Vroucí, pikantní, sladká, kyselá, plná umami, s porcí exoticky průhledných a uspokojivě žvýkavých nudlí. V Sečuánu běžná snídaně, pro našince ke snídani trhač žlučníku a přilehlého okolí. Jsme jemní, citliví, křehcí. Ale k obědu nebo večeři? Coby likvidátor kocoviny? To je jiná!

Přestože se výčet ingrediencí na Suan la fen může zdát omračující, samotná exekuce pokrmu ale zdaleka tak krkolomná není, jeho složitost záleží jen na vás. Na každý pád je to bezkonkurenční nudlovka, která u nás sedí v jedné VIP lóži s ramen, Niou Rou Mian nebo Bun Bo Hue. 

Sladkokyselá polévka Suan la fen je vysoce variabilní –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ plánujte několik dní dopředu a vykouzlete fine dining verzi s domácím vývarem nebo se ještě s půlpromilkou v žíle vypotácejte z nory, vhoďte do vody gelový bobek bujonu, usmažte si rychlou vaječnou omeletu, nalijte do misky směs omáček, uvařte nudle a za deset minut jíte. 

V tom strožejším snídaňovém základu je polévka vegetariánská, bez masa, vajec a tofu, jen s křupavými smaženými arašídy, případně smaženou sójou. 

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Volitelně kombinovatelné vložky do polévky:

  • Tofu, top volbou je jeho hedvábná (silken) varianta
  • Obrané maso, pokud jste vařili vlastní vývar, popřípadě naprudko osmažené třeba kuřecí prso
  • Masové kuličky
  • Vaječná omeleta, srolovaná a nakrájená na proužky
  • Pro fajnšmekry tofu skins, tofu puffs nebo seitan
  • Dršťky nebo jiné vnitřnosti, chcete-li se přiblížit originálu

Čím polévku dále doplnit:

  • Bylinky vlastní volby
  • Jarní cibulka, červená cibule
  • Pražené arašídy
  • Blanšírovaný bok choy nebo jiná zelená zelenina
  • Kvašená zelenina vaší volby
  • Blanšírované sojové nebo mungo výhonky
  • Chilli papričky čerstvé nebo kvašené

Jaké nudle použít?

Typicky je Suan la fen podávána s nudlemi ze sladkých brambor, které se společně s nudlemi ze škrobu mungo fazolí klasifikují jako skleněné právě z důvodu jejich transparentnosti. Nejlepší jsou zhruba o tloušťce špaget. Ideální je navštívit korejskou speciálku a koupit nudle doporučené na přípravu Japchae. 

Asijská polévka se skleněnými nudlemi Suan la fen

Na 1 porci potřebujete:

  • 75 až 125 g skleněných nudlí
  • 500 ml kuřecího, hovězího, vepřového, zeleninového vývaru (příp. bujon z vaničky)
  • 50 g smažených nebo pražených arašídů (příp. sojových bobů) 
  • Libovolná bílkovina (vizte výše)
  • Libovolný topping (vizte výše)

Omáčka na 1 misku:

  • ½  stroužku najemno utřeného česneku
  • ½ lžíce světlé sojové omáčky
  • 1 lžíce černého rýžového octa Chinkiang (příp. klasický rýžový ocet)
  • ½ až 1 lžíce chilli oleje
  • ¼ lžičky koření pěti vůní (vizte níže)
  • ⅛ až ¼ lžičky mletého sečuánského pepře 
  • ¼ až ½ lžičky cukru
  • ½ lžičky sezamového oleje (volitelně)
  • ½ lžičky vepřového sádla (volitelně)
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Zhruba hodinu předtím, než chcete jíst, namočte nudle do vlažné vody.
  2. Připravte si omáčku na dno misky a zamíchejte. Dejte hřát vývar.
  3. Připravte a nakrájejte libovolné vložky a toppingy do polévky. Syrové arašídy orestujte na lžičce oleje do zlatova a následně trochu posolte – kupované pražené podzemničky prosím až jako poslední instanci.
  4. Uvařte nudle v osolené vodě podle návodu. Přidejte je do misky, zalijte vroucím vývarem a řádně zamíchejte s omáčkou ze dna misky.
  5. Do misky přidejte, co je libo, jarní cibulka, arašídy a nějaká ta bílkovina je ovšem základ! Dolaďte octem a sojovou omáčkou podle svých preferencí.

Domácí koření pěti vůní: Směs five spice koupíte u dobrých kořenářů (Království chutí, Koření od Antonína, Sonnentor) nebo třeba v Marks & Spencer, ale připravit ho můžete i doma. Celé koření (10 g sečuánského pepře, 10 g badyánu, 5 g fenyklových semínek, 5 g skořice a 4 g hřebíčku) nasucho opražte na pánvi, nechte vychladnout, pomelte v mlýnku na koření a prosijte přes sítko.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová