Jestli chcete vyzkoušet Vánoce trochu netradičně, Forbes je v tom s vámi – i pro vás.

Oslovili jsme proslulé šéfkuchaře, jako je Zdeněk Pohlreich, František Skopec, Iveta Fabešová, Jan Punčochář, Roman Vaněk, Martin Štangl či Přemek Forejt. Ti všichni nám dali tipy na netradiční vánoční jídla.

Jeden recept každý den, až do toho Štědrého.

Jana Punčocháře netřeba dlouze představovat: vyučil se v hotelu Ambassador, byl šéfkuchařem fine diningové restaurace Grand Cru, pobýval na stážích v michelinských restauracích v Salzburgu či Berlíně. Od jara 2019 je spolumajitelem restaurace U Matěje a pro náš vánoční speciál připravil kapra v netradiční podobě.

Kapr pečený na máku s dýní a misem

Ilustrace Jan Juhaniak

Ingredience:

800 g filetu z kapra
sůl
kmín
100 g máku
1 dcl slunečnicového oleje
60 g másla

Postup:

Kapra vyfiletujeme a přeřežeme kosti. Osolíme, okmínujeme, obalíme v máku a opečeme na rozpáleném oleji. Až je maso zatáhnuté, přidáme máslo a pomalu dopečeme, cca 10 minut. 

Dýně v miso

Ingredience:

olej
50 g cibule
20 g česneku
600 g dýně
15 g cukru
1 dcl vinného octa
70 g másla
30 g misa
50 ml sojové omáčky
2 dcl vývaru
5 g thai bazalky

Postup:

Dýni rozpůlíme a vnitřek uložíme stranou (použijeme následně do omáčky). Dýni nakrájíme na měsíčky a ze všech stran opečeme na oleji. Přidáme nakrájený česnek, cibulku a řádně zarestujeme. Do směsi přidáme cukr, zalijeme vinným octem a necháme vyredukovat. Následně zalijeme vývarem a přidáme sojovou omáčkou a miso.

Dýni uvaříme doměkka, stáhneme z plotny, přidáme studené máslo na zahuštění a nakonec ochutíme thajskou bazalkou.

Ingredience na omáčku:

vnitřky z dýně
20 g misa
4 ks hřebíčku
1 ks skořice
1 ks badyánu
20 g cukru
1 dcl vinného octu
2 dcl vývaru
120 g másla

Postup:

Vývar, vnitřky dýně, koření, cukr a vinný ocet smícháme v hrnci a zavaříme. Odstavíme z plotny a hrnec přiklopíme potravinářskou fólií a necháme louhovat asi 15 minut. Následně omáčku přecedíme, pomocí ponorného mixéru umixujeme v hladkou omáčku a nakonec zahustíme máslem.