Zkoncentrujte chuť a vůni černého bezu do lehounké smetanové panna cotty. Tento nepečený dezert se doslova rozplývá na jazyku, a díky použití vegetariánského agaru místo želatiny je navíc i opravdu snadný na přípravu.

Foto Eva Malúšová

Bezová panna cotta s agarem a jahodami

Na 4 porce potřebujete:

  • 3 až 4 bezové květy
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 150 ml plnotučného mléka
  • 30 g cukru
  • 4 g agaru
  • ¼ lžičky mleté vanilky

K podávání:

  • 5 velkých jahod
  • 1 až 2 lžíce bezového sirupu nebo cukru
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Bezové květy oklepejte od broučků, ale nemyjte. Den předem je zalijte smetanou, zahřejte, s prvními bublinkami odstavte a nechte do druhého dne louhovat. Sceďte do hrnce, přidejte mléko, cukr, agar a vanilku, za častého míchání přiveďte k varu a tři minuty povařte.
  2. Mezitím si olejem vymažte formičky (já používám silikonové), pokud budete chtít panna cottu vyklápět. Pokud ne, použijte na ni malé skleničky. Směs rozdělte do forem a nechte v lednici několik hodin nebo do druhého dne zatuhnout.
  3. Jahody nakrájejte na kostičky a smíchejte s trochou cukru či sirupu, sladidlo pomůže k vytvoření šťávy. Panna cotty vyklopte a podávejte s takto připravenými jahodami.

Tip: Pokud chcete dezert jíst hned v den přípravy, bez ve smetaně krátce povařte, poté nechte alespoň pár minut louhovat, sceďte a dále pokračujte jako v receptu.

Foto Eva Malúšová