě Czech Brewers Cup a dvakrát se umístila mezi šesti nejlepšími baristy na světovém šampionátu Worlds Brewers Cup. Adam si odvezl druhé místo z britského šampionátu v přípravě aeropressu.

info Foto: archiv Industry.Coffee
Po několika oceněních Petra vydala i vlastní knihu o filtrované kávě.

Postupně začali také s pravidelným brunchem. Koncept pozdní snídaně, který si přivezli z Londýna, zaručoval plnou obsazenost kavárny každý víkend. Na směnách se jich najednou ocitlo šest na pětačtyřicet zákazníků.

Po osmi letech jim majitel na původní adrese neprodloužil smlouvu. Měli deset dní na vystěhování celé kavárny. CPI Property Radovana Vítka se ujala bývalé brněnské zbrojovky, kde staví novou brněnskou čtvrť, a chtěli, aby Industra byla její součástí. Kývli.

Kávová zrna, která jsou pro jejich byznys zcela zásadní, dlouhou dobu odebírali od různých dodavatelů. Před vlastním pražením měli respekt a strach, přesto se do něj v roce 2021 pustili a momentálně jim dělá dvě třetiny obratu. Celkový obrat Industry za loňský rok čítá sedm až osm milionů korun. „Utržit tyto peníze v kavárně by bylo mnohem těžší, než se dají vydělat v pražírně,“ říká Adam.

Zároveň popisuje, že kávu je snadné upražit, ale těžší je ji doladit z průměru na něco dobrého. „Zásadní je vybrat surovinu, u které víte, že si udrží kvalitu,“ doplňuje ho Petra.

info Foto: archiv Industry.Coffee
Kavárna Industra

Loňský rok přinesl první expanzi – do Prahy. Otevřít kavárnu v hlavním městě původně nezamýšleli. Majitelé 1981 Secondhand jim ale nabídli, ať se přijedou podívat na garáž, kde sami chtěli otevřít kavárnu. A plácli si.

„Pro byznys je pražská kavárna sebevraždou, stojí to dost peněz,“ shodují se oba, výzva ale byla moc lákavá. V Praze pořádají cuppingové kluby a koncept takeover: „To je koncept, kdy přijede jakákoli zahraniční pražírna do Prahy a může u nás v Nuslích prezentovat svoji kávu, prodávat merch a potkat se se svými fanoušky.“

Oni sami nadále zůstávají v Brně. Za provoz kavárny v Nuslích zodpovídá kolega, který pracoval v londýnském podniku Taylor Street Baristas, stejně jako před více než deseti lety Adam.

Jeden z největších kavárenských řetězců, který měl devět podniků v Londýně a jeden v New Yorku, se specializoval na výběrovou kávu a byl špičkou v baristickém světě.

Právě do Londýna se oba, tehdy jako mladí lidé po střední škole, odstěhovali vydělat první větší peníze. Přečetli si blogový článek o tipech, kam vyrazit do kavárenského nebe, a místa začali ve volném čase navštěvovat.

„Objevovali jsme kavárny. Flat white, latte art a lidi bez uniforem,“ popisují oba nadšeně. „Hlavně ale atmosféru a to, jak se lidé o kávě spolu baví. Bylo to pro nás zjevení,“ doplňuje Petra.

Kávě a všemu s ní spojenému naprosto propadli. Petra začala pracovat v Prufrock Coffee, kavárně, která získala mnoho individuálních cen. Během toho absolvovali několik kurzů, třeba i u jednoho z nejlepších baristů v Evropě Jeremyho Challengera.

Během života v Londýně věděli, že se jednou do Česka zase vrátí. Po roce a půl vycítili, že nadešel správný čas. Vydělaných deset tisíc liber přivezli a investovali do toho, co se v Londýně naučili: dělat dobrou kávu.

„Tehdy, když jsme hledali místo, tak bychom si stoupli kdekoli. Věřili jsme, že si nás lidé sami najdou,“ popisuje pár, který dodává, že právě ona extrémní naivita jim pomohla podnikání rozjet. „Zápal spojený s tím, že nevím, co mě čeká, mě ochránily před tím se na to vykašlat,“ říká Adam.

Lidé si je opravdu našli, o víkendu proteče podnikem dvě stě až tři sta káv. Stejně jako dřív nic neplánují, nadále se budou věnovat kavárnám, pražení a prodávání zrn do různých podniků v Česku.