Ať už vareniky připravíte sladké, či slané, rozhodně si na tomto ukrajinském národním jídle pochutnáte. Toto je univerzální jednoduchý recept na těsto, které jsem tentokrát naplnila třešněmi. Náplň ale můžete připravit i z tvarohu, brambor nebo zelí. Taštičky plněné masem se nazývají pelmeně.
Připomeňte si další recepty východoevropské kuchyně: šťavnatý kyjevský kotlet, legendární golubce nebo hovězí Stroganov.
Třešňové vareniky (plněné ovocné taštičky) se zakysanou smetanou
Na 4 porce potřebujete:
- 400 g hladké mouky + na pomoučení
- 200 ml horké vody
- 3 lžíce oleje
- Špetka soli
- Cca 300 g třešní
K podávání:
- 100 g zakysané smetany
- 100 g másla
- Moučkový cukr
Postup
- Nejprve si připravte těsto. Do mísy nasypte hladkou mouku a sůl. Přidejte vařící vodu a promíchejte. Pak přidejte olej a rukama nebo v robotu vypracujte pevné těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte asi hodinu odpočívat v pokojové teplotě.
- Mezitím vypeckujte třešně.
- Pracovní plochu lehce poprašte moukou a těsto rozdělte na polovinu. Pak každou pomocí válečku nebo strojku na těstoviny vyválejte na velmi tenký plát (cca 2 mm). Z něho vykrajujte kolečka o průměru 6 cm. Do středu každého kolečka dejte 2 až 3 vypeckované třešně, přehněte a prsty okraje přitiskněte k sobě.
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu a na třikrát vareniky uvařte. Vždy, když vyplavou na hladinu, povařte je asi 30 sekund a pak je sítkem vylovte.
- Knedlíčky servírujte se zakysanou smetanou, polité rozpuštěným máslem a posypané moučkovým cukrem.