Krémová dýňová omáčka s bramborovými noky a kuličkami z vinné klobásy je parádní podzimní comfort food, který navíc uvaříte do 30 minut.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Gnocchi s dýňovou omáčkou & kuličky z vinné klobásy

Na 3 až 4 porce potřebujete:

  • 750 g dýně hokaido
  • 400 g měkké klobásy (vinná nebo salsiccia)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 velké stroužky česneku
  • Sůl & pepř
  • 250 ml vývaru
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 500 g bramborových noků
  • 125 g baby špenátu
  • Šalvěj 
  • 1 až 2 buvolí mozzarelly nebo parmezán
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Dýni rozpulte, loupat není třeba. Odstraňte semínka a dužinu nakrájejte na kostičky.
  2. Klobásu vymáčkněte ze střívka a vytvarujte do malých kuliček. Ve velké hluboké pánvi je ze všech stran na troše oleje orestujte dozlatova. Děrovanou lžící vyndejte stranou.
  3. Do výpeku vhoďte najemno nasekaný česnek, nechte pár vteřin rozvonět, podle potřeby přidejte trochu oleje a přidejte dýni. Asi 10 minut opékejte, až změkne. Během restování dýni dost osolte, pomůže to změknutí.
  4. Polovinu dýně rozmixujte s částí vývaru dohladka, vraťte do pánve, přidejte zbylý vývar, smetanu a noky, osolte a asi 5 minut společně povařte, až jsou i noky hotové. Vmíchejte špenát a masové kuličky a zahřívejte, aby lístky zavadly a klobása se prohřála.
  5. Dochuťte čerstvě mletým pepřem a čerstvou sekanou šalvějí. Omáčka je výborná, když do ní vmícháte strouhaný parmezán, případně ji poklaďte kousky natrhané mozzarelly a pokapejte trochou olivového oleje.

Tip: Jestli nefandíte vinné klobáse, přidejte do jídla pro doplnění bílkovin více sýru, orestované kousky kuřete, krevety nebo filety z lososa jako v tomto receptu.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová