„Jezte více luštěnin!“ shodují se výživoví specialisté. A mají pravdu. Málokterý druh potravin je tak bohatý na živiny jako právě luštěniny. Ve formě polévky navíc příjemně zasytí i zahřejí.

Aby luštěniny nenadýmaly

Krom toho, že luštěniny obsahují spoustu vlákniny, jsou bohaté také na bílkoviny a řadu minerálů. Po luštěninách vám jen tak nevyhládne, a pokud jim dopřejete dlouhé máčení, vaše bříško bude jako v pokojíčku, nikoli jako na vídrholci. Máčením se zlepšuje stravitelnost luštěnin, což můžete ještě více podpořit přidáním bobkového listu nebo řasy kombu (kelp) do vody během vaření.

K eliminaci plynatosti pomáhá i majoránka přítomná v této polévce. Dále pak kmín, saturejka či fenykl. Pokud svému tělu dopřejete správně upravené luštěniny častěji, tělo si zvykne a nebudete se s projevy nadýmání potýkat téměř vůbec.

Jaké luštěniny do polévky použít?

Jak evokuje sám název, do hrstkové polévky patří několik hrstek různých druhů luštěnin. Jedna hrstka přitom představuje asi 50 g. Na uvedené množství 200 g to vychází na čtyři druhy, ale můžete jich nakombinovat i více. Já jsem použila 50 g hnědé čočky, 50 g červených fazolí, 50 g fazolí černé oko a 50 g půleného hrachu.

info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Hrstková polévka (zdravá luštěninová polévka se zeleninou)

Na 6 porcí potřebujete:

  • 200 g luštěnin (vizte výše)
  • 2 lžíce oleje
  • 1 střední cibule
  • 1 střední mrkev
  • 1 střední petržel
  • 1 až 2 řapíky celeru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1 bobkový list
  • Sůl & pepř
  • Majoránka
  • Petrželka na posypání
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. Luštěniny zalijte větším množstvím vody a nechte přes noc (8 až 12 hodin) máčet. Druhý den vodu sceďte, luštěniny ještě propláchněte čistou vodou, sceďte a nechte v cedníku.
  2. V hrnci rozehřejte olej. Cibuli nakrájejte nadrobno a nechte zesklovatět. Oloupanou zeleninu (mrkev, petržel, řapíkatý celer) nakrájejte na malé kostičky. Přidejte do hrnce a pozvolna opékejte 5 minut.
  3.  Nakonec do hrnce přidejte najemno nasekaný česnek, zamíchejte a zalijte teplým vývarem.
  4. Do hrnce přidejte luštěniny, bobkový list, osolte a opepřete. Vařte 50 minut, aby byly luštěniny měkké.
  5. Dvě naběračky polévky odeberte, rozmixujte a vraťte zpět do hrnce. Mezi prsty rozemněte trochu majoránky přímo do hrnce, zamíchejte a dosolte a opepřete podle chuti.
  6. Podávejte posypané čerstvou petrželkou.
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová