Pokud si kolem oběda hladově scrollujete Instagramem a TikTokem, nejspíš na vás tento virální recept už dávno vyskočil. Mám pro vás dobrou zprávu, vyzkoušela jsem ho za vás. Cottage placky (chléb, chcete-li), který je zcela bez mouky, plný bílkovin a přitom jednoduchý na přípravu, opravdu funguje.

Sýr ani nemusíte mixovat, ale mně s jemnější strukturou chutná víc. Jediná nevýhoda receptu je poměrně dlouhá doba pečení, nicméně příprava samotná je opravdu záležitostí několika málo minut. Placku pak můžete naplnit jako sendvič nebo udělat dvě kruhové „tortilly“. Na podobném principu fungují tyto keto wrapy z žervé.

Foto Jakub Jurdič

Bezlepkový cottage chléb/wrap/placka bez mouky

Na 1 velkou porci potřebujete:

  • 200 g cottage sýru
  • 1 vejce

Dle chuti:

  • Sušený česnek, bylinky

Příklad náplně:

  • Strouhaný sýr (gouda, mozzarella)
  • Uzené kuřecí prso
  • Rukola
  • Rajče 
  • Vejce
  • Sůl & pepř
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Cottage sýr rozmixujte s vejcem, podle chuti přidejte i trochu česneku nebo bylinek a směs rozetřete v tenké vrstvě do tvaru obdélníku nebo dvou kruhů na plech vyložený pečicím papírem.
  2. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 30 až 40 minut do lehce zlatova.
  3. Placku sloupněte z papíru a rovnou použijte, nebo posypejte strouhaným sýrem a na chvilku vraťte do trouby, aby se sýr roztekl.
  4. Podle chuti obložte dalšími surovinami (já dala plátky uzeného kuřete, rukolu, zralé rajče a volské oko ochucené solí a čerstvě mletým pepřem). Jestli jste nenechali rozpustit sýr, doporučuji placku potřít trochou žervé, hummusu nebo majonézy. Přeložte a rozkrájejte na sendviče nebo pevně srolujte a vytvořte tak wrap.

Tip: Další skvělá náplň je z krémového sýru typu žervé ochuceného sekanými sušenými rajčaty v oleji a tuňákem nebo uzeným lososem. Směs rozetřete na placku, obložte rukolou, polníčkem či špenátem a pevně srolujte. Pro ještě více bílkovin přidejte vejce natvrdo.

Foto Jakub Jurdič