Ať už vareniky připravíte sladké, či slané, rozhodně si na tomto ukrajinském národním jídle pochutnáte. Toto je univerzální jednoduchý recept na těsto, které jsem tentokrát naplnila třešněmi. Náplň ale můžete připravit i z tvarohu, brambor nebo zelí. Taštičky plněné masem se nazývají pelmeně. 

Připomeňte si další recepty východoevropské kuchyně: šťavnatý kyjevský kotlet, legendární golubce nebo hovězí Stroganov

Foto Svatava Vašková

Třešňové vareniky (plněné ovocné taštičky) se zakysanou smetanou

Na 4 porce potřebujete:

  • 400 g hladké mouky + na pomoučení
  • 200 ml horké vody 
  • 3 lžíce oleje
  • Špetka soli
  • Cca 300 g třešní

K podávání:

  • 100 g zakysané smetany
  • 100 g másla
  • Moučkový cukr
Foto Svatava Vašková

Postup

  1. Nejprve si připravte těsto. Do mísy nasypte hladkou mouku a sůl. Přidejte vařící vodu a promíchejte. Pak přidejte olej a rukama nebo v robotu vypracujte pevné těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte asi hodinu odpočívat v pokojové teplotě. 
  2. Mezitím vypeckujte třešně. 
  3. Pracovní plochu lehce poprašte moukou a těsto rozdělte na polovinu. Pak každou pomocí válečku nebo strojku na těstoviny vyválejte na velmi tenký plát (cca 2 mm). Z něho vykrajujte kolečka o průměru 6 cm. Do středu každého kolečka dejte 2 až 3 vypeckované třešně, přehněte a prsty okraje přitiskněte k sobě. 
  4. Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu a na třikrát vareniky uvařte. Vždy, když vyplavou na hladinu, povařte je asi 30 sekund a pak je sítkem vylovte. 
  5. Knedlíčky servírujte se zakysanou smetanou, polité rozpuštěným máslem a posypané moučkovým cukrem.