Pokud jste sledovali olympiádu alespoň natolik, abyste zaregistrovali ležérního tureckého střelce, šikanovanou alžírskou boxerku nebo zpomalené záběry výbavy francouzského tyčkaře, nejspíš máte už několik týdnů chuť na ultimátní čokoládové muffiny, které se podávaly v olympijské vesnici.

Norský plavec Henrik Christiansen, na sítích známý spíše jako „muffin man“, vytvořil z těchto muffinů naprostou legendu klání. Účast na olympiádě vám sice nezajistí, ale dávku endorfinů a aplaus všech, kterým je nabídnete, spolehlivě ano.

Kakaové muffiny jsou na povrchu křupavé, uvnitř božsky vláčné a s poctivou porcí jak čokolády, tak tekutého čokoládového fondánu. Zkrátka vrcholný zážitek!

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Ultračokoládové muffiny s čokoládovou náplní

Na 16 muffinů potřebujete:

  • 250 g čokolády (mix hořké a mléčné)
  • 80 g holandského kakaa
  • 200 ml horké kávy nebo mléka
  • 250 g třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 200 g kysané smetany
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 150 g slunečnicového oleje

Suché ingredience:

  • 200 g hladké mouky
  • 1 rovná lžička kypřicího prášku
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky soli

Čokoládový fondán:

  • 50 g třtinového cukru
  • 30 g holandského kakaa
  • 100 g smetany ke šlehání
  • 1 špetka soli
  • 50 g hořké čokolády
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Čokoládu (nejlepší je mix sedmdesátiprocentní hořké a kvalitní mléčné) nasekejte na kostičky. Muffinový plech či silikonové formy vyložte papírovými košíčky nebo pečicím papírem (viz Tipy). Troubu vyhřejte na 220 °C.
  2. Kakao zalijte horkou kávou či mlékem, prošlehejte a postupně vmíchejte cukr, vejce, zakysanou smetanu, vanilku a olej. V jiné nádobě smíchejte suché ingredience: mouku, kypřicí prášek, sodu a sůl. Nyní obě směsi krátce spojte, vmíchejte většinu čokolády (jednu pořádnou hrst nechte na posypání) a těsto rozdělte do košíčků.
  3. Muffiny posypejte zbylou čokoládou, vložte do vyhřáté trouby, pečte čtyři minuty, poté teplotu snižte na 180 °C a dopékejte ještě asi čtrnáct minut. Vnitřní teplota muffinů by neměla být vyšší než 93 °C, po vyndání z trouby ještě trochu dojdou. Nechte je chvíli chladnout ve formě a poté přemístěte na mřížku.
  4. Na náplň si odměřte cukr, kakao, smetanu a sůl přímo do rendlíku a na co nejmenším ohni nebo ve vodní lázni za častého míchání zahřívejte, až se cukr kompletně rozpustí a vznikne lesklá omáčka. Stáhněte z plamene, přidejte čokoládu a nechte ji rozpustit.
  5. Do vychladlých muffinů vytvořte pomocí lžičky nebo tvořítka malé důlky, do kterých rozdělte sáčkem s hladkou zdobicí špičkou (nebo jednoduše lžičkou) čokoládový krém.
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Tipy & triky

  • Nebojte se kávy, na chuti ji nepoznáte, ale krásně podtrhne aroma čokolády. Pokud dáváte rozpustnou, můžete ji místo ve vodě rozmíchat ve zbytku ohřáté smetany z náplně. Případně ji pak ušlehejte na šlehačku a pro ještě dekadentnější zážitek podávejte k teplým muffinům.
  • Formu můžete vyložit pečicím papírem. Na klasický menší muffin z něj vystřihněte čtverec o hraně asi 15 cm, dvakrát ho kolmo přeložte, aby byl rozdělený na čtyři čtverce, a vytvarujte podle sklenky nebo hrnku, který dnem akorát sedí do formy. Přeložení vám pomůže poznat střed, jejž umístěte na dno, a čtyři záhyby pak využijte k ohnutí papíru.
  • Pár muffinů zamrazte v dobře uzavřené dóze na „horší časy“. Uvidíte, že svému prozřetelnému já v budoucnu poděkujete.