Kdo si počká, ten se dočká, a důkazem je i dokonalý medovník. Naučte se ten nejlepší plný lahodných vrstev medového korpusu a sladkého karamelového krému. Pusťte se se mnou do přípravy medovníku, který je stejně tradiční jako nezapomenutelný.
Medovník je znám svou dlouhou trvanlivostí, čím déle ho necháte odležet, tím bude lepší. Pro ten nejlepší výsledek doporučuji podávat až třetí den. Jeho výdrž je cca tři týdny, ale věřím, že díky své skvělé chuti ve vaší lednici tak dlouho nevydrží.
Medovník do skleničky
Pokud chcete ušetřit čas přípravy i odležení, vyzkoušejte variantu do skleničky z poloviční dávky. Hotové korpusy rozdrobte do skleniček, pokapejte směsí na potření a navrstvěte společně s krémem podobně jako u mechového dortu.
Tradiční medovník s karamelovým krémem a ořechy
Na medovník o průměru cca 25 cm potřebujete:
- 200 g másla
- 2 vejce
- 150 g moučkového cukru
- 120 g medu
- 45 g mléka
- 500 g hladké mouky
- 1,5 lžičky jedlé sody
- 1 lžičku kakaa
- 1 špetku soli
Na potření:
- 70 g rumu
- 60 g moučkového cukru
- 80 g vody
Na krém a dokončení:
- 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka (Salko)
- 280 g změklého másla
- 50 g vlašských ořechů
Postup
- Začněte s přípravou karamelového krému. Uzavřenou plechovku kondenzovaného mléka vložte do hlubokého hrnce s vodou a vařte ponořené 2 hodiny, aby kondenzované mléko v plechovce zkaramelizovalo. Po dvou hodinách odstavte a nechte uzavřené kompletně vychladnout několik hodin či 2 hodiny v lednici.
- Nyní začněte s přípravou těsta. V míse smíchejte pokrájené máslo, vajíčka, cukr, med a mléko a pomalu ve vodní lázni nad vodní párou za stálého míchání zahřívejte do doby, než směs získá zlatohnědou karamelovou barvu, trvá to cca 5 minut. V té chvíli stáhněte z plotny a přidejte najednou veškerou mouku smíchanou s jedlou sodou, kakaem a špetkou soli. Vařečkou vymíchejte hladké a poměrně lepivé těsto. Nechte ho cca 15 minut odpočinout.
- Troubu předehřejte na 180 °C, připravte dva plechy a dortovou formu či talíř o průměru okolo 26 cm. Těsto zvažte, mělo by mít okolo 1050 g, a rozdělte ho na 6 stejných částí po cca 175 gramech. První kousek těsta rozválejte přímo na pečicím papíru na tenké kolo, není potřeba těsto podsypávat, je mastné, ale na váleček se nelepí. Pokud ano, rozválejte ho mezi dvěma archy pečicího papíru. Zkontrolujte, že se dortová forma či talíř vejde na vyválený plát, okraje by měly mít cca 2 cm. Vyřezávat je ale budete až po upečení.
- Plát poté přesuňte i se spodním pečicím papírem na plech a vložte do předehřáté trouby na cca 6 minut. První plát sledujte, je možné, že se bude péct déle či méně. Korpus by měl získat zlato-hnědou barvu, ale pozor, ať se nespálí. Měl by mít přesně takovou barvu, jakou má klasický medovník. Takto pokračujte i s ostatními kousky těsta. Aby bylo pečení rychlejší, používejte dva plechy, které střídejte, a tři pečicí papíry. Na jednom se peče, na druhém se válí a na posledním odpočívá již upečený korpus.
- Z upečených plátů vyřízněte pomocí zvolené dortové formy či talíře kola, odřezky dejte prozatím stranou. Nyní si připravte směs na potření. Vodu smíchejte s rumem a cukrem a dejte také prozatím stranou.
- Povolené máslo vyšlehejte v robotu či ručním šlehačem do nadýchané a světlé pěny, trvá to okolo 10 minut. Postupně po lžících zašlehejte zkaramelizované kondenzované mléko a vyšlehejte hutný a hladký krém.
- Jednotlivé pláty pomažte kompletně z obou stran připraveným sirupem, vršek těsta ho příliš nenasákne, ale spodek ano. Pokud by vám sirup nevybyl na všechny části, přidělejte další. Nyní pláty promažte připraveným karamelovým krémem a vrstvěte na sebe. Nakonec pomažte i strany dortu a celý dort lehce zahlaďte. Nemusí to být dokonalé, jen je potřeba, aby krém pokrýval celý dort.
- V mixéru rozmixujte cca 100 g odřezků těsta spolu s oříšky na drobenku. Tou poté celý dort i strany rovnoměrně posypte a lehce přitlačte, aby neopadala. Nakonec můžete ozdobit celými ořechy a dejte odležet do lednice alespoň na 24 hodin.