Populární lahůdka – neapolská pizza má na pražské gastroscéně nový přírůstek. Vláčnou pizzu s vysokými křupavými okraji a typickými spálenými puchýři tentokrát peče Pavel Petřík, majitel Pizza Bici. Po několika letech pořádání úspěšných pop-upů si otevřel take-away pizzerii v Dejvicích. Proč jeho pizza není tak úplně neapolská? A kolik pizz uveze cargo kolo?
Pavel Petřík začal s pečením pizzy před pěti lety, během pandemie koronaviru – zatímco většina z nás zkoušela v lockdownu péct kváskový chléb, on se pustil do kváskové pizzy.
„Ze začátku jsem pizzu pekl v klasické troubě. Vůbec to nevypadalo dobře a těsto jsem dlouho ladil. Pak jsem ale svou pizzou zásoboval kamarády a později jsem ji začal promovat i na Instagramu,“ vzpomíná Pavel Petřík na začátek svého byznysu.
K těstu to ale vzal oklikou. Původně studoval odpadové hospodářství, ale protože ho více než studium lákal život v zahraničí, vydal se do světa – nejdříve žil ve Vancouveru, kde podlehl výběrové kávě. Práci baristy si pak vyzkoušel i v Londýně a Berlíně. Po návratu do Prahy prošel kavárnami Doubleshot i Café Savoy.
Od pop-upů k vlastnímu prostoru
Když Pavel Petřík svou pizzou nakrmil všechny kamarády, rozjel se svým projektem Pizza Bici (čti biči) pop-upy na různých festivalech a ve spolupráci se spřízněnými podniky. Jeho neapolskou pizzu jste tak mohli ochutnat v karlínské Etapě, vršovické Vila 63, Bad Flash Baru či Lya Beer Café.
Lokalitu pro svou první pizzerii v pražských Dejvicích, kousek od Vítězného náměstí, si Pavel Petřík nevybral – našla si ho sama.
Foto Ramón Seeliger
„Dostal jsem pozvání od Petera Goceliaka, který tu provozuje pekárnu Kolo Kolo Mlýnský. Už před lety mi nabídl, zda nechci používat jejich mouku mletou na kameni. A letos na jaře si na mě vzpomněl znovu – zrekonstruoval totiž malou provozovnu vedle pekárny, vybavil ji pecí na pizzu a navrhl mi spolupráci,“ popisuje Pavel Petřík, který tak nemusel do vybavení investovat ani korunu.
Nový prostor mu prý svou velikostí zcela vyhovuje – zákazníci si zde objednají, postojí u limonády nebo piva, a s sebou si odnášejí čerstvě upečenou pizzu.
Neapolská jen trochu
Kromě naprostých klasik, jako jsou margherita nebo piccante, má Pavel Petřík rád především neotřelé kombinace na pizze. V nabídce se nechce omezovat jen na typicky italské druhy, proto svou pizzu označuje spíše za Neapolitan-ish – tedy „na neapolský způsob“ – než jako čistě neapolský pokrm.
Pizzu totiž válí z těsta, které obsahuje olivový olej, a objednávku nezapomíná bohatě polít toppingem a olivovým olejem. Zákazník, který rád experimentuje, by si rozhodně neměl nechat ujít kimchi pizzu nebo mortadella variantu, kterou vytvořil jeho kolega Nathan po vzoru kuchaře Anthonyho Bourdaina a jeho populárního Mortadella Sandwich – s mortadellou, sýrem a dijonskou hořčicí.
Pizza Bici
Adresa: Na Hutích 2, Praha 6
Otevírací doba: pondělí až pátek 11–15, 17–21, sobota 16–21
Před pizzerií nelze přehlédnout Pavlovo bílé cargo kolo, které je důležitou součástí jeho podnikání. Řešení mu navrhl a kolo zprostředkoval jeho kamarád Michal Vintr Navrátil z Cink! Cargobikes Praha. Samotná koupě pak proběhla prostřednictvím firmy Ekolo.cz.
„Před koupí mě Michal ujišťoval, že do něj určitě naložím celý svůj set-up na pop-upy. A naložím,“ směje se Petřík, který tak po Praze cestuje na svém elektrickém cargo kole s přenosnou pecí, plynem i surovinami na přibližně padesát pizz.
Právě kola jsou Pavlovou další vášní – stará kola sbírá, především rámy z osmdesátých let. Vintage cyklistickými komponenty a artefakty vyzdobil i svou dejvickou Pizza Bici, která přivítala první zákazníky v půlce srpna.
Zatímco Dejvice tak získaly první Neapolitan-ish pizzu, její tvůrce rozhodně nechce zůstat na jednom místě – naopak stále hodlá objíždět další pop-upy se svým cargo kolem.