Krémová dýňová omáčka s bramborovými noky a kuličkami z vinné klobásy je parádní podzimní comfort food, který navíc uvaříte do 30 minut.
Gnocchi s dýňovou omáčkou & kuličky z vinné klobásy
Na 3 až 4 porce potřebujete:
- 750 g dýně hokaido
- 400 g měkké klobásy (vinná nebo salsiccia)
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 velké stroužky česneku
- Sůl & pepř
- 250 ml vývaru
- 100 ml smetany ke šlehání
- 500 g bramborových noků
- 125 g baby špenátu
- Šalvěj
- 1 až 2 buvolí mozzarelly nebo parmezán
Postup
- Dýni rozpulte, loupat není třeba. Odstraňte semínka a dužinu nakrájejte na kostičky.
- Klobásu vymáčkněte ze střívka a vytvarujte do malých kuliček. Ve velké hluboké pánvi je ze všech stran na troše oleje orestujte dozlatova. Děrovanou lžící vyndejte stranou.
- Do výpeku vhoďte najemno nasekaný česnek, nechte pár vteřin rozvonět, podle potřeby přidejte trochu oleje a přidejte dýni. Asi 10 minut opékejte, až změkne. Během restování dýni dost osolte, pomůže to změknutí.
- Polovinu dýně rozmixujte s částí vývaru dohladka, vraťte do pánve, přidejte zbylý vývar, smetanu a noky, osolte a asi 5 minut společně povařte, až jsou i noky hotové. Vmíchejte špenát a masové kuličky a zahřívejte, aby lístky zavadly a klobása se prohřála.
- Dochuťte čerstvě mletým pepřem a čerstvou sekanou šalvějí. Omáčka je výborná, když do ní vmícháte strouhaný parmezán, případně ji poklaďte kousky natrhané mozzarelly a pokapejte trochou olivového oleje.
Tip: Jestli nefandíte vinné klobáse, přidejte do jídla pro doplnění bílkovin více sýru, orestované kousky kuřete, krevety nebo filety z lososa jako v tomto receptu.