Velikonoční nádivka plná čerstvých bylinek a vajec je skvělým způsobem, jak i z lehce oschlého pečiva vykouzlit bezvadné jarní jídlo. Pokud vás neláká tradiční nálož uzeného, upečte ji bez masa. O bílkoviny a uzenou chuť se v tomto případě postarají mandle a uzený tempeh.

Velikonoční vegetariánská nádivka s uzeným tempehem a mandlemi

Na formu o průměru 24 cm potřebujete:

  • 6 rohlíků (bílé či grahamové)
  • 6 vajec
  • 180 ml smetany či mléka
  • Sůl & pepř
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 80 g loupaných mandlí (celé či plátky)
  • 40 g másla + na vymazání
  • 2 červené cibule
  • 1 balení uzeného tempehu
  • 125 g baby špenátu, rukoly nebo mladých kopřivových lístků

Můžete přidat:

  • 2 hrsti bylinek (medvědí česnek, petržel, pažitka, jarní cibulka, kopr)

Postup

  1. Pečivo (klidně den dva staré) nakrájejte pilkovým nožem na 1,5cm kostky. Žloutky oddělte od bílků, žloutky prošlehejte s mlékem či smetanou, ½ lžičkou soli a špetkou muškátu (přidat můžete ještě ¼ lžičky kurkumy pro barvu) a nalijte na rohlíky.
  2. Mandle na pánvi nasucho zlehka opečte, budou mít lepší chuť. Pár dejte stranou na ozdobu a zbylé nahrubo nasekejte a přidejte k pečivu. 
  3. Cibuli pokrájejte na kostičky a spolu s rozdrobeným tempehem pozvolna dozlatova orestujte na másle. Osolte.
  4. Koláčovou formu nebo menší pekáček vymažte máslem nebo vyložte pečicím papírem a troubu vyhřejte na 180 °C.
  5. Špenát či rukolu nasekejte, pokud dáváte kopřivy, nejprve je v rukavicích oberte od stonků, spařte vroucí vodou a pořádně vymačkejte. Přidejte spolu s opečenou cibulí a tempehem k pečivu, jestli máte po ruce nějaké bylinky, nasekejte je, dejte také do mísy a vše pořádně promíchejte.
  6. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh a opatrně ho podebíráním stěrkou vmíchejte k rohlíkům. Rozetřete do připravené formy, ozdobte mandlemi a pečte asi 40 minut dozlatova. Nádivka je dobrá teplá i studená, jen tak se salátem nebo jako slavnostní příloha.

Tipy & triky:

  • Do nádivky kromě všemožných bylinek vmíchejte i kukuřici, nastrouhaný sýr (feta, niva, gouda) nebo uzené tofu.
  • Jen o něco méně nadýchaná bude nádivka z celých vajec – zkrátka vynechejte šlehání bílků a ušetřete si tak něco času.
  • Velikonoční nádivku upečte jako muffiny ve formě vyložené papírovými košíčky nebo vymazané máslem. Čas pečení pak zkraťte podle jejich velikosti.