Pikantní focaccia s kimči a gochujang je totální večírkový game changer. Spojení čerstvě upečeného nadýchaného pečiva s korejskou pikantností totiž převálcuje i to nejlepší cukroví. Kimči focaccia je lehce pálivá, šťavnatá, nádherně barevná a překvapivě jednoduchá, zkrátka ideální finger food na vánoční setkání.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Na konci roku se kumulují návštěvy, večírky i talíře plné cukroví. A přesně v tu chvíli přichází touha po něčem slaném, pálivém a zcela nevánočním. Kimči focaccia je virální hit, který kombinuje hebké těsto s fermentovaným korejským zelím, pikantní pastou gochujang a medovou glazurou, což dohromady vytváří hotový ohňostroj chutí.

Přes noc kynutá focaccia

Jestli je něco lepšího než domácí focaccia, tak je to čerstvě upečená domácí focaccia! Po prvních 30 minutách v teple těsto uschovejte přes noc do lednice, druhý den ho rozprostřete na řádně naolejovaný plech, nechte 1 až 2 hodiny při pokojové teplotě kynout a postupujte jako v receptu.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Focaccia s kimči, gochujang, sezamem a medovou glazurou (vegan)

Na 20 x 30cm focacciu potřebujete:

  • ½ kostky čerstvého nebo ½ sáčku sušeného droždí
  • 1 lžíce cukru
  • 320 ml vlažné vody
  • 150 g kimči
  • 2 jarní cibulky
  • 500 g hladké mouky 00
  • 80 g gochujang
  • 1 plná lžička soli
  • Olej (olivový, řepkový, slunečnicový nebo chilli)
  • Vločková sůl
  • Sezam

Na potření:

  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce gochujang
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Droždí (čerstvé či sušené) rozmíchejte s cukrem ve vlažné vodě a nechte 15 minut v teple vzejít.
  2. Mezitím sceďte a pokrájejte kimči (šťávu můžete použít, vizte tipy & triky) a na kolečka nasekejte jarní cibulku. Do velké mísy nebo mísy od robota nasypejte mouku, přidejte vzešlé droždí, gochujang, kimči, cibulku a sůl a 5 minut ručně či v robotu propracovávejte, pak vmíchejte 20 g oleje, přikryjte a nechte nakynout.
  3. Pokud chcete být poctiví, nechte těsto stát 30 minut při pokojové teplotě, poté ho propracujte, rukama přetáhněte těsto z jedné strany mísy na těsto do druhého konce, pootočte a proces cca 3x zopakujte. Mísu přikryjte a nechte dalších 30 až 45 minut kynout, poté zase takto zpracujte a nechte ještě naposledy nakynout. Jestli se vám nechce, těsto nechte zkrátka 1,5 až 2 hodiny v teple nakynout, případně alespoň v polovině trochu propracujte, i tak bude moc dobré.
  4. Poté ho vyklopte do pečicím papírem vyloženého a olejem (focaccia je skvělá i s asijským chilli nebo crispy olejem) řádně vymazaného plechu, rozprostřete, přikryjte a nechte ještě 1 až 2 hodiny zrát.
  5. Vykynuté těsto řádně pokapejte olejem a prsty do něj vytvořte typické dolíčky, aby se tuk dostal i dovnitř. Posypejte sezamem a vločkovou solí, vložte do trouby rozpálené na 220 °C a pečte 25 až 30 minut.
  6. Ihned po upečení focacciu potřete směsí rozpuštěného medu a gochujang a podávejte ideálně ještě teplou.

Tipy & triky:

  • Podle návodu výše můžete focacciu nechat zrát i přes noc v lednici a práci si tak rozdělit do dvou dnů.
  • Experimentujte s pálivostí, já dávám buď svoje domácí kimči, nebo středně pálivé Mynappa (koupíte i na Rohlíku), pokud ale pečete pro citlivější duše, volte nepálivou variantu a uberte i na gochujang.
  • Část vody do těsta nahraďte scezenou tekutinou z kimči. Tu si zvažte, dopočítejte, kolik bude potřeba vody, droždí rozmíchejte pouze v čisté vodě a šťávu ze zelí přidejte až do těsta.
  • Z kimči vyrobíte i fantastickou „carbonara po asijsku“, placičky (kimčičinky, chcete-li), pikantní korejské nudle, veganskou kimči zelňačku nebo zapečené sýrové sendviče. Tyto recepty se navíc hodí také v případě, že jste na sklenici zelí trochu pozapomněli a konzumace by byla řekněme pro odvážné.
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová