Vánoce se blíží a s nimi i typické, řekněme slušně, pojídání. Ať to nepřepísknete hned ze startu, připravte si alespoň odlehčenou verzi salátu. Jen před smažením řízků na sádle trochu přivřete oči (a užijte si během toho jejich šťavnatost).

O výraznou chuť v salátu se místo cibule postarají kapary a salátu odlehčíte použitím jogurtu namísto majonézy (na Vánoce si pak můžete nachystat již poctivou verzi bramborového salátu se vším všudy). Chuť lahodných křehkých řízků z vepřové panenky zase skvěle podpoří oříškovo-parmezánová strouhanka.

Mini řízky z vepřové panenky & odlehčený bramborový salát bez majonézy

Na 4 porce potřebujete:

  • 600 g brambor (varný typ A)
  • 2 větší mrkve
  • 3 až 4 větší nakládané okurky
  • 60 g mrazeného hrášku
  • 1 lžíce kaparů
  • 4 lžíce bílého jogurtu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 až 3 lžíce láku z okurek
  • 1 bio citron
  • Hrstka čerstvého kopru
  • Sůl & pepř

Na řízky:

  • 800 g vepřové panenské svíčkové
  • Sůl
  • Asi 100 g hladké mouky
  • 2 velká vejce
  • Asi 100 g (čerstvé) strouhanky
  • 60 g strouhaného parmezánu
  • 30 g mletých vlašských ořechů
  • Vepřové sádlo na smažení
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Umyté, neoloupané brambory a mrkev uvařte v osolené vodě doměkka. Brambory i mrkev po vychladnutí oloupejte, nakrájejte na kostičky a dejte do větší mísy. Přidejte nadrobno nakrájené okurky, rozmrazený hrášek a kapary.
  2. Jogurt smíchejte s olejem, hořčicí, okurkovým lákem, lžící citronové šťávy a kůrou z celého citronu. Přidejte najemno nasekaný kopr, osolte a jemně opepřete. Promíchejte zlehka se zeleninou a dejte vychladit.
  3. Vepřovou panenku očistěte a nakrájejte na 1,5 až 2cm plátky. Naklepejte je lehce jen pomocí kloubů ruky a z obou stran nasolte.
  4. Plátky obalte postupně v mouce, rozšlehaných vejcích a čerstvě namleté strouhance smíchané s jemně strouhaným parmezánem a mletými ořechy.
  5. Smažte v pánvi na rozpáleném sádle pěkně pozvolna a dozlatova, z každé strany asi 3 až 4 minuty dle skutečné velikosti. Řízky nechte okapat na papírové utěrce od přebytečného tuku a podávejte s vychlazeným bramborovým salátem a skrojky citronu, případně řízky namáčejte do oblíbeného dipu.

Tipy & triky

  • Maso při smažení otáčejte ideálně pomocí dřevěných obraceček, abyste do něj (například vidličkou) nepíchli a nenarušili tak jejich šťavnatost.
  • Vepřové sádlo dodá řízkům typickou chuť. Jako alternativu můžete použít přepuštěné máslo (to např. skvěle podpoří chuť lahodného „vídeňáku“) nebo řepkový olej.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič