V Singapurské gastronomii se prolíná čínská, indická a malajská kuchyně, proto je tak pestrá a zajímavá. Velice často se v ní pracuje s mořskými plody. Velkou úlohu v životě místních i turistů zde hraje street food, který nabízí, kromě jiného, řadu pokrmů ve stylu stir-fry – tedy rychlovek z jedné pánve. Jedno takové zvládnete do několika málo minut i doma.
V singapurských nudlích najdete jak typické krevety, tak tamější oblíbené kari koření. Co se týče cukrového hrášku, můžete jej nahradit například krátce blanšírovanými zelenými fazolkami nebo listy pak choi.
Singapurské nudle s krevetami
Na 2 porce potřebujete:
- 160 g vlasových rýžových nudlí
- 150 g velkých loupaných krevet (nevařených)
- Sójová omáčka
- Rybí omáčka
- Olej (řepkový nebo olivový)
- 1 lžička rýžového octa
- 1 lžička kari koření
- 1 chilli paprička (červená kajenská) + k podávání
- 2 stroužky česneku
- 1 menší červená paprika (ideálně kapie)
- 2 jarní cibulky
- 1 plná lžička najemno nastrouhaného zázvoru
- 1 lžička sezamového oleje
- 60 g cukrového hrášku
Postup
- Rýžové nudle zalijte vroucí vodou a nechte 5 minut odpočívat, aby změkly. Nudle po 5 minutách sceďte a přendejte do studené vody.
- Krevety zakápněte lžičkou sójové a rybí omáčky a lžičkou oleje. Promíchejte a nechte marinovat.
- V mističce smíchejte 1 až 1,5 lžíce sójové omáčky, lžičku rybí omáčky, rýžového octa a kari koření.
- Chilli papričku a česnek nakrájejte najemno. Červenou papriku nakrájejte na tenké proužky a cibulky na plátky silné asi centimetr.
- Do pánve nalijte půl lžíce oleje a krevety zprudka opékejte asi 2 až 3 minuty. Přendejte na talíř.
- Do pánve vlijte další půl lžíce oleje a lžičku sezamového oleje. Vsypte dovnitř česnek, chilli a zázvor a několik málo sekund míchejte, aby se ingredience rozvoněly, ale nespálily. Do pánve přidejte nakrájenou papriku, jarní cibulku a cukrový hrášek. Míchejte asi 2 minuty.
- Rýžové nudle sceďte a dobře cedníkem protřeste, aby se zbavily co nejvíce vody. Nudle vsypte do pánve. Přidejte krevety, zalije připravenou omáčkou s kari kořením a rychle míchejte, abyste nudle nerozvařili. Případně stáhněte pánev z plotny a ještě domíchejte, aby se omáčka dostala rovnoměrně do celé směsi.
- Naservírujte na talíře nebo do misek a ihned podávejte. Podle chuti sypejte najemno nakrájeným chilli.